Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:49Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Охранител се отдава на рисуването

  09-03-2018 0 1754

  Снимка: Борислав Пенков

  Запалва се по изкуството от малък, щрихира динозаври, след което се превръща във великолепен график

  Младият талант Вълчо Вълчев иска да учи  във филиала на НХА в Бургас

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Изкуството съпровожда човечеството от зората на дните му. Рисуването е едно от първите изкуства, които човекът измисля. Благодарение именно на рисуването датираме и първите племенни общества, които са рисували по стените на пещерите. Така освен изразяването на чувства, древните ни прадеди са използвали рисунките, за да разкажат и историята си, а това е далеч преди появата на първата писменост. Всъщност изобразителното изкуство, както се определя в по-модерни дни, винаги е присъствало в историята на човечеството и неговите велики открития. Леонардо да Винчи например освен архитект е и изобретател, инженер, скулптор и художник. Точно чрез скиците и рисунките си той е известен с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия.

  Чрез модерното изкуство авторите изразяват най-вече личните си преживявания, които изливат на белия лист. Един такъв автор е 19-годишният Вълчо Вълчев, който на 7-и март представи втората си изложба с графика в галерия „Георги Баев“. Младият талант е завършил СУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Изобразително изкуство“. Вълчо, който в момента работи като охранител, се занимава през повечето си свободно време с рисуването на графики, признава, че най-обича да рисува с туш и въглен. Творчеството на младежа е доста мрачно, а от него извира болка и тъга и това не е случайно и не е свързано само с възрастта на младия художник и неговия бунт срещу всичко заобикалящо го. Вълчо е само на една година, когато баща му, който е полицай, умира твърде млад и преждевременно. Младият художник признава, че не го помни, но той оставя отпечатък върху творбите му. „Загубата на баща ми винаги е била тежка, но той намира място в изкуството ми, в по-мрачните творби. Аз не го помня изобщо, бях само на 1 годинка“, споделя той.

  Вълчо се захваща с рисуването още от много малък. Първата му мечта  е била да стане палеонтолог. Като повечето момчета в ранна детска възраст, и той се захласва по предните господари на Земята – динозаврите. Някои колекционират фигурки и играчки, Вълчо обаче решава да даде живот на изчезналите влечуги в рисунки. Именно те са едни от първите му творби. „От много малък, може би от детската градина, ме влече рисуването. Първо исках да ставам палеонтолог, много интересно ми се струваше това. Обичах да рисувам динозаври, така съчетавах двете си страсти в едно. После спрях с рисуването по едно време, но пак се върнах, явно си ми е тръпка“, заявява младият талант.

  С  картините в поредната си изложба Вълчо изразява по негови думи „минали чувства и моменти по един символичен начин“. „Предимно смесвам акварел и туш, но графиката си ме влече най-много. В тази изложба имам и една живописна картина“, казва той. В повечето творби на младежа е засилено женското присъствие, макар и отново в невероятното съчетание на мрак и сенки. Той споделя с усмивка, че жените са задължителна муза за всеки автор, твърдение, с което да Винчи и неговата „Мона Лиза“ биха се съгласили. Точно като да Винчи Вълчо възнамерява да научи всичко в изобразителното изкуство.„Имам намерение да разширя изкуството си извън графиката, искам да се науча да правя всичко. Скулптурата например много ме влече“, споделя художникът. Освен жените като основно вдъхновение за творбите си, младежът определя природата, животните и личните преживявания като други важни катализатори в изкуството си.

  Както вече стана ясно, Националната художествена академия ще открие филиал в Бургас. Занятията ще се провеждат в сградата на „Магазия 1“, която е перфектна с добрата си светлина за бъдещите творци. Вълчо е категоричен, че ще кандидатства във филиала на НХА със специалност „Графика“. „Задължително ще се пробвам. Точно сега моментът е най-подходящ“, поясни той.

  За финал той отправи апел към всички деца, които са загубили родител като него: „Да не се поддават на лошото и на пороците, да намерят пътя в живота си. Агресията е нещо, което всеки лично преживява, затова и при всеки е различно“, завърши младият талант.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder