Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:00Вторник

  25 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  От 2018 година: Данък сгради в шест бургаски квартала се повишава

  15-11-2017 0 7630

  Снимка:

  Скокът няма да е драстичен, коментират финансисти

  „Меден рудник“, Сарафово, Ветрен, Банево, Рудник и Черно море са станали по-добри места за живеене и ще са с по-високи категории


   

  Георги РУСИНОВ


   

  Данък недвижими имоти и такса битови отпадъци в шест бургаски квартала ще се повишат от 2018 година. Това са „Меден рудник“, „Сарафово“, „Ветрен“, „Банево“, „Рудник“ и „Черно море“. Предложението е по докладна записка от кмета на Бургас Димитър Николов, а причините за това са, че от сателитни квартали и селища през последните години гореизброените места са се превърнали в по-добри места за живеене, където качеството на живот се е подобрило значително.

  В докладната кметът изтъква още, че във връзка с множеството благоустройствени дейности в шестте квартала се е повишила и поддръжката им, което пък налага промяна в категориите им.

  „Меден рудник“ и в частност зоните “А“, „Б“, „В“ и „Г“ от селище I-ва категория, зона IIІ, става селище I-ва категория, зона IІ.

  Главният архитект на Бургас Веселина Илиева коментира по време на заседанието на постоянната комисия по туризъм към местния парламент, че това са зоните, които са застроени, и в които има най-сериозни публични инвестиции, включително и тази за интегрирания градски транспорт, която според нея доста подобри условията за живот в комплекса.

  „Зона „Д“ умишлено не е включена, защото тя още не е застроена, няма инфраструктура и остана извън обхвата на целия воден цикъл и парите, които бяха вложени за изграждане на инфраструктура. Следващите стъпки са постепенно и там да бъдат насочени инвестиции, за да може и тя да достигне нивото на останалите зони“, поясни тя. Илиева допълни още, че в най-големият бургаски квартал 100 декара са реконструирани, изградени са паркове, алеи и детски площадки.

  „Сарафово“, който Илиева определи като бургаския „Бевърли Хилс“ от селище I-ва категория, зона IV, става селище I-ва категория, зона IIІ.

  Кварталите „Банево”, „Ветрен”, „Рудник” и „Черно море” от селища I-ва категория, в строителните граници на населеното място ще станат селища I-ва категория, зона V.

  „Ветрен“ и „Банево“ досега драстично се разминаваха като цени с тези на Минерални бани, където данъците са доста по-високи. Инвестицията, която се вложи в двата квартала, с водния цикъл и изпълнените нови настилки по улиците, иска и сериозна поддръжка. Реализират се и много дейности по благоустрояване на градската среда като детски площадки, парка, „Акве Калиде“. Всичко това вдига нивото и качеството на средата“, заяви главният архитект.

  В „Рудник“ и „Черно море“ в момента пък се изграждат канализация, водопровод, улици и други благоустройствени дейности.


  Най-значителен ще е скокът във „Ветрен“ и „Сарафово“


  Румен Шарпов, директор на дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“, коментира последиците от подобни промени.

  „Ще говорим за ефекта, тогава когато разглеждаме самата наредба, когато са направени предложенията за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. Дори преминаване в по-горна граница категория, няма да бъде нещо драстично по отношение завишаването на дължимите суми“, заяви той.

  Според него най-значително ще се усетят промените в най-добрите квартали – „Сарафово“ и „Ветрен“. „В Меден рудник“, въпреки че е толкова голям квартал, имотите са малки и съответно процентът на увеличение ще бъде малък. Друг е въпросът, че ако говорим за триетажна къща във „Ветрен“ с 1 декар двор, няма как да бъде сравнен с един апартамент от 60 квадрата в „Меден рудник“, обясни Шарпов.

  В най-големия бургаски квартал очакваното увеличение на данъците ще е между 8 и 9 процента. „Когато обсъждаме наредбата, която в момента е качена за обществено обсъждане, тогава ще можем да говорим вече с конкретни цифри“, поясни той. Самите данъци и такси най-вероятно ще бъдат обсъдени на декемврийската сесия на ОбС-Бургас.

  Предлаганите промени в устройствените зони на част от кварталите на Бургас ще доведат до промени в задълженията за данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, ще се отразят и на размера на данъка при придобиване, плащане при възвмездни сделки и при дарение на недвижими имоти. Това ще стане, тъй като основа за определяне на тези задължения са данъчните оценки на недвижимите имоти, изчислени по правилата на посоченото приложение.

  Днес повишаването на категорията на кварталите бе гласуван и в постоянната комисия по устройство на територията. Общинският съветник Диян Димов заяви, че в „Меден рудник“ инвестициите са повече, отколкото в централна градска част, а центъра е първа категория.

  Според главния архитект Веселина Илиева се очаква след две години най-големият комплекс да стане първа категория.

  Районирането става на база Общ устройствен план, подробен устройствен план и на база инвестиции, но Общинският съвет е този, който определя категориите, поясни председателят на комисията арх.Димитър Георгиев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder