Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:58Сряда

  22 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията

  13-03-2019 0 346

  Снимка: БГНЕС

  Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви на брифинг в парламента, че правят предложение между първо и второ четене на промените в Закона за вероизповеданията, с което ще се регламентира не да има опрощаване, а да има отсрочване на задълженията, натрупани от вероизповеданията до края на 2018 г.

  Цветанов уточни, че всичко, което е изискуемо към момента от българските институции и по-конкретно НАП, ще остане такова, само че ще бъде разсрочено за период от време, който допълнително ще се уточни.

  Предложението за промяна ще даде възможност Законът за вероизповеданията да изпълни основната си цел - финансирането на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да бъде частично осигурено със субсидия от бюджета, посочи министърът на финансите Владислав Горанов. Той обясни, че периодът на отсрочката ще бъде изчислен така, че да даде възможност средствата, които ще се отделят ежегодно по силата на закона, да бъдат достатъчни да изпълняват както функциите по финансиране нормалната дейност на отделните вероизповедания, така и да бъдат като източник на погасяване на натрупаните до тук задължения. През времето, за което задълженията са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява лихва, каза министърът. През цялото време на отсрочването те са обезпечени с имущество, както и сега са обезпечени от страна на отделните регистрирани вероизповедания, допълни той.

  Първоначалният текст на промените в закона предвиждаше опрощаване на задълженията на вероизповеданията. Новият текст, който ГЕРБ ще внесе между първо и второ четене, е формиран в рамките на ПГ на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите, обясни Горанов. Промяната идва на база обществените реакции и дебата, като крайната цел е законът да бъде работещ, каза още той.

  „ПГ на ГЕРБ много ясно показва, че търсим вариант на решение, а не само да казваме, че сме някаква алтернатива, а да не предлагаме решения“, посочи Цветанов. Той припомни, че основната цел на Закона за вероизповеданията е да се ограничи външното финансиране и влияния върху вероизповеданията в страната. Това се прави като подход във всички европейски държави, България не трябва да е изключение, каза той. "По никакъв повод нито ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито Министерски съвет има някаква договорка или извиване на ръце от страна на ДПС", подчерта Цветанов.

  Той припомни протоколно решение между България и Турция по силата на което България ще приема дарения за мюфтийството и българските мюсюлмани и Дирекцията по вероизповеданията ще опрощава всички мита и задължения, които има в организирането и дейността както по изучаването на Корана, така също и в развитието на този вид дейност. "Всяка една държава поддържа своите малцинства или религиите, които са основни за дадената държава във всяка една точка по света. България не прави изключение и годишно страната предоставя около 2 млн. лв. за всички български църкви по света. И смятаме, че това е добре", каза Цветанов.

  По думите на Цветанов БСП се е заиграла с темата по непочтен начин. Според него от БСП провокират теми, с които само отблъскват българските избиратели и те вече не вярват, че политиците могат да търсят решения на проблемите.

  „Хората от различните вероизповедания живеят прекрасно заедно в смесените региони, политиците са тези, които насаждат омраза, политиците са тези, които ги противопоставят, политиците са тези, които когато дойдат избори отиват по места и казват - ние ще защитаваме вашите интереси, защото ние сме единствените представители на което и да е вероизповедание“, коментира Цветанов.

  „Единствената алтернатива в смесените региони е ГЕРБ, това не означава, че с ДПС имаме уговорка, каза той и допълни, че в ГЕРБ има представители на различните вероизповедания. А тези, които искат да се заиграват с тази тема, те дори не влизат в парламента, където е истинската политика“ каза още той.

  Парламентарната група на Обединените патриоти подкрепят предложението на ГЕРБ за отсрочване вместо опрощаване на задълженията на вероизповеданията. Това стана известно от брифинг на депутата от групата Александър Сиди.

  „От името на Парламентарната група на Обединените патриоти поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ за това, че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали“, каза Сиди.

  „Ние сме напълно доволни от това решение на нашите партньори от ГЕРБ“, посочи той.

  „Отлагането на задълженията е правилният път, за да може всеки един в тази държава, без значение дали институция или гражданин, да заплаща своите задължения, така е честно и справедливо“, каза още депутатът.

   

  Източник: Dariknews.bg

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75081
  gbp Британска лира GBP 2.21548
  chf Швейцарски франк CHF 1.73821
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder