Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:29Сряда

  17 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Обвиняеми при публични процеси - с по-високи присъди

  14-04-2019 0 1381

  Снимка:

  Бургаски съдия наложи най-тежкото наказание за смърт на пътя в България

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Преди две седмици се случи нещо безпрецедентно в Бургаската съдебна палата. Магистрат от Окръжен съд – Бургас наложи най-тежката присъда за смърт на пътя в България. Съдия Ангел Гагашев осъди убиеца на велосипедиста Евелин Дуков – Владимир Колев на 17 години затвор.

  Инцидентът е от 3-ти декември 2017-а. Тогава Колев се качва мъртвопиян зад волана на автомобила си, фучейки в Приморско с близо 100 км/ч. Тогава той навлиза в насрещното платно, където буквално помита Евелин и оставя една жена вдовица и едно дете сираче. Колев напуска местопрестъплението с мръсна газ, скрива се и до последно отрича всички обвинения. Ченгетата го намират 2 часа по-късно мъртвопиян в почивната станция, където работи. От ден едно той отрича да е шофирал автомобила. Поддържа абсурдната си версия, че някой друг му я бил взел, не се била изключвала и се палела с бутон. Явно Колев и адвокатът му, знаейки, че обикновено на тези причинили смърт на пътя им се разминава с ниски присъди, а някои дори и с условни, разчитаха, че ще им се размине. Е, да, ама не!

  Съдия Ангел Гагашев с присъдата си показа, че все още може да се има доверие в българското правосъдие. Доскоро бе невъзможно подобна присъда да се произнесе. Трябва да се отбележи, че дори прокуратурата явно е изгубила доверие в правосъдието, тъй като държавният обвинител по делото искаше 15 години затвор. Брутални случаи с причинена смърт, дори след употреба на алкохол или дрога отнасяха по 5-6 години максимум. И това бе след законодателни промени, които се въведоха преди време уж с цел да има по-сериозни присъди в такива случаи.

  Присъдата на Гагашев обаче дойде като тежък шамар на правосъдието за Владимир Колев, който дори не можа да си прибере пазарната торбичка, която показваше, че на път към съда спокойно е спрял да си напазарува в Айтос. Мярката му бе изменена още в залата и Колев бе отведен с белезници за радост на многобройните близки на загиналия млад колоездач.

  Трябва да се отчете, разбира се, и добрата работата на наблюдаващия прокурор, който въпреки многобройните опити за саботаж от страна на Колев, събра достатъчно доказателства, с които Гагашев да го тикне на топло за дълго. А обвиняемият определено си го заслужаваше, не само, защото бе виновен, но и заради арогантното си поведение през цялото време на процеса, отказвайки да съдейства и отричайки всичко.

  Присъдата на съдия Ангел Гагашев трябва да послужи като сигнал към всеки, който си помисли да шофира пиян. Освен към хората, решението му трябва да е сигнал и към останалите съдии в страната, че е възможно да се прилагат и по-тежки присъди, за да може това да не е един единичен случай, а нормална съдебна практика.

  Ще отделим няколко реда и за един друг възможен сценарий, който можеше да се случи. Дали Колев е бил придуман от адвоката си още от началото да отрича всичко, за да може името му да блесне в медиите, да се появи в новинарските емисии, не знаем. Но е факт, че Колев можеше да се признае още от началото за виновен, да се вземат предвид смекчаващи вината обстоятелства и гледайки делото по съкратеното производство, присъдата му щеше да се редуцира с 1/3. Това в последните дни е масова практика. В две дела при съдия Ангел Грънчев виновниците признаха и единият получи 6 години затвор, която присъда несъмнено ще подлежи на обжалване, а другият - условна. Така Колев можеше да получи далеч по-ниска присъда, което пък повдига въпроса колко ефективно наистина е съкратеното съдебно производство. Да, прокуратура и съдии отчитат високи резултати в края на годината, хвалейки се с голям процент осъдителни присъди, но дали близките на жертвите остават доволни от справедливостта? Е, поне за тези на Евелин сме сигурни, тъй като напуснаха залата със сълзи на очите – от справедливата присъда.

  Неприятният момент идва от коментар на специалисти за „Черноморски фар“, че е много възможно Колев да получи по-ниска присъда след като със сигурност обжалва в Апелативен съд – Бургас. Според правни експерти това е честа практика в съда на втора инстанция. Думата почти сигурно ще има и Висшият апелативен съд като последна инстанция. Близките на Евелин обаче със сигурност ще разчитат на примера на съдия Ангел Гагашев, докато битката им продължава.

  Най-тежката присъда допреди това, издадена от Бургаски окръжен съд, бе 11 години затвор за бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който блъсна дете, докато бе напушен в Крушевец. Впоследствие дори и неговата „тежка“ присъда бе редуцирана до 7 години.

  Определено изводът е, че публичните процеси, в които медиите са фактор получават по-високи присъди, докато знайни и незнайни герои на правосъдието се измъкват с минимални и условни присъди, когато липсва журналистическия интерес. Затова често сме свидетели как близки на жертвата организират протести пред Съдебната палата, за да привлекат вниманието на медиите и така да повлияят на процеса по един или друг начин, защото не вярват в справедливост.

  Изключение е може би присъдата на убиеца на Костадин от Атия. За смъртта на 16-годишния ученик, който бе прегазен на пешеходната пътека край селото, Кирил Георгиев получи 4-годишна ефективна присъда. Впоследствие тя бе потвърдена и от Апелативен съд – Бургас. Случаят бе много болезнен за обществото, защото освен че загиналият е дете, това не бе и единственият случай на „пътеката на смъртта“, както я знаят местните. През годините шофьори са отнели десетки животи на същото място. Целият шум стигна и до София. Министър-председателят реагира светкавично и разпореди построяването на пасарелка при опасния участък.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7427
  gbp Британска лира GBP 2.16688
  chf Швейцарски франк CHF 1.76599
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.