Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:38Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Основен проблем в басейните:прекалено много или твърде малко хлор

  10-08-2018 0 762

  Снимка: Борислав Пенков

  Ежеседмично се изследват проби от 682 водни съоръжения по Южното Черноморие, проверките продължават

   

  Ина ПЕТРОВА

   

           Ежегодно плувните басейни по Южното Черноморие се увеличават с около трийсетина, сочи справка за последните няколко години. Така, понастоящем те са ни повече, ни по-малко от 682. С настъпването на активния летен сезон проверките доколко се спазват хигиенните изисквания там са почти ежедневни. През последната седмица са взети 28 проби от плувни басейни, пик има в началото на юли, когато за седмица са изследвани 80 проби.

           „Ежеседмично се вземат проби, на които се провеждат анализи по химични и микробиологични показатели. Най-голям е броят на пробите, неотговарящи по показател остатъчен свободен хлор, като се установяват стойности над или под допустимите, при норма от 0,2 до 0,5 мг/дм куб.“, съобщи д-р Мариана Кофинова, оглавяваща Дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ – Бургас в отговор  на наше запитване.

           Оказва се, че хлорът и хлорните съединения, използвани при обработката на водата, крият реални рискове за най-честите негативни последствия от досега с тях - алергичните реакции. Това се случва, когато препаратите, в които се съдържат, са неправилно или некачествено използвани. „По-високото съдържание на химични вещества във водата на плувните басейни при различните индивиди може да въздейства в различна степен върху здравето – от минимално дразнене на кожата и лигавиците до алергична реакция на организма при много чувствителни лица“, посочва д-р Кофинова.

           Безхлорното третиране на басейните също има добър бактерициден ефект, като основното им предимство е, че не се образуват неприятно миришещи съединения, както е при хлорните препарати. Ако пък миризмата на хлор е твърде натрапчива, това не означава непременно, че водата е перфектна. Последни изследвания сочат, че миризмата на хлор всъщност е лош признак. Това било знак, че в нея има примеси като пот, урина, които комбинирайки се с хлора, образуват дразнещите съединения хлорамини. Именно те миришели и дразнели очите и кожата, казват американски специалисти, провели специални тестове.

           Освен хлор над или под нормата, от РЗИ установили и други отклонения при проверките, които са по показатели: активна реакция, амоняк и микробиологични елементи. Две проби не отговарят на изискванията за ниво на pH или алкално-киселинен баланс на водата, три са нестандартни по отношение съдържание на амоняк или амониеви йони и други три проби са показали отклонение от микробиологични показатели.

           Активната реакция или рH се променя, когато има неправилно дозиране на химичните вещества, използвани за обработка и дезинфекция на водата или има друга външна намеса. Завишеното pH например можем да забележим по мътната или със зеленикав оттенък вода, поясняват специалистите.

           Здравен риск представляват и патогенните микроорганизми като бактерии и вируси, попадащи във водата по един или друг начин. Поради трудното им диагностициране, при лабораторните изследвания според действащото законодателство се търсят санитарно показателните микроорганизми: коли форми, ешерихия коли, ентерококи и стафилококи. Надвишаването им в определен обем е сигнал, че там биха могли да попаднат и патогенни микроорганизми. Те могат да доведат до стомашно-чревни разстройства, инфекции на кожата и други. „Нестандартните проби се дължат на неправилно и некомпетентно дозиране най-вече на хлорните препарати от фирмите и лицата, поддържащи басейните. Връчени са 5 предписания за 5 обекта за изпълнение на хигиенни мероприятия. Съставени са 3 акта за установяване на административни нарушения, свързани с некачествена дезинфекция на водата в басейните”, информира още д-р Кофинова.

           От здравната инспекция в града посочиха, че още на старта на сезона, всеки собственик или стопанин на басейн е длъжен да „въведе“ обекта си в експлоатация, като извърши основно почистване и пусне проби за безопасност  на водата и ефективност на системата за пречистване. Самите съоръжения подлежат на регистрация и вписване в специален регистър, който се води в РЗИ. „Всеки месец собствениците на басейни са длъжни да провеждат изследвания на водата в акредитирана лаборатория за химичен и микробиологичен анализ. Протоколите от тях се съхраняват в обекта и се представят при проверка. Отговорното лице съхранява в обекта и дневник с регистрираните резултати по показател остатъчен хлор и pH, както и други документи, свързани с доставката на химични вещества и препарати, използвани за пречистване и дезинфекция на водата“, поясниха още от ведомството. Точно така са установени последните несъответствия – пробите са доставени от юридически и физически лица, които осигуряват поддръжката на определен плувен басейн.

           Самите обекти подлежат на проверки и за наличие и състояние на обслужващи помещения като санитарни възли и съблекални, наличие на душове, обозначаване на дълбочините на басейна, режим на почистване и дезинфекция. Основен елемент на контрола, разбира се, е качеството на водата за къпане в басейна.

           Колкото и да е стриктен контролът, дерматолози и епидемиолози съветват преди и след влизане в басейна да се къпем. Преди – за да не внесем замърсители във водата, а след - за да неутрализираме евентуалните вредни въздействия от плицикането вътре.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.16989
  chf Швейцарски франк CHF 1.73297
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder