Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:31Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 23° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Община Руен завършва успешно проект за социално подпомагане

  14-03-2018 0 2126

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Община Руен завършва успешно проект „Център за почасово предоставяне на социални услуги в община Руен“. Той е по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 и е със срок от 21 месеца, а общата му стойност е 422 763.22 лева. По време на пресконференция в Ритуалния дом в Руен, зам.-кметът Ферхан Смаил, който е и ръководител на проекта, отчете резултатите от проекта, който приключва на 15 март.

  Основният приоритет е намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, а целта е подобряване на достъпа на хора с увреждания и хора над 65 години в невъзможност за самообслужване до услуги за социално включване и здравеопазване в Центъра. Подобряването качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора чрез създаване на условия за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване и намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи, също е важна цел в проекта.

  Чрез програмата се утвърждават и добри практики в Община Руен за предоставяне на услуги в домашна среда на лица, нуждаещи се от постоянни грижи в ежедневието. Друг плюс е и създаването на нови работни места за хора, активно търсещи работа. 50 души общо са назначени на работа в Центъра – 25 лични асистенти и 25 домашни работници.

  „Това са хора, които получаваха някакво възнаграждение и работеха на 4-часов работен ден. Ползвателите на услугата са 178 души, които екипът обикаляше“, поясни зам.-кметът Смаил пред репортер на „Черноморски фар“. Всички потребители са над 65 години и са в невъзможност за самообслужване. Смаил поясни, че в Община Руен обаче броят на хората, нуждаещи се от тази специфична услуга е много повече. „Може да има някое друго село, в което да не сме обслужили някого, но в Община Руен са 39 населени места, а 50 човека не можеха да обходят навсякъде. Надеждата ни е в бъдеще да ги направим поне 150 души, защото при оценяването на ползвателите на услугите се видя, че хората в неравностойно положение са много повече.“, допълни той.

  Екип от трима души пък отговаря за реализацията на управлението на проекта. Освен зам.-кметът Смаил, който е ръководител на проекта, в екипа влизат и Али Хаккъ, счетоводител, и Мийрем Иб, координатор. За персонал на Центъра са назначени и управител, медицинска сестра, психолог и социален работник. Тяхната работа е да посещават ежемесечно ползвателите на услугата и техните лични асистенти и домашни работници по предварително изготвен график. На персонала бяха проведени и допълнителни надграждащи обучения.

  Цялостното изпълнение на проекта бе насочено към оказване на психологическа и мотивационна подкрепа, както към работещите, така и към ползвателите на услугата и интегрирането им в обществото.

  Добрата новина е, че работата на Центъра продължава и след приключването на проекта. „Центъра засега продължава работа до края на декември. По принцип след приключване на проекта нашите специалисти трябваше да продължат работа още 6 месеца, но срокът бе удължен до края на декември. Надявам се, че след това отново ще продължи да работи този център“, завърши зам.-кметът Ферхан Смаил.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.