Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:52Сряда

  26 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  От първолаци до зрелостници - всички в „Ботев" четат

  03-11-2017 0 1141

  Снимка:

  Да превърнем училището в привлекателно място за младите хора, да ги насърчаваме  да четат - това е цел и основна задача на педагозите от най-старото айтоско училище  СУ „Христо Ботев". Затова се стремим да използваме разнообразни  форми и методи на работа. Така ученици и учители от СУ „Христо Ботев" - Айтос се включиха в Националната седмица на четенето. Всички ученици - от най-малките до зрелостниците активно участваха в кампанията. Първокласниците не познават още всички букви и не могат още да четат, но много обичат приказките. Затова по свой начин станаха част от   Седмицата на четенето. Маскирани като приказни герои първолачетата си припомниха любими приказки, а след това ги нарисуваха. Разгледаха красиво илюстрирани книжки и подредиха приказни пъзели.

  Четоха и учениците от  втори клас в минутите на отдих. Децата споделяха книжките си със свои приятели - обсъждаха, рисуваха и пак четяха. В последния ден от седмицата малките читатели на класната библиотека споделиха, че най-много обичат книжките с приказки, защото те учат на мъдрост, честност и отговорност. Вдъхват надежда, че доброто накрая побеждава, независимо колко жилаво може да бъде злото.

  Учениците от четвърти клас се включиха в Седмицата с наслова: „Тихо четем. Народната приказка". „Лявото око на царя" оживя в часа по български език .и литература с посланията си за доброта, справедливост и мъдрост. Децата сами достигнаха до вечната истина, че умният човек винаги успява. И учениците от 3“а“ и 3“в“ класове се включиха в Националната седмица. Представиха приказката „Лисицата и таралежът" и научиха, че е достатъчно да знаеш една хитринка, която да ти помага в труден момент.

  Осмокласниците пък отбелязаха Седмицата на четенето в часовете по Български език и литература при г-жа Татяна Йотова. Всеки ученик сподели своите любими четива. В оживена дискусия се откроиха и проблеми - дали трябва да четем и защо, има ли бъдеще книгата, какво място заема в живота ни тя? Интернет дистанцира ли ни от четенето на книги? Оказа се, че учениците не са фенове на книгите от списъците - някои четат научна фантастика, други – историческа литература. Най-важното е, че всеки разбира ползата от избраното четиво и се пристрастява към четенето. Сред представените любими книги блеснаха имената на приключенските „Конникът без глава”, „Капитан Немо”, книги за момичета и момчета, „Алхимикът”, „Илиада”, „Ромео и Жулиета”… Осмокласниците, оказа се, обичат да гледат филми по книги, а после да сравняват детайлите, да откриват разликите в избора на авторовите творчески средства. Прокраднаха се и скромни несподелени досега тайни опити, ученици да напишат книга, но изводите на младите автори са, че да пишеш книги, не е лесна работа.

  Преподавателката Нели Димитрова предостави на учениците от VIII „а“ клас малка библиотека с книги на различна тематика и час за четене. Осмокласниците разбраха, че всяка книга е цял един свят и няма такава, от която да не научиш нещо полезно.

  Интресно премина кампанията при най-големите... „Тихо ... четем !" - така учениците от 12 „а“ клас дадоха старт на четенето в училище. Унесоха се в нежната поезия на Евтим Евтимов, през разказите на Йовков, минаха през дрешника, за да посетят Нарния, замислиха се над философските прозрения на Поуло Коелю. Естествено, и Мечо Пух беше повече от истински, за да се насладят на четенето в пълния му блясък ... поне за малко.

  След Седмицата на четенето оставаме с призива на второкласниците: „За нас Седмицата на четенето не е свършила .... Продължаваме да четем!" А вие... четете ли?

  Милена Янева 

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66072
  gbp Британска лира GBP 2.18712
  chf Швейцарски франк CHF 1.71926
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder