Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:57Вторник

  20 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Островът, Кабиле и джамията „Селимие“ – най-желани от турски и български туристи

  24-02-2018 0 2435

  Снимка:

  Резерватът до Ямбол и Острова – фаворити на българите, а на турците - река Тунджа и центъра на Бургас

  Морската градина също влиза в топ 3 на туристическите обекти

  Тридневните екскурзии с приятели - новата тенденция при туровете

   

   

  Анкета сред турски туристи в двете области Одрин и Къркларели постави центъра на Бургас и Морската градина на града сред топ 3 на най-важните и интересни туристически обекти за посещение от тях. Това сочи проучване, правено сред жители, които са посещавали Бургас, Ямбол, Хасково. Данните бяха изнесени по време на кръгла маса, проект „Съвместни инициативи за промоция на трансграничия регион България - Турция като атрактивна туристическа дестинация - Joint tour". Проектът се реализира със средства по програма „Интеррег - ИПП България - Турция 2014-2020 г." и се изпълнява от Бургаска регионална туристическа асоциация.

  Целта му е да се разработят туристически пакети и маршрути, които да популяризират трансграничния район България-Турция като туристическа дестинация, ще бъдат организирани три промоционални тура от петте области от българска и турска страна -Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели. За тази цел е проведена анкета сред туристи както в българска страна, така и в турска, чиито данни сочат интересни тенденции за туризма.

  76 предложения са дали анкетираните българи, те се свеждат до 36 обекта в българския обхват на проекта.

  На първо място от туристическите обекти туристи от Бургас, Ямбол и Хасково са поставили Националния архитектурен резерват „Кабиле“ до Ямбол, който отскоро приема гости, но явно бързо е набрал скорост. На второ място е остров „Света Анастасия“, като желано място за посещение и разпознаваема атракция, следва Старият Несебър. „Изненадани сме от отговорите, очаквахме на първо място да е обект на ЮНЕСКО“, каза авторът на допитването и на анализа, доц. Мариана Асенова, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш зам.-министър на туризма по времето на правителството на Иван Костов.

  Четвъртото място е за Александровската гробница. На първо място от турските туристически обекти закономерно българите са поставили най-посещавания в тази част на Турция - джамията „Селимие“ в Одрин, която е най-голямата в Турция. Следват двете църкви там - „Св. св. Константин и Елена“ и „Свети Георги“, Музеят на здравето.
  Интересни предложения за маршрути в трансграничния район са дали анкетираните.

  Несебър, Бургас-Созопол е едното направление. Другото Ямбол-Кабиле-Хасково-Одрин-Къркларели-Малко Търново, Свиленград-Мезек-Елхово-Средец-Дебелт-Бургас-Малко Търново-Къркларели-Бизе-Одрин,Бургас-Ивайловград-Маджарово-Одрин-Къркларели-Малко Търново. Запитаните са посочили предимно кръгови маршрути.

   

  Липсата на табели на английски език - основен проблем, както и забавянето на граничните пунктове.

   

  Трудностите, които са посочени пред общата туристическа дестинация за българите, са забавяне по гранично-пропускателните пунктове, недобрата инфраструктура, бежанците в граничната зона, липсата на информация за местата на настаняване, липсата на указателни табели на английски език.

  Подобни проблеми са поставили и анкетирани от турска страна. Опашките по ГКПП-та, липсата на указателни табели, липсата на брошури на турски език, както и информация за туристически центрове са проблем пред туризма в трансграничния район, както и разликата в курсовете на валутите, като проблем се изтъква и фактът, че населението не говори достатъчно английски език, липсват и екскурзоводи на турски език.

  От турска страна  допитването е правено в отделно в двата града Къркларели и Одрин. Над 90% от допитаните са доволни, че туристи посещават техните градове и имат положително отношение към тях, а 50% са забелязали промяна след посещението на туристите.

  Река Тунджа, центърът на Бургас, Морската градина, Несебър, Слънчев бряг и Хасковските минерални бани са най-важните туристически обекти в тази част на България, които трябва да бъдат посетени, казват анкетираните в Къркларели.

  Джамията „Селимие“, пещерата „Дупница“, която е природен феномен, както и историческите чаршии на двата турски града са техните обекти, които са най-известни като туристически обекти и които анкетираните в този турски град са посочили като най-важни за част от обиколка.

  Подобна е класацията и на допитаните в Одрин. Като български обект на първо място е поставен Бургас, а на второ - Несебър, следват Хасковските минерални бани и панорамна обиколка на града, както и такава на Ямбол. Освен джамията в Одрин и историческите чаршии, те посочват и моловете като вид обект.
  Интересен е фактът, че допитаните както българи, така и турци, предпочитат тридневна екскурзия по тези места и то с малка група от приятели, пътуващи с автомобили, а не еднодневни шопинг-екскурзии с туроператори.

  Като идея са посочили подобни на българите туристически маршрути. Силните страни на България и Турция за съвместен проект посочват близостта на двете страни, общата история, фактът, че България  е член на ЕС, както и дългите плажни ивици на България и кулинарната култура, която може да се превърне в туризъм.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71159
  gbp Британска лира GBP 2.19551
  chf Швейцарски франк CHF 1.717
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder