Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:11Петък

  24 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Няма да има пенсии без увеличение

  Вече има по-малко сгрешени или неподадени болнични листи от здравните заведения

  23-07-2018 0 1346

  Енчо Жеков:
  Снимка: Ина Петрова
  Интервю на Ина Петрова

  Енчо Жеков е директор на Териториалното поделение на НОИ в Бургас. Завършил е специалност „Статистика“ в УНСС-София. Постъпва в НОИ през 1992 година. Първоначално работи като финансов ревизор. След това оглавява отдел „Осигурителни вноски и краткосрочно осигуряване”. От този пост сяда в директорския стол на НОИ - Бургас. Ръководи Териториалното поделение вече 17 години.

   

  Г-н Жеков, от 1 юли се индексираха пенсиите. Има ли риск не всички да получат увеличение, както това се случи при предходното индексиране миналата година?

  На практика всички пенсии са индексирани от 1 юли. Тази година е избегнато това, което се случи миналата година. Тогава поради особеност на формулата се случи така, че някои не получиха увеличение. Обнародван е минималният размер на пенсията - 125,58 лева е социалната пенсия за старост. Увеличението е с 3,8%. С този процент се увеличават всички пенсии, несвързани с трудова дейност - военноинвалиди, гражданска инвалидност, социална пенсия. Отделно пенсиите, които са свързани с трудова дейност – за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и наследствените пенсии се индексират с 3,8%, но и се преизчисляват. Стажът се изчислява с определен процент. Миналата година той беше 0,126, тази е 0,169. Тоест има два начина – един път се преизчисляват с тазгодишното число 0,169, един път с 3,8% и което от двете е по-благоприятно се взема то предвид. Тоест няма начин някой да не получи увеличение.

  Кога се очаква да падне таванът на пенсиите?

  Таванът за новоотпуснатите пенсии отпада от 1 януари 2019 година. Старите остават с таван, който досега беше 35 на сто от максималния осигурителен доход, а от 1 юли догодина става 40 на сто. Тоест ще има увеличение. Сега таванът е 910 лева, а с повишението ще стане 1040 лева. Някой, който взема сума между двата тавана, например 980 лева, вече и той няма да има таван и ще взема 1040 лева. Освен тази промяна, от 1 януари има и друга важна промяна. Вече няма да се взема предвид доходът от три години преди 1997 година. Откакто влезе в сила Кодексът за социално осигуряване от 2000 година, се взема предвид целият доход след 1997 година и 3 години преди 1997 година. Сега отпадат тези 3 години. Това е направено, тъй като тези години оказват малко влияние и второ – има и там спекулации, правят се фалшиви ведомости и се вземат по-големи пенсии.

  Продължават ли консултациите на новопенсиониращите се, включително и за работещи наши съграждани в чужбина?

  Периодично, на 3-4 години в Бургас идват екипи от Германия, които консултират работили наши съграждани там. Всяка година са в различни български градове. Иначе непрекъснато консултираме на място в Териториалното поделение на НОИ или в сайта ни. От миналата година пращаме писма на тези, за които предстои пенсиониране следващата година, като им помагаме с указания какви документи трябва да изготвят.

  Как върви Програмата за балнеолечение тази година? Колко хора успяха да се включат?

  До края на юни тази година имаме включени 850 души от Бургаска област. Обикновено сумата, която е определена по Програмата свършва към октомври-ноември и когато се изчерпи се спира приема. Но сега има още възможност за приемане на желаещи.
  Усеща ли се ефект на дисциплиниране по отношение коректността на болничните листи, след като изпратихте серия писма до болниците в Бургас и региона?
  Има ефект. Целта е лекарите по-малко да грешат. В един момент имахме около стотина неподадени болнични листи. Изпратихме писма на всички здравни заведения за неподадени болнични. Голяма част представиха болнични, които ги предадохме на нашите експерти по временна неработоспособност, за да се свържат с тях и да направят проверки. Изпратени са писма и до други териториални дирекции. Сега, в крайна сметка, са около десетина случаите, по които работим. Следим ги непрекъснато, защото когато работодателят подаде заявление за изплащане на болничен, а лекарят не е представил самия болничен, няма как те да се срещнат и да се извърши плащане. 

  Има ли съществено увеличение на болничните листи спрямо предишни години?

  Приетите болнични листи за м. г. до края на месец май са 57300. Сега са 61600, което е увеличение от 3-4000. За безработица е обратно – през 2016 година са 12 890, за 2017 година – 12 000, като през първото шестмесечие на същата година са 4200. За тази година досега са около 3400 заявления. Забелязва се намаление. Но при нас се засилва регистрацията през периода октомври-ноември, когато приключва сезонната работа по Черноморието. Що се отнася до сумите - средният размер на обезщетението за безработица се увеличава. За първото шестмесечие  на 2017 година е 292 лева, а за първото на 2018 година – 321 лева. Но това се дължи на увеличението на средния осигурителен доход.  

  Ликвидираха ли се опашките с въвеждането на новата система за обслужване на клиенти в НОИ - Бургас?  

  Определено. Всъщност, преди опашки имаше инцидентно. Както казах, за регистриране на безработни струпване е имало октомври-ноември, а за пенсиите - в края на годината или на началото на новата, когато се знае, че има определени промени или отпадат привилегии за някои лица. Тогава определени категории идват да се пенсионират. В началото на годината идват и такива пенсионери, които са работили една година, за да им се увеличи пенсията. Не са били големи опашки. С новата система е доста по-удобно за хората – те изчакват на столове, а ако е хубаво времето излизат на двора, докато дойде редът им.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75584
  gbp Британска лира GBP 2.22001
  chf Швейцарски франк CHF 1.74254
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder