Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:39Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Обществен съвет ще решава кой каква техника ще получи

  11-11-2017 0 352

  Снимка:

  - Първата сума от 54 500 лева вече е осигурена от кампанията на БЧК

  Петър ДИМИТРОВ

  Обществен съвет ще решава кой каква техника ще получи от пострадалите 250 домакинства в бургаските села Равнец и Братово. Те са най-засегнати в община Бургас от проливните дъждове и наводненията, които последваха на 24-и и 25-и октомври. Сериозно пострада и община Камено. Стихията взе и човешки жертви.

  Десетки къщи буквално „плуваха" във вода. Засегната е инфраструктурата в двете общини. От социалното министерство осигуриха еднократна помощ в размер на 325 лева за домакинство.

  Организации и партии се включиха с различни кампании и инициативи за набиране на средства в помощ на пострадалите. Доброволци от Бургас и Варна помагаха на местните да се справят с последствията от бедствието.

  В националната благотворителна кампания на БЧК до този момент са събрани 218 000 лева. Общественият съвет, на който съпредседател е и националният омбудсман Мая Манолова, реши сумата да се разпредели по следния начин - 75% за засегнатите домакинства в община Камено и 25% - за семействата в община Бургас.

  Сумата от 163 500 лева се предоставя на Община Камено за подпомагане извършването на строително-възстановителни работи на 36 най-тежко пострадали от наводнението къщи. Сумата от 54 500 лева се предоставя на Община Бургас за закупуване и предоставяне на необходимата домакинска техника на семействата.

  В община Бургас взеха решение да бъде създаден Обществен съвет, който да реши на каква стойност ще бъде закупената техника и кой ще я получи. Общественият съвет бе учреден на 7-и ноември. В него влизат 28 души от селата Равнец и Братово. За председател е избран Никола Славов, за секретар - Сийка Атанасова. В Обществения съвет са и кметовете на двете населени места - Христо Колев, на Равнец и Стефка Аладжова, на Братово.

  „Тепърва ще решаваме по какви критерии ще се разпределя закупената техника на пострадалите семейства. Този уикенд предстои трети оглед на семействата, които са заявили, че техниката им се е развалила в резултат на наводненията. Списъкът отново ще бъде прегледан и прецизиран и тогава ще се вземат решения", коментира кметът на Равнец Христо Колев. В неговото село са и две трети от семействата, които пострадаха сериозно при природното бедствие.

  На първо време ще бъде закупена бяла техника от първа необходимост - фурни, хладилници, бойлери. Общественият съвет ще трябва да определи стойността, на която ще бъде закупена техниката. Той ще се отчита и за направените разходи при закупуването на уредите. На първо време Съветът ще ползва сумата от 54 500 лева, събрана от кампанията на БЧК. След това ще им бъдат предоставени и средствата, които се събират по специално разкрита разплащателна сметка на Община Бургас.

  „Когато се купи бялата техника, ако има средства, може да се помисли за закупуване и на мебели за най-сериозно пострадалите", коментираха от Община Бургас.

  Всеки, който иска да помогне на пострадалите, може да дари средства по сметка:

  Община Бургас, Банкова сметка за дарения - IBAN: BG08SOMB91308424151744, Банка - „Общинска банка" АД, BIC: SОMBBGSF, вид плащане: 445100, основание: Подпомагане на бедстващо население.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
   
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.