Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:48Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Община Руен завършва успешно проект за социално подпомагане

  14-03-2018 0 2639

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Община Руен завършва успешно проект „Център за почасово предоставяне на социални услуги в община Руен“. Той е по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 и е със срок от 21 месеца, а общата му стойност е 422 763.22 лева. По време на пресконференция в Ритуалния дом в Руен, зам.-кметът Ферхан Смаил, който е и ръководител на проекта, отчете резултатите от проекта, който приключва на 15 март.

  Основният приоритет е намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, а целта е подобряване на достъпа на хора с увреждания и хора над 65 години в невъзможност за самообслужване до услуги за социално включване и здравеопазване в Центъра. Подобряването качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора чрез създаване на условия за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване и намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи, също е важна цел в проекта.

  Чрез програмата се утвърждават и добри практики в Община Руен за предоставяне на услуги в домашна среда на лица, нуждаещи се от постоянни грижи в ежедневието. Друг плюс е и създаването на нови работни места за хора, активно търсещи работа. 50 души общо са назначени на работа в Центъра – 25 лични асистенти и 25 домашни работници.

  „Това са хора, които получаваха някакво възнаграждение и работеха на 4-часов работен ден. Ползвателите на услугата са 178 души, които екипът обикаляше“, поясни зам.-кметът Смаил пред репортер на „Черноморски фар“. Всички потребители са над 65 години и са в невъзможност за самообслужване. Смаил поясни, че в Община Руен обаче броят на хората, нуждаещи се от тази специфична услуга е много повече. „Може да има някое друго село, в което да не сме обслужили някого, но в Община Руен са 39 населени места, а 50 човека не можеха да обходят навсякъде. Надеждата ни е в бъдеще да ги направим поне 150 души, защото при оценяването на ползвателите на услугите се видя, че хората в неравностойно положение са много повече.“, допълни той.

  Екип от трима души пък отговаря за реализацията на управлението на проекта. Освен зам.-кметът Смаил, който е ръководител на проекта, в екипа влизат и Али Хаккъ, счетоводител, и Мийрем Иб, координатор. За персонал на Центъра са назначени и управител, медицинска сестра, психолог и социален работник. Тяхната работа е да посещават ежемесечно ползвателите на услугата и техните лични асистенти и домашни работници по предварително изготвен график. На персонала бяха проведени и допълнителни надграждащи обучения.

  Цялостното изпълнение на проекта бе насочено към оказване на психологическа и мотивационна подкрепа, както към работещите, така и към ползвателите на услугата и интегрирането им в обществото.

  Добрата новина е, че работата на Центъра продължава и след приключването на проекта. „Центъра засега продължава работа до края на декември. По принцип след приключване на проекта нашите специалисти трябваше да продължат работа още 6 месеца, но срокът бе удължен до края на декември. Надявам се, че след това отново ще продължи да работи този център“, завърши зам.-кметът Ферхан Смаил.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder