Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:00Петък

  15 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Община Бургас си връща старите спирки и ги дава под наем

  19-04-2019 0 1798

  Снимка: Борислав Пенков

  Концесията да бъде прекратена по съгласие на двете страни

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Община Бургас да си върне старите спирки и да ги отдаде под наем. Това е идеята на администрацията, след като концесионерът заяви, че не може да продължи да изпълнява концесията. Тънкият момент идва от там, че той има близо 400 000 лева задължения към общината. Затова той предлага концесията да бъде прекратена по взаимно съгласие, дългът да му бъде опростен, а той няма да претендира възстановяване на остатъка от концесията, която е в размер на 1 600 000 лева.

  По време на заседанията на постоянните комисии по устройство на територията стана ясно, че той е реализирал концесията и е инвестирал 10 милиона в две зони и общо 174 спирки. Съветници изказаха съмнения относно собствеността на спирките. Диян Димов заяви, че би трябвало след като концесията е изпълнена, то спирките да са станали собственост на общината.

  Правната комисия обаче не откри законови пропуски в докладната и я прие. Притеснения дойдоха и от това, че рекламодатели имат задължения към концесионера и дали ако общината приеме спирките, то няма да приеме и задълженията му. Ивелина Стратева, директор на дирекция „Икономика и стопански дейности“, обясни, че ако рекламодателите решат да си търсят неустойките, ще си ги търсят от него. Плюс това в концесионния договор било записано, че концесионерът няма право да поема ангажименти с трети лица спрямо общината и да я задължи по някакъв начин.

  „Преди 6 месеца концесионерът поиска преразглеждане на концесионния договор, тъй като има право по закона за концесиите поради нарушаване на икономическия баланс на концесията. Предложението му бе разгледано и прието от ОбС-Бургас. Направиха се корекциите. Февруари той поиска разсрочване, защото очаквал решение за кредит от банка за да продължи концесията. Кредитът му е отказан и не може да продължи да обслужва концесията и затова предлага по взаимно съгласие да прекратим договора“, обясни пред „Черноморски фар“ Стратева.

  Тя поясни, че това е най-добрият вариант, защото докато има договор, концесионерът е единственият, който има право да експлоатира спирките.

  „От тук нататък вариантите са два – или да си ги поддържа общината, или да търси вариант, в който да ги отдаде под наем. Като вече няма да даваме място за изграждане, а готови изградени спирки, които да се поддържат“, каза още тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.