Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:53Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Още знакови сгради по „Богориди“ и встрани от нея ще заблестят

  18-08-2019 0 610

  Снимка: Борислав Пенков

  Собственици на къщи поискаха да бъдат включени в общинската програма „Нов живот за старите сгради“

  Силвия ШАТЪРОВА

  Общинската програма „Нов живот за старите фасади на Бургас" ще разшири обхвата си и освен предвидените няколко къщи по емблематичната „Богороди“, ще бъдат реставрирани фасади и на къщи и по улици встрани от нея, като „Славянска“, „Георги Кирков“, „Константин Фотинов“.

  Обновената фасада на една от централните сгради на улица „Лермонтов“ 26, която вече е факт, се харесва от жители и гости, е заразила и собственици на други сгради, които са поискали и те да бъдат включени в общинската програма.

  На сесията в края на август по предложение на кмета Димитър Николов общинските съветници ще гласуват да се разшири обхватът на  програмата и общината да изготвя проектите, да ги обновява, като после собствениците да връщат средствата на ОП „Общински имоти“.

  След като бяха реконструирани основните пешеходни зони в центъра –„Александровска“, „Богориди“, „Тройката“, гаровият площад, старите къщи с олющени мазилки се откроиха в неугледен вид. Неремонтираните покриви и фасади не се вписват в ансамбъла на градска среда, падащи мазилки пък крият опасност за преминаващите пешеходци. Общината предприе стъпки да издири собствениците им и да ги накара да ги възстановят,санират, голяма част от тях са възрастни и неможещи сами да се справят с тази задача, затова започна реализация  на програмата „Нов живот за старите фасади на Бургас“, като от общинския бюджет се изготвя безвъзмезден проект, след това се ремонтират, а собствениците им връщат парите.

  Значителна част от къщите около централните улици попадат в границите на Груповите недвижими културни ценности. В периода от 2011 до 2019 година са обследвани 26 сгради. За всяка от тях са направени предписания. За „Богороди“ са издадени 13 предписания, като само пет са изпълнени.

  По „Богороди“ да бъдат включени в общинската програма са предложени пет сгради с номера - 5,6,10, „Лермонтов“ № 26  и „Антим I “ № 35. Собствениците на две от къщите са казали, че сами ще ремонтират фасадите.

  За тази на сградата на улица „Лермонтов“ са използвани 29 552 лева.
  Администрацията има готовност за ремонт на нови три къщи, чиито собственици са пожелали да бъдат санирани и да бъдат включени в програмата. Това са сгради до сладкарница „Роза“,  в горната част до „Ореха“ и още една. „Около месец отнема изготвянето на проекта, по-тежко е издирването на собствениците, което е бавен процес“, казва главният архитект на общината Веселина Илиева. За някои от сградите се издирват притежателите им в Израел.

  Министерство на културата също съдейства за ускоряване на процеса.

  Добрият пример зарази и други организирани и собственици, които дори без помощта на общината направиха ремонт на къщи с културно значение. Пример за това е сградата на ъгъла на булевард „Княз Алеко Богориди" и улица „Константин Фотинов". Собственици приключиха обновяването на фасадата в началото на юли.

  Паралелно с тази програма продължава и другата за саниране на сгради по „Богориди“, „Александровска“ и „Хан Крум“, „Александър Велики“. Тя е по ОП „Региони в растеж“ и вече е готова фасадата на сградата срещу Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов“.
  Прогнозната стойност за ремонта им е 358 499, 18 лева без ДДС. Сградите в района са паметници на културата.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.