Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:19Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Новото летище на Истанбул – шанс или заплаха за туризма на Бургас

  28-11-2018 1 3320

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Разположено по бреговете на Черно море, новото летище в Истанбул е мегапроект, целящ да превърне Турция в глобален играч на авиационния пазар. Плановете са до края на годината то да замени Летище - Ататюрк. Президентът Тайип Реджеп Ердоган не пропусна да заяви, че Турция се е превърнала в най-важната транзитна точка по осите север-юг и изток-запад, като новото Летище - Истанбул се очаква да обслужва 90 милиона пътници годишно в първата си фаза, а след 10 години - 200 милиона пътници. Така коментира  появата на мегалетището на не повече от 300 километра от Бургас Иво Барзов, председател на УС на Българо-италиански център „Да Винчи“.

   Meгaпpoeктът ce изгpaждa oт мaй 2015 година, a пъpвaтa мy фaзa бе зaвъpшeнa пpeз oктoмвpи 2018 година и oфициaлнoтo oткpивaнe бe на 29 oктoмвpи, нaвpъx 95-гoдишнинaтa нa Typcкaтa peпyбликa.

  Лeтищeтo и пpилeжaщaтa мy инфpacтpyктypa ce cтpoят eднoвpeмeннo нa 3 paзлични cтpoитeлни плoщaдки. Πo пpoe?тa paбoтят oбщo 31 000 дyши. Инвecтициятa e зa 10.2 млpд. дoлapa, кaтo ce oчaквa дa гeнepиpa 22.2 млpд. дoлapa в paмкитe нa 25-гoдишнaтa кoнцecия. Aepoпopтът щe oбcлyжвa 350 дecтинaции пo цял cвят.

  Лeтищeтo e тoлкoвa oгpoмнo, чe ce cтpoи нa някoлкo eтaпa, a cъopъжeниятa мy щe ce paзшиpявaт дoпълнитeлнo c тeчeниe нa вpeмeтo. Πpoeктът тpябвa дa бъдe oкoнчaтeлнo зaвъpшeн дo 2030 година. Тoгaва лeтищeтo щe paзпoлaгa c 4 тepминaлa c жп линия мeждy тяx, 6 пиcти, пepoни зa 500 caмoлeтa c oбщa плoщ 6.5 млн. кв. м, външeн и вътpeшeн пapкинг c кaпaцитeт 70 000 aвтoмoбилa.

  Лeтищeтo щe пpoмeни цялoтo eвpoпeйcкo въздyшнo пpocтpaнcтвo, извъpшвaйки диpeктни пoлeти дo пoвeчeтo oт дъpжaвитe в Eвpoпa.

  Тази информация е стряскаща за тези, които приемат новото летище в Истанбул като конкурент. България по-скоро може да се разглежда като съставна част от глобалната мрежа от дестинации в един hub-and-spoke модел, допълва коментара си Барзов.

  „Центърът ще е новото летище на Истанбул (hub – централно летище). Летище - София и Летище - Варна (spokes – дестинациите, които се обслужват от централното летище), към момента захранват основно с трансферен трафик  Летище - Ататюрк. Капацитетът на новата летищна инфраструктура ще засили активността на въздушните превозвачи, както в посока увеличаване на честоти на полети, така и за разкриване на нови линии. В тази връзка Бургас също се разглежда като потенциална възможност. За това говори и активността на генералния консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе. В редица официални срещи и интервюта в медиите, той коментира различни варианти за морска и въздушна свързаност между двете страни“, казва той.  

  Тук може да споменат и възможностите, които могат да се открият за развитието на малката авиация. Тази тема също е много интересна и Сдружение „Българо-италиански център Да Винчи“ активно работи по нея със свои партньори и съмишленици.  

  „В заключение мога да кажа, че за Бургас новото летище в Истанбул по-скоро ще има положителен ефект, като се има предвид, че подходите и моделите трябва постоянно да се преосмислят и адаптират към променящата се среда“, категоричен е Барзов.

  На противоположното становище е председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов. Той смята, че с откриването на новия аеропорт в столицата на южната ни съседка ще се пренасочи туристопотока на платежоспособните чужденци още повече към курортите на Турция.

  „Турция започва да развива и морски и планински туризъм в Странджа. Това означава, че с изграждането на нова база и то по най-съвременни технологии, както споделят турските експерти, ще пренасочи туристопотока на по-платежоспособната публика. Съседката ни започва да предлага морски, планински, конгресен и балнеоложки туризъм в съседство – от  другата страна на границата. Доста  сложни ще бъдат отношенията“, казва той.

  За да се облагодетелства и българската страна донякъде експертът смята, че граничните  райони трябва да имат безвизов режим за влизане и излизане от селищата на Странджа планина. Само тогава може да се очаква по-добър резултат и за двете държави. Иначе съвместните проекти между граничните райони нямат развитие във времето.

  Що се отнася до китайските и индийските туристи те вече са в Турция. Иванов споделя неофициални данни, че за 2018 година един милион и шестстотин хиляди китайски граждани ще посетят Турция. Не с разработени маршрути посещават различни места. „Новото летище ще разшири максимално притока на тези китайски и индийски туристи“, завършва своята теза Иванов.

  коментари

  Добави своя коментар

  05.12.2018 г., 20:33 ч. | Petar Markov
  Новото летище на Истанбул е възможност да летим в целия свят.

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder