Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:25Сряда

  13 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Още 6 села с колиформи във водата

  17-10-2019 0 1140

  Снимка: Борислав Пенков

  Ина ПЕТРОВА

   

           Нови 6 села в общините Карнобат, Руен и Царево са с питейна вода, неотговаряща на изискванията за качество. Пробите, взети от РЗИ, са показали  наличие на колиформи и ешерихия коли, на места има наднормени количества на нитрати и фосфати. Селата са Крумово Градище, Венец, Добриново и Сан Стефано в община Карнобат, с. Кондолово в община Царево и с. Китка в община Руен.

           Миналата седмица се разбра за 15 селища в други няколко общини, чиито изследвания са отчели наличие на колиформи. Те са на територията на общините Средец, Айтос, Руен, Малко Търново и се водоснабдяват и от двата язовира, захранващи областта - „Камчия“ и „Ясна поляна“.

           „Дали сме предписание на ВиК да извърши проверка и след изтичане на срока, ще направим съвместно ново пробонабиране, за да проверим има ли все още отклонения. По същия начин сме процедирали и за новите случаи“, съобщи началникът на отдел в Дирекция „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Бургас д-р Арман Кацахян. 

           Освен колиформи и Ешерихия коли, в с. Кондолово са засечени и фосфати над нормата. В селата Крумово Градище и Сан Стефано пък пробите са реагирали за нитрати. Основни източници за замърсяване са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, поясняват специалисти. Наличието на бактериите „Ешерихия коли“ и колиформи пък е признак на фекално замърсяване и може да доведе до стомашно-чревни проблеми. Експерти обаче предупреждават, че колиформните бактерии невинаги точно свидетелстват за наличието на патогени във водата.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.