Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:01Вторник

  19 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Няма кой да бере гроздето

  11-09-2018 0 2085

  Снимка:

  Масовият гроздобер набира скорост. С него и проблемът с набирането на работна ръка, която да е готова да обере гроздето съвестно и да го сложи в шарапаните.

  „Много трудно се намира работна ръка. Голям проблем е с работната ръка и то не само тук за Бургаско, а навсякъде“, категорична е Параскева Янева, административен секретар на регионалната Лозаро-винарска камара.

   

  Фолклорът в бранша разказва,

   

  че някои от лозарите са готови да хранят работниците и едва ли не да им осигурят всякакви удобства само и само да работят в масивите. Надниците са различни, но под двадесетачка няма. Напротив, дори се дава и повече. Някои собственици на лозя плащат ден за ден, пак за улеснение на берачите, но и това невинаги помага.

  „Демографската криза не се усеща само в училищата, а и в селското стопанство - на полето, а конкретно и в лозарството. Обезлюдяването, за което непрекъснато се говори, рефлектира и там. А трябва да се провежда истинска целева политика за запазване на работната ръка в районите. Това е нещо, което не е свързано с конкретната кампания по прибиране на гроздето. Мога да кажа, че специално за лозарството запазването на районите е много важно. Няма физически хора, които да се занимават отговорно с тази сезонна работа. Нямаме ефективна политика за съхраняване на районите. Няма как да очакваме, че районите сами ще се поддържат. Трябва да бъдат създадени условия да се запазят малките стопани по места - те да могат да работят. Ако има запазен лозарски поминък - ще има работна ръка и за големите масиви. Но хората като нямат целогодишно какво да правят, няма да се връщат по родните си места само за едни гроздобер. Хубаво е да се запазят и традиционните сортове за всеки район“, коментира Ивана Мурджева, юрист на националната Лозаро-винарска камара.

   

  Цените са различни

   

   

   Въпреки дъждовете, които в доста региони накараха лозарите да обработват с препарати масивите много повече пъти, отколкото предходни години, реколта има. Слънчевият и топъл август обнадежди и лозари, и винари, че гроздето ще вдигне захарност, което е възможно да компенсира загубите им по пръскането в началото на вегетационния период.

  В нашия регион цените стартират от 0.70 лева, 1 лев – 1.20 за червените винени сортове като „Мерло“ и „Пино ноар“, а белите сортове, като „Шардоне“, „Совиньон блан“, „Мускат“ и „Траминер“ обикновено тръгват от по-високи цени – очаква се те да се изкупуват на от 1.20 лева нагоре. Това обаче са цени, обявени в сайтовете за продажба, където прави впечатление, че тази година се предлага грозде в изобилие.

  „Образуването на цените е приоритет на винзаводите и те се договарят предварително и имат сключени договори с гроздопроизводителите. Това дава гаранция на лозарите, че произведеното грозде ще бъде изкупено. А по-малките собственици на лозя продават по-трудно. И в двата случая според качеството, където гроздето трябва да отговаря на куп критерии. Прави се и специален механичен анализ, на базата на който става и ценообразуването“, обясни Параскева Янева, административен секретар на регионалната Лозаро-винарска камара в Бургас.

  По нейни наблюдения, сравнено с миналата година, добивът тази година е по-нисък заради тазгодишните болести, които наложиха много пръскания. Като цифри още е твърде рано да се каже категорично, допълват от Лозаро-винарската камара.

   

  Продава се грозде по интернет

  В интернет също наводниха обявите за продажба на грозде от различните краища на страната. От Бургаски регион чрез обяви в интернет грозде продават от село Невестино – предлага се „Памид“ и „Червен мискет“, а цената е 0.70 лева за килограм. Прилагат се и търговски хватки като например в тази обява: „За количества цената е по договаряне. Беритбата започна на 1-ви септември. Продавам грозде „Мерло“ реколта 2018 година. Към 29.08.2018 година е с гарантирани 25 захарни градуса. Гарантирано качество - не е удряно от градушка, няма изсъхнало. Пръскано над 12 пъти. При разлика в описаните градуси поемаме всички разходи на купувача“. Тази обява обаче е от хасковското село Оряхово.

  В бургаското село Александрово предлагат „Мерло“ на цена от 1 лев. На същата цена е и „Мускат Отонел“ и „Шардоне“, като собственикът на лозето гарантира висока захарност на гроздето.

  За онези бургазлии, които са почитатели на домашно приготвените вино и ракия, от миналата седмица обява предлага грозде от сортовете „Димят“ и „Юниблан“, което може да се закупи от масивите, намиращи се само на девет километра от града. Така след пипера, в блоковете може да се усети и миризмата на джибри.

  От Черноморец предлагат „Мускат“ на цена 1 лев за килограм. При тях гроздоберът е започнал преди три дни. Условието към купувачите е, че трябва да си имат собствен транспорт, с който да си приберат гроздето. От Карнобат пък предлагат „Перла“, „Варненски мискет“ и „Мерло“ на 0.90 лева за килограм.

  В община Сунгурларе предлагат „Ракацители“, чиято прогнозирана беритба се очаква да е в края на месеца. Това не пречи обаче да е обявена цената на това грозде и тя е 0.70 лева.

   

  Днешните пъдари

   

  „Гроздоберът при нас, в община Сунгурларе, започна в края на миналата седмица – от петък. Има села, в които се берат ранните сортове, други ще берат идващия петък. Създадена е организация по охраната. Има охрана от общинската администрация заедно с полицията и отделно жандармерия всеки ден. Наши служители, придружени от полицаи, обикалят рано сутрин и вечер късно, защото жандармерията е само през деня“, разказа пред наш репортер кметът на Сунгурларе Васил Панделиев. По негови думи обаче няма пазари: „Големите производители си имат свои лозя и до минимум е сведено изкупуването от другите лозари. Купуват ако от пролетта някои имат договори с тях, ако са ползвали техни агрономи или препарати – само на тях вземат“, допълва кметът. Останалите собственици на лозя търсят варианти и така да се каже, се спасяват поединично. Още обаче ги крепи надеждата, че ще се появят купувачи. Кметът подчертава, че в момента в Сунгурларско се берат ранните сортове, които са и в по-малки количества. „Дано за края на месеца да се съберат купувачи за масовите сортове“, допълни Панделиев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72654
  gbp Британска лира GBP 2.23217
  chf Швейцарски франк CHF 1.72153
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder