Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:51Сряда

  21 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 11° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Няма желаещи за учители

  28-06-2018 0 1083

  Снимка:

  Интензивно започват да се търсят учители по различни специалности. В началото на лятото директорите пенсионират онези, които са си набелязали, а учителите, които са решили да излязат в пенсия – го правят в началото на учебната година. Това сочи  дългогодишната практика.

  Притеснителен е фактът не толкова, че се обявяват свободни места, които стават все повече, а в това, че за тях конкуренцията е много слаба. По думите на Константин Янков, лидер на Синдиката на българските учители в града   в училище „Йордан Йовков“ са обявени вакантни места, за едното от тях – възпитател в прогимназия с математика, няма подадени документи, а срокът изтича. За другото място - физика и химия има двама – трима кандидати. „Говорим за училище в Бургас. Преди години за едно място кандидатите бяха по 15 – 20. На практика оголването откъм кадри започва да се усеща осезателно не само в малките населени места, а и в големите градове“, категоричен е Янков. По думите му най-сериозна липса на учители има детските градини. „Сега масово се обявяват свободни места в градините и директорите споделят, че не могат да намерят подходящи кандидати“, коментира синдикалистът. Там сериозно се прибягва до услугите на пенсионери, които да работят.

  Принципно овакантените места  в град като  Бургас ще бъдат запълнени от учители, които години наред са пътували до съседни населени места като Зидарово, Росенец, Маринка, Трояново и т.н. и така в селата съвсем ще се оголи откъм специалисти педагози.

  От друга стана, директорите не бързат да пенсионират навършилите възраст учители. „Много внимателно се подхожда към пенсионирането на даден учител. Индивидуално е. Но в Бургас няма тенденция за масово пенсиониране. В момента добри специалисти се държат по четири – пет години над възрастта, на която е трябвало да се пенсионират. Има случаи, когато самите учители искат да се махнат, заради голямото натоварване. Има и такива, които искат  да се пенсионират по-рано“, обяснява Янков и продължава: „Има, разбира се и изключения, като например решението на временно изпълняваща длъжността директор в училище „Константин Петканов“ – всички отговарящи на условията за пенсиониране се пенсионират. Вероятно това е с цел подмладяване на колектива“.

  Доказателство, за това че учителите по  основните специалности са малко е и фактът, че когато директор на училище по време на учебната година трябва да намери заместник на човек, излязъл продължително в болнични, обявява мястото за вакантно, защото няма желаещи да заместват.

  В такива случаи практиката показва, че за да се спаси положението се моли учител от друго училище да поеме часовете. По същата  причина директори отказват и неплатен отпуск на учителите или им разрешават само ако си намерят сами заместник.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71249
  gbp Британска лира GBP 2.19984
  chf Швейцарски франк CHF 1.72654
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder