Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:49Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Общинските музеи ще получат държавни средства

  22-06-2019 0 952

  Снимка:

  В Бургаско те са седем, този в Средец е на смесено финансиране

  252 800 души са разгледали експозициите им през 2018 година

  С 4500 повече чужденци са прекрачили прага на културните институти в региона

   

  Петя ДОБРЕВА

   

  Общинските музеи ще получават държавни средства от следващата календарна година. Новината обяви министърът на културата Боил Банов в отговор на питане на бургаския депутат от ГЕРБ Диана Саватева. Повод за него стана музеят в Малко Търново, който е изцяло на издръжка на Общината, която е с ограничен финансов ресурс. Министър Банов е дал уверение, че общинските музеи ще бъдат на равна нога с останалите.

  В Бургас и региона има 9 музеи - Регионален исторически музей - Бургас с четири експозиции, музей „Старинен Несебър", Исторически музей в Поморие, Археологически музей - Созопол, Исторически музей в Приморско, Общински исторически музей в Царево, Общински исторически музей в Средец, Исторически музей в Карнобат, Исторически музей в Малко Търново.

  В момента общинските музеи са на издръжка на местните администрации, въпреки че в тях се съхранява културно наследство с национално и международно значение.

  Регионалният исторически музей в Бургас има четири експозиции - Етнографска, Историческа, Археологическа и Природонаучна. Той се води методически и дава указания на другите музеи в региона. Финансирането на РИМ става със средства от държавата. Дейностите там са делегирани държавни, но от своя страна Община Бургас дофинансира дейността му със средства от бюджета си.

  „Ако това се случи, ще подпомогне дейността на музеите. Защото те се грижат за опазване и съхраняване на държавно наследство", коментира директорът на РИМ - Бургас Милен Николов.

  По-различно стои въпросът и с Общинския исторически музей в Средец. Към него е и Националният археологически резерват „Деултум - Дебелт". „В нашия музей имаме седем бройки, които се финансират от държавата и седем - със средства от Общината. Затова и нашият статут е малко по-различен", обясни Красимира Костова - директор на ОИМ в Средец.

  Допреди шестстотин години районът на село Дебелт е бил пристанище в най-западната част на Бургаския залив. Морето е било и тук. В продължение на близо две хиляди години, поради отворения фарватер по огледалото на Мандренското езеро, основният икономически център на съвременната Бургаска област е бил именно край днешното село Дебелт. Тук животът, динамично и интензивно, не е спирал от дълбока древност, археологически доказано, засега, от късния енеолит (IV хил. пр. Христа).

  През 1988 година държавата резервира една територия в землището на селото, която пази паметта на няколко цивилизации: траки, гърци, римляни, византийци, българи. Днес тази памет съхранява Общинският исторически музей – Средец и търси интересни начини за нейното популяризиране. Най-атрактивната част от музея безспорно е Националният археологически резерват „Деултум - Дебелт", където, в обновената археологическа база е разположен музеен комплекс с разнообразие от кътове и зали.

  Останалите музеи - в Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Карнобат са изцяло общински.

  Историческият музей в Поморие вече две десетилетия съхранява и експонира материалната част от културно-историческото наследство на града и региона. Сградата на музея е паметник на културата и е строена в периода на последните две десетилетия на XIX век.

  Музеят притежава богата археологическа експозиция, състояща се от уникални експонати, свързани с праисторията на региона, както и с античната и средновековната история на Анхиало. Нумизматичното богатство на експозицията се състои от  монети на Анхиало от римската епоха, на градовете Месамбрия, Деултум, Марцианопол. Показани са  също така и средновековни византийски, български, османски и западноевропейски монетни находки.

  В музея има етнографска експозиция, представено е и времето на османското господство, както и новата и съвременна история на града.

  В музей „Старинен Несебър" са включени Археологическият музей, църквите и Етнографският музей. Археологическият музей е създаден през 1956 година и първата му експозиция е уредена в църквата „Свети Йоан Кръстител”. В новата си сграда, строена специално за музей по проект на архитект Христо Коев, той се премества през 1994 година. Тук посетителите могат да разгледат експозицията „Несебър през вековете", в която са представени многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър. Достойно място тук заема документът, удостоверяващ вписването на Стария Несебър в Списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това става на 9 декември 1983 година на VII сесия на Комитета за световно наследство, проведена в град Флоренция, Италия.

  Археологическият музей в Созопол е общински. Той е част от Общински културен институт. Разположен е  в сграда в старата част на града. Експозицията му представя историята и хилядолетната културна традиция на града от края на VІ хилядолетие преди Христа до ХVІІ век след Христа. Най-забележителни са колекциите от каменни и оловни котви и щикове - ІІ- І хилядолетие преди Христа, древногръцки рисувани вази - VІ - V век преди Христа и антични и средновековни амфори - VІ век преди Христа - ХІV век след Христа.

  В Археологическия музей може да бъде видяно алабастровото ковчеже, в което векове са били съхранявани мощите на свети Йоан Предтеча, и малката кутийка с надпис на гръцки език, която разказва за пътя на мощите до остров Свети Иван.

  Историческият музей в Приморско е най-младият общински музей в региона. Той посреща туристи от лятото на 2015 година. Музеят е реализиран със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на рибарските области".

  В него са представени експонати от извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров Урдовиза - Китен, надгробна могила при местността Ченгер, тракийско светилище Бегликташ и долмените, намиращи се в района на резерват „Ропотамо". Представени са културни ценности и от частни дарители.

  На общинска издръжка е и музеят в Царево. Той отваря врати на 6-ти декември 2012 година. Мисията на културната институция е да опазва и популяризира наследството на Крайморска Странджа. Фондовете му съхраняват ценни археологически артефакти и експонати, свързани с обредите и традициите на местното население и на прокудените през 1913 година българи от Одринска Тракия.

  Културната институция разполага с три етажа експозиционна площ - зала „Археология", зала „Етнография" и зала „Галерия". Сградата отговаря на съвременните изисквания, позволяващи достъп за хора с увреждания. От създаването си музеят е домакин на гостуващи експозиции и изложби. Той е един от 100-те национални обекта в България - № 8 „б“ и обект на национално движение  „Обичам България".

  „Археологическата древност на територията на Царевска община" е постоянна експозиция, която онагледява съхраненото във времето археологическо наследство. Артефакти от три хилядолетия и находки от сребро и злато – национално богатство, са експонирани в зала „Археология" и зала „Трезор". Безспорен акцент представляват златното и сребърното съкровище от село Синеморец, открити от експедиция „Странджа" с ръководител Даниела Агре – НАИМ – БАН.

  Златното съкровище  е открито през 2006 година в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа. Съвършено приложените декоративни техники нареждат накитите сред истинските шедьоври на античното ювелирно изкуство. Оригиналът на златното съкровище се съхранява в Националния исторически музей. То е сред уникатите, прославящи Древна Тракия в гостуващи изложби по света. През 2014 година със средства на община Царево се изработи копие, което краси зала „Трезор" на Общински исторически музей – Царево.

  Монетното сребърно съкровище е сред малкото находки от последните две десетилетия, открити при редовни археологически разкопки на територията на България. То се състои от 199 тетрадрахми. Наред с добре познати екземпляри, в него присъстват и изключително редки монети, които разкриват нови данни за монетосеченето на тракийските царе. Хронологически са представени монети на витинските царе – Прусий II, Никомед II Епифан и Никомед III Евергет. Най-многобройни са емисиите Лизимахови подражания, сечени в град Бизантион - бъдещата столица на Византийската империя.

  Исторически музей  - Карнобат има пет отдела: „Археология", „Етнография", „Художествен", „Природа" и „История". Уредената временна експозиция запознава посетителите с богатството и регионалната специфика на народната култура на Карнобатския край от периода на Възраждането до първите десетилетия на ХХ век. Ценна информация се съдържа в нумизматичния фонд. Експозицията е обновена през 1998 година и се разполага в четири зали.

  Музеят в най-малката община Малко Търново е създаден през 1983 година под името „Музеен комплекс Странджа" и е резултат от интензивната работа в района по програмата „Странджа-Сакар“. През 2002 година е преструктуриран в Общински исторически музей и до днес е единственият културен институт в сърцето на Странджа планина. Експозиционната площ е разположена в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата, които са принадлежали на богатите търговски фамилии Дякови и Илиеви от края на ХІХ век. Той стана и повод за питането на депутата Диана Саватева, отправено към министър Банов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.