Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:13Четвъртък

  17 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  От бизнеса прогнозират: Задава се по-скъп хляб

  08-01-2018 0 1481

  Снимка:

   За поскъпване на хляба се зашушука из региона. „Онзи, който не си актуализира цената, или ще фалира, или ще влезе в сивия сектор. А и да влезе в сивия сектор - пак ще фалира“, категоричен е Стоян Колев, собственик на хлебозавод в Айтос. Той не скри и това, че от началото на декември е вдигнал с 0.05 лева цената на 600 грама хляб, с цел да минимализира загубите от увеличението на минималната работна заплата и данъците. Разбира се, в магазинната мрежа нещата стоят по друг начин – защото собствениците там решават цените, бърза да уточни бизнесменът.

  Той самият следи с интерес коментарите, свързани с прогнозата на едрия бизнес, че от следващия месец цената на електроенергията за промишлени нужди се увеличава – с между 30 и 60%.

  Колев е категоричен, че ще изчака да види реалните условия на повишението. „В момента рентабилността, на която работим, е на прага на социалната“, казва той и обяснява, че ако има повишение, то като производител ще се постарае да е най-минималното. И отново подчертава, че може да се говори за нова цена на хляба само при положение, че има повишение цената на тока. Той допълва естествено, че върху производството на хляб влияе не само цената на електричеството, а и тази на основната суровина – брашното, маята също и т.н.

  Да не говорим за това, че при поскъпване на тока – ще поскъпнат и другите хранителни продукти. А яйцата, които преди близо два месеца скочиха драстично, въпреки предвижданията на регионалните експерти от Системата за агропазарна икономика (САПИ) не са върнали цените си надолу. От 19 стотинки преди поскъпването, те и до ден-днешен се продават за средно по 29 стотинки.

  Хлебозаводът в Айтос е един от първите, който излезе на либерализирания пазар на електроенергия. По думите на Колев парите, които сега плащат за ток са почти на половина по-малко, отколкото преди да предприемат тази стъпка. Той самият е много доволен от либерализацията на пазара за електроенергия.

  „Ръст на увеличение на еленергията от 30% отведнъж – в Европа няма такава страна, където това да се случи. Тези 30 % се преодоляват за около поне 12 месеца, и то на няколко стъпки. А за 60% само в една бананова държава може да се говори“, категоричен е Колев.

  Това, че има затрудения, но че те са в много по-малки граници, коментира и собственикът на „Джей Ел Пи“ ЕООД Димитър Людиев, който е общински съветник и водач на групата на ГЕРБ в малкия парламент. За това дали се очаква увеличение на хляба от местните производители на бургаския пазар, той е категоричен, че в момента не се очаква. „Хлебарите реагират, след като изтупат всичките чувалчета. Това означава, че например увеличението на минималната работна заплата ще усетят като получат разходите другия месец – тогава ще се изненадат. Същото ще е и като получат по-високите сметки за ток“, казва той.

  Подобно становище, че хлебарите са сред най-търпеливите производители, които трудно вдигат цените, изказа и Станчо Станков от Карнобат, чието име се свързва с производството на хлябовете „Диамант“.

  Евентуално февруари-март са месеците, в които сериозно може да се заговори за корекция в цените на хляба и тогава тя да се направи.

  Людиев казва, че при ситничарството – производството на закуски, увеличението е с 30 % на масла, сирена и яйца. И това вече месеци наред е факт и се усеща от фирмите, които се занимават с това. Вероятно ситничарите ще са тези, които ще вдигнат цената на баничките и едва тогава може да се заговори сериозно за увеличение на хляба.

  Красимир Колев, директор на „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД, коментира, че като общинско дружество гледат да запазят цената. „Наистина се надяваме да запазим цената, защото сме излезли на свободния пазар за електроенергия. А за част от производството се използва и природен газ. Ако вече драстично скочат цените на тока, то и тези на хляба ще претърпят някакви минимални отклонения“, казва директорът на общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД Красимир Колев. Той приема също за добра възможност либерализирането на пазара на еленергия.


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7173
  gbp Британска лира GBP 2.20773
  chf Швейцарски франк CHF 1.73558
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder