Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:44Петък

  14 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Общинските съветници на Бургас - дарители на книги за читалища

  26-12-2017 0 959

  Снимка: faragency.bg

  Историческите романи и кримките се отличават сред вкусовете им

  Силвия ШАТЪРОВА

  Георги РУСИНОВ

  В седмицата, когато се проведе традиционният „Коледен панаир на книгата“ в София, „Черноморски фар“ реши да попита бургаските общински съветници няколко въпроса: каква литература четат в момента, коя книга прочетоха последно и дали биха подарили книга  по празниците.

  Първи срещнахме минути преди последното заседание на Общинския съвет Диян Димов от ГЕРБ. Председателят на постоянната комисия по транспорт заяви, че в момента за втори път препрочита на български „Дон Кихот“ от Сервантес. Причина за това е, че в момента дъщеря му я чете в училище. „Не знам вече за кой път я препрочитам. Няколко пъти съм я чел на руски и английски, на испански все още не съм“, поясни с усмивка Димов. Иначе последната книга, която е прочел, е „Под игото“ на Иван Вазов. Дали би подарил книга, общинският съветник отговори: „Задължително бих подарил книга за празниците, даже наскоро семейният съвет реши новогодишните подаръци за приятелите да бъдат книги“.

  Какъв друг подарък, ако не книга“, така успя да отклони въпроса ни духовитият д-р Антонио Душепеев, който е възпитаник на Английска езикова гимназия в един от легендарните випуски на училището.

  Колежката му Калояна Живкова е започнала да чете хитовия в момента роман на Милен Русков - „Чамкория“,чието филмиране започна наскоро. Тя прелиства страници само когато малкият й син Борил спи. Живкова обясни, че обича да подарява книги, но дори и четящите хора вече не се радвали много на този вид подарък.

  Един от най-активните местни политици, Ивайло Вагенщайн, от групата на СЕК-НФСБ заяви, че чете предимно новини. „Това е нещо, което ме вълнува и ми дава информираност относно политическия живот в България. Сега мога да кажа, че леко неглижирам целия този политически процес, защото настъпват празници и аз подготвям всичко, понеже сме голямо семейство“, уточни той. В момента признава, че няма много време да чете художествена литература,  но обича криминалните романи. С усмивка споделя, че не помни коя книга е прочел последно, тъй като се е отдал изцяло на работата си като общински съветник. Вагенщайн се показа и като алтруист. „Бих подарил книга, дори и картина, давам и доста средства на хора, които се нуждаят. Това си е една моя кауза от много години назад и смятам, че помощта, когато е поискана и нужна, е по-оценена“, обясни той.

  Тошко Иванов от СДС разкри, че в момента не чете нищо, тъй като наскоро е приключил роман от Реймънд Чандлър, когото по принцип чете и много харесва. „Да си призная, много малко време ми остава напоследък за четене. Библиотеката у дома ми е огромна и поради липса на място, дарявам книги на различни читалища, но съм си запазил най-любимите книги, които са много на брой и всички съм прочел. Като малък, родителите ми забраняваха да чета, заради проблеми със зрението, но аз въпреки всичко го правех. Напоследък вече по-малко и по-леки романи, защото не ми остава свободно време“, заяви Иванов. Дали би продължил да подарява книги на читалища, той отговори: „Разбира се, че бих подарил книга, аз го правя непрекъснато, жена ми ги сортира в кашони и аз ги нося до някое читалище“.

  Воеводата Георги Дракалиев не изненада с избора си на четиво. Той се е захванал да чете историческа литература. „В момента чета една книга на покойния проф. Георги Даскалов, който бе специалист по историята на съвременна Гърция и четивото разкрива отношението на гръцката държава към завареното местно българско население и неговата денационализация и опитите да бъде претопено“, заяви той. Последно е чел книга от същия автор, тъй като поредицата е от 3-4 книги. Признава, че редовно изборът му за подарък е книга. „Хубавото на нашето поколение е, че чете книги, виж, синът ми няма голям интерес“, отвърна с усмивка Дракалиев.

  Атрактивният общински съветник Ангел Божидаров заяви, че в момента не чете нищо, но наскоро е приключил поредица от книги на Джеймс Хадли Чейс. „Много обичам криминални романи, а той е един от добрите автори в жанра. Не съм като Джино, който спечели „Биг Брадър“ и се хвали, че не е прочел нито една книга. Това беше невероятно за мен и просто не можех да го проумея“, поясни в типичния си стил Божидаров. Преди 2 години подарява 250 от книгите си на дом за деца и юноши в неравностойно положение в Бургас. „Имах един гараж, който смених и всичките ми 250 книги, които имах, отидох и подарих точно на тях, защото там са деца, които няма как да си купят книга, а и няма кой да им купи. Затова, да, бих подарил книга“, отвърна той.

  Специалистът в туризма и общински съветник от ДБГ Живко Табаков обясни, че обича фактологията и от няколко месеца чете предимно закони. „В Закона за туризма в момента предстоят промени и трябва да бъдат внесени в Народното събрание. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Закон за устройство на територията – нещо, което е важно да знам като общински съветник, Закон за местна администрация и самоуправление“, поясни делово Табаков. Като литература се е насочил към поредицата „История на България в 100 картини“, която ще дари на българското училище в Малта по инициативата „Дар от сърце“. „Тази година съвместно с младежката организация на ДБГ ние събираме български книги и учебници, които ще бъдат изпратени в българското училище в Малта. Затова не само ще подаря, но аз вече съм закупил много голяма част от книгите, които сме изпратили по списък. Лично аз бих подарил стихосбирка на Ботев“, заяви Табаков и уточни, че едно от любимите му четива всеки ден е вестник „Черноморски фар“.

  Шерафет Мехмед от ДПС обясни, че обича да чете всякаква литература, но в момента не е залегнал над някоя конкретна книга. „Най-вече обичам българската литература и по-точно Йордан Йовков и Иван Вазов. Обичам и чуждестранна литература да чета. Да, естествено обичам и турска литература, но най-вече си обичам българската“, уточни той. Последно е чел „Под игото“, за да си припомни младините, както се изрази. Той също каза, че с удоволствие би подарил книга за празниците.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder