Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:29Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Осмокласниците в Немската останаха без занималня

  12-02-2019 0 1245

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  От началото на тази седмица осмокласниците в Немската гимназия на Бургас останаха без занималня. Предстои родителска среща, която е обявена за 13 февруари и е само за родителите на осмокласниците, на която да се търси решение.

  Учениците от шестте подготвителни паралелки на Немската гимназия се разделиха с шестима свои преподаватели, водещи часовете в занималнята, за които се знае, че са едни от най-добрите германисти. Те са в основата на подготовката на учениците за немския сертификат, който се нарича „Шпрахдиплом“ и са повече от 20 години отдадени на мисията да разкриват тайните на немския пред бургазлийчетата.

  Запознати твърдят, че въпросната занималня от години се отстоява от колектива на училището като доказала се и полезна за езиковата подготовка на децата. Неоспорим факт за това е и статистиката, че между 80  и 90% от осмокласниците я посещават. Явно обаче нейното съществуване под шапката на бургаското езиково училище противоречи на съвременните стандарти.

  За никого не е тайна и това, че условията, в които се провежда, не са от най-блестящите, но въпреки това е полезна и от значение за усвояване на трудния немски език. Като цяло и съжителството на двете гимназии, английска и немска, под един покрив не е най-удачното, затова вече повече от година се търси решение на разделянето им, но засега безуспешно.

  На родителската среща ще се чуят мненията на заинтересованите родители, както и вероятни техни предложения под каква форма да продължи да съществува занималнята.

  По непотвърдени данни решението да бъдат освободени висококвалифицираните преподаватели не е спонтанно, а е предизвикано.

  „Спирането на занималнята засега е временно, тъй като има сигнал във връзка с недобра организация, който е подаден към Министерството на образованието. Очакваме да видим официално какъв е сигналът. Това е моя информация. Явно някой се възмущава от провеждането на тази занималня. Ако трябва да сме точни, това не е занималня, а допълнителен учебно- възпитателен процес.

  Абсолютно всички родители са на мнение, че занималня трябва да има, особено в Немската. Децата също искат да я посещават. Ако го няма това допълнително обучение, това се отразява зле на учениците, защото тези допълнителни занимания са насочени още от осми клас към подготовката за получаване на немска диплома. Учителите са експерти, които са наясно с материала.

  И нека внеса още една яснота – не Немската гимназия или директорът ги освобождава тези учители. Те са учители, които са с договори към настоятелството. Те нямат договорни отношения с гимназията“, коментира  г-жа Полина Мандаджиева, председател на училищното настоятелство в Немската гимназия.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.