Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:15Вторник

  20 Февруари 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  От първолаци до зрелостници - всички в „Ботев" четат

  03-11-2017 0 848

  Снимка:

  Да превърнем училището в привлекателно място за младите хора, да ги насърчаваме  да четат - това е цел и основна задача на педагозите от най-старото айтоско училище  СУ „Христо Ботев". Затова се стремим да използваме разнообразни  форми и методи на работа. Така ученици и учители от СУ „Христо Ботев" - Айтос се включиха в Националната седмица на четенето. Всички ученици - от най-малките до зрелостниците активно участваха в кампанията. Първокласниците не познават още всички букви и не могат още да четат, но много обичат приказките. Затова по свой начин станаха част от   Седмицата на четенето. Маскирани като приказни герои първолачетата си припомниха любими приказки, а след това ги нарисуваха. Разгледаха красиво илюстрирани книжки и подредиха приказни пъзели.

  Четоха и учениците от  втори клас в минутите на отдих. Децата споделяха книжките си със свои приятели - обсъждаха, рисуваха и пак четяха. В последния ден от седмицата малките читатели на класната библиотека споделиха, че най-много обичат книжките с приказки, защото те учат на мъдрост, честност и отговорност. Вдъхват надежда, че доброто накрая побеждава, независимо колко жилаво може да бъде злото.

  Учениците от четвърти клас се включиха в Седмицата с наслова: „Тихо четем. Народната приказка". „Лявото око на царя" оживя в часа по български език .и литература с посланията си за доброта, справедливост и мъдрост. Децата сами достигнаха до вечната истина, че умният човек винаги успява. И учениците от 3“а“ и 3“в“ класове се включиха в Националната седмица. Представиха приказката „Лисицата и таралежът" и научиха, че е достатъчно да знаеш една хитринка, която да ти помага в труден момент.

  Осмокласниците пък отбелязаха Седмицата на четенето в часовете по Български език и литература при г-жа Татяна Йотова. Всеки ученик сподели своите любими четива. В оживена дискусия се откроиха и проблеми - дали трябва да четем и защо, има ли бъдеще книгата, какво място заема в живота ни тя? Интернет дистанцира ли ни от четенето на книги? Оказа се, че учениците не са фенове на книгите от списъците - някои четат научна фантастика, други – историческа литература. Най-важното е, че всеки разбира ползата от избраното четиво и се пристрастява към четенето. Сред представените любими книги блеснаха имената на приключенските „Конникът без глава”, „Капитан Немо”, книги за момичета и момчета, „Алхимикът”, „Илиада”, „Ромео и Жулиета”… Осмокласниците, оказа се, обичат да гледат филми по книги, а после да сравняват детайлите, да откриват разликите в избора на авторовите творчески средства. Прокраднаха се и скромни несподелени досега тайни опити, ученици да напишат книга, но изводите на младите автори са, че да пишеш книги, не е лесна работа.

  Преподавателката Нели Димитрова предостави на учениците от VIII „а“ клас малка библиотека с книги на различна тематика и час за четене. Осмокласниците разбраха, че всяка книга е цял един свят и няма такава, от която да не научиш нещо полезно.

  Интресно премина кампанията при най-големите... „Тихо ... четем !" - така учениците от 12 „а“ клас дадоха старт на четенето в училище. Унесоха се в нежната поезия на Евтим Евтимов, през разказите на Йовков, минаха през дрешника, за да посетят Нарния, замислиха се над философските прозрения на Поуло Коелю. Естествено, и Мечо Пух беше повече от истински, за да се насладят на четенето в пълния му блясък ... поне за малко.

  След Седмицата на четенето оставаме с призива на второкласниците: „За нас Седмицата на четенето не е свършила .... Продължаваме да четем!" А вие... четете ли?

  Милена Янева 

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво очаквате от 2018-та?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58495
  gbp Британска лира GBP 2.2183
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.