Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:52Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Окончателна забрана за вдигане на шум следобед и нощем край жилищни сгради

  19-06-2019 0 2988

  Снимка: Борислав Пенков, Архив

  Народното събрание окончателно забрани във времето между 14.00 и 16.00 часа през деня и между 23.00 часа вечерта и 8.00 часа сутринта в близост до жилищни сгради да се прави озвучаване на открито и да се извършат шумни дейности, включително строителни, предаде БНР. Глобите достигат до 12 000 лева.

  Текстовете, инициирани от вицепремиера – тогава Валери Симеонов, минаха на второ четене близо година след първото гласуване.

  Часовите ограничения за шума няма да важат за жп гари, аерогари, автогари, морски гари и при използване на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия. С редакционна поправка на ДПС от обхвата на законопроекта бяха изключени и религиозните храмове.

  Йордан Цонев:

  „Няма как да забраним на християнските ни камбани да спрат да бият на Великден в 12 часа вечерта, нито на утринята сутринта преди 8 часа. За другите религии също има начини на озвучаване“.

  Лидерът на НФСБ Валери Симеонов все пак поиска озвучаването от религиозните храмове да бъде съобразено с нормите на съответната наредба на Министерството на здравеопазването. Йордан Цонев обаче го репликира:

  „Няма как да сложим потенциометър на камбаната“.

  Вносителят на промените в Закона за шума Валери Симеонов коментира още, че сега гражданите ще си отдъхнат, а контролът ще стане по-ефективен. По думите му полицейските органи ще бъдат улеснени при контрола на заведенията и при публични мероприятия.

  „Досега проверките се извършваха с една група от 10-15 човека. Всяка, която вземаше, даваше своя дял в регистрирането на съответното нарушение в опитите за прекратяването му, но действията бяха неефективни. Досега действащият закон не беше ефективен. Така че един път се освобождава държавен ресурс в лицето на други служби, втори път органите на МВР могат да извършват своето действие еднократно. И пиесата става едноактова. Няма Фигаро тук, Фигаро там. Има констатиране на нарушение при отказ за спиране на озвучаването, запечатване на заведението“, каза още Симеонов.

  Според депутатите от БСП промените в Закона за шума няма да работят на практика, тъй като не са съобразени с реалните условия в страната. Христо Проданов от левицата коментира в кулоарите на парламента, че тяхното предложение забраната за шум да важи след полунощ е по-адекватно, отколкото приетите текстове.

  Проданов коментира:

  „В летните месеци – юни, юли и август – да бъде до 24 часа, защото, първо, осем часа са достатъчно време за пълна тишина, за да може човек да се наспи, да се възстанови, другото, което е, знаете, в България и на Черноморското крайбрежие в много градове и села има открити заведения, които чакат тези три месеца в годината, за да изкарат някакви пари, да реализират някаква печалба и съответно да платят данъци към общините и към държавата за тяхната дейност, така че ние предлагахме това, но то не се прие. В крайна сметка законодателството и ролята на приемането на един закон е да регулира взаимоотношенията между различните обществени групи. Тук става въпрос за регулиране на взаимоотношенията между гражданите и бизнеса – малък и среден бизнес. Другото, което нас ни притеснява, е, че законът няма да работи, примерно, контролните органи, които ще проверяват за спазване на тези наредби. Вие сами сте свидетели, че полицията не може да се справи с шума и от ромските махали, и от заведения, дискотеки, сега се предлага това да се контролира от държавните инспектори. След като не може полицията да се справи, как ще се справят държавните инспектори“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.