Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:39Сряда

  24 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Осъдиха пенсионер, отказал да плаща ремонт на асансьор

  06-02-2019 0 2322

  Снимка: Борислав Пенков

  Законът за етажната собственост обаче казва, че за общите части плащат всички

  Гочо Георгиев жали решението на втора инстанция

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Районен съд – Бургас е осъдил 77-годишния Гочо Георгиев за това, че е отказал да плати ремонт на асансьора, който не ползва. Мъжът дойде в редакцията ни, за да се оплаче от правния абсурд, в който е попаднал, както се изрази самият той.

  „През 1981-а година се нанесохме хората в блока. Тогава имахме събрание и домсъветът реши, че първият и вторият етаж няма да ползват асансьор, но и няма да плащат за такса и ремонти. Тогава на събранието имаше и един, който искаше, за да е сигурен, че тези етажи няма да ползваме асансьор и му запечатахме вратите. Тогава го нямаше този закон за етажната собственост и се съгласихме“, обяснява той.

  Наш репортер на място се увери, че думите на възрастния мъж са истина. Асансьорната врата бе заварена на три места, което на практика означава, че и да искат, хората от двата етажа не могат да ползват елеватора.

  Тъй като обаче в сегашния закон за етажната собственост асансьорите попадат в общите части, домоуправителката на блок 81 в комплекс „Лазур“ решила да събере по 15 лева от всеки за ремонт на съоръжението.

  „Въжетата били стари и трябвало да се поддържа. Аз категорично отказах. Тя обаче отказа да ми приема другите такси. Казва ми: „Или ще платиш 15 лева, или няма да ги взема“. И така си спорим известно време. Реших да отида и при бургаския омбудсман и му обяснявам, че трябва да водя дело, защото сметките се трупат, а управителката иска да ме изкара едва ли не неплатежоспособен“, разказва още Гочо.

  Той продължава с това, че се е чудил дали изобщо някой съд ще отсъди в нейна полза. Районен съд – Бургас обаче го осъжда и го задължава да плати 666.92 лева на Етажната собственост.

  „Ето, намери се съд, който ме осъди. В тази сума по-голямата част са за разходи по делото. Иначе реално имам да плащам 100 лева. Даже в съда предложих да ги платя и им казах, че веднага ги вадя, но тия 15 лева няма да ги платя. Няма аз да изглеждам като глупак в очите на хората, които ползват асансьора, а аз да плащам за това“, категоричен е пенсионерът.

  Недоволен от решението на първа инстанция, Гочо е протестирал пред втора – Окръжен съд – Бургас. И там вече всичко е минало и очаква решение.

  „Това е правен абсурд. Да, според закона, асансьорът попада в общите части, но общите части трябва да бъдат за общо ползване, а ние със заварени врати не можем да го ползваме. Но те четат закона като дявол евангелие“, ядосано заявява възрастният мъж.

  В края на разговора ни попитахме Гочо дали останалите му съседи от двата етажа също не плащат 15 лева за ремонта на асансьора. Той отговори, че повечето са платили, защото ги било страх, че нямало да спечелят дело.

  Така или иначе Законът за етажната собственост има цел да се опита да регулира отношенията между съседите в големите жилищни блокове, като вече има и лице, осъдено по него в Районен съд - Бургас.

  Общественият посредник Тодор Стамболиев заяви пред наш репортер, че това далеч не е единственият подобен случай. И други бургазлии са идвали при него с подобни оплаквания.

  „Доста са подобни сигнали при мен, но за съжаление, след като влязат в съдебна фаза, аз нямам наблюдение какво се решава. Имаше такъв случай и с жена в инвалидна количка, която също не ползва асансьор, но е била принудена да заплати за него. Друг господин с дъщеря адвокат също се бе разпалил, че ще съди, но моите наблюдения са, че законът тук е на страната на домоуправителите“, каза той.

  Стамболиев завърши с това, че евентуално решение на такива казуси е Общото събрание да реши да освободи такива хора от плащания за асансьора, но това никога не се случвало.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7505
  gbp Британска лира GBP 2.17726
  chf Швейцарски франк CHF 1.78046
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.