Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:27Неделя

  20 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Областният управител с директен контрол върху снегопочистването

  04-11-2018 0 640

  Снимка: Борислав Пенков, Архив

  Усилията на областния управител Вълчо Чолаков Кризисният щаб да получи достъп до системата за наблюдение на снегорините се увенчаха с успех. Областната администрация в Бургас е първата в страната, която при бедствие ще може да следи и координира в реално време работата на почистващата техника. При криза, на място в бургаската институция, ще могат да се контролират всички дейности на почистващите фирми.

  До този момент наблюдението се извършваше само от Пътното управление в града. От тази зима с информацията ще разполагат и останалите институции от кризисния щаб. Чолаков настоя за това нововъведение пред АПИ още миналата година с аргумента, че се губи ценно време в събиране на информация.  По думите му мярката ще осигури по-бързо взимане на решения и осигуряване на адекватни действия по време на бедствени ситуации. „Техниката ще бъде насочвана и концентрирана в най-проблемните участъци, ще имаме точна информация за броя на почистващите машини и местата, на които работят във всеки един момент, ще се засили контролът върху почистващите фирми“, коментира Чолаков.

  Над 30 представители на регионалните институции и общинските администрации докладваха пред областния управител готовността за посрещане на зимния сезон. Във всички общини са осигурени нужните инертни материали стана ясно по време на срещата. От телефон 112 са оборудвани с нова техника, връзката с всички служби е проверена, а служителите са преминали през специално обучение за реакции при възникнали кризи. Липсата на кръводарители в област Бургас също беше предмет на разговорите. Всяка седмица се налага доставка на кръвни продукти от други области, основно от Стара Загора. Затварянето на пътища през зимата затруднява тези доставки. Областният управител се ангажира да съдейства за организиране на кампании по кръвонабиране, в които всички общини заявиха готовност да се включат. Актуализирани са списъците с данни за хората на хемодиализа и хронично болните в областта. Български червен кръст провежда обучения на структурите си, има подготвен доброволчески екип, а задължителния бедствен резерв е наличен.

  За улеснение работата на Кризисния щаб Чолаков изиска до края на седмицата всички Общини да предоставят списъци с конкректни места за настаняване на хора при необходимост, както и списъци с наличната тежка техника по места, координати на фирмите, с които има сключени договори за почистване. Военните в областта също са в готовност за действие, на разположение са и 4 влекача. От Областно пътно управление увериха, че всичко необходимо за посрещане на зимата е направено. Остава проблемът с нарушението на забраните за преминаване по участъци обявени за непроходими. Това се случва основно в тъмната част на денонощието и е предпоставка за инциденти.

  „Най-важното за мен е да изградя организация и координация между всички, които участваме пряко в работата на терен при лошо време. Опитът от предни години показа, че всичко подготвено в аванс като информация, контакти, конкретни стъпки улеснява работата. Искам всичко, което можем да предвидим, което зависи от нас, да сме го направили предварително.“- коментира областният управител.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder