Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:10Неделя

  23 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  От ромския квартал в Сливен до Бургаското музикално училище

  21-01-2020 0 1325

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Цигулката е нейното ежедневие, нейното спасение и нейното бъдеще. Цвети е родена в ромския квартал на Сливен с красивото име „Надежда“. Тя е едно от четирите деца, които учат в Бургаското музикално училище, рожби са на проекта „Музиката вместо улицата“. Момичето дава непрекъснато повод за гордост на своите откриватели. Пред нея се очертават блестящи перспективи. Лъчезарната й усмивка пленява.

  За хлапета от този сливенски квартал преди 10 години Георги Калайджиев, цигулар, израснал в ромския квартал на Сливен, който живее в Германия, създава проекта „Музиката вместо улицата“. Идеята се родила, когато двамата с неговата спътница, социалната работничка Мария Хаушилд, посетили  циганска махала в родния му град. Целта е децата да бъдат измъкнати от гетото и насочени към изкуството.

   „Цигулката за мен е всичко!”, категорична е Цветелина Калинова Христова. В момента тя е на 17 години и е в 11-и клас. За първи път се докосва до този инструмент, когато е на 8 – във втори клас, благодарение на братовчед си Вели. От дядо си е наследила любовта към музиката. Прадядо й е свирил също на цигулка. Така малкото момиченце от ромския квартал попада в проекта. „Преди да започна да свиря скитах безцелно по улицата, не се интересувах сериозно от училище. Като започнах с цигулката - нещата се промениха.

  Като бях по-малка имаше моменти, в които играта ми липсваше. Но колкото повече свирех, толкова повече ми харесваше и забравях за играта”, разказва лъчезарното момиче. И признава, че цигулката я е научила на упоритост и постоянство. А след това упоритостта се пренася и в останалите предмети и в училище става лесно. Успехът й в Музикалното училище винаги е бил над 5.50.

  За нея няма план „Б” – начертала е бъдещето си ясно – а то е: да завърши консерватория, след това да  работи в оркестър, да стане  концертмайстор и педагог.

  Тя и сега е концертмайстор - на ромския оркестър, който носи името на проекта „Музиката или улицата” и е съставен от децата на „Надежда“, с който няколко години гостуват в Германия и изнасят почти всяка вечер концерти. „Четири години ходим, благодарение на г-н Георги Калайджиев и изнасяме концерти в Германия. Аз пропуснах само една година, защото турнето съвпадна с изпитите в Бургаското музикално училище, където кандидатствах на общо основание. Иначе и това лято през август бяхме при нашите благодетели и свирихме”, разказва с въодушевление Цвети.

  А германците наистина им се радват. Някои от спонсорите ги познават още от първите им гостувания и признават, че се развиват прекрасно. Ромчетата  вече са пораснали и като музиканти, и като личности.

  Медалът за Цвети има и обрана страна. „Цигулката е инструмент за мъжете, как така жена, а още по-малко момиче, ще свири на нея?” – това е чувала неведнъж. „Доброжелатели” от гетото стотици пъти са повтаряли на родителите й, че ще пропадне в Бургас – да не я пускат. Чувала е обидни думи и от роми, и от българи.

  „Благодаря на мама и тати, че ми повярваха, и че не ме спряха. Не съм ги посрамила, оправдах доверието им”, с гордо вдигната глава говори момичето. Затова сега в Бургас е и по-малката й сестра Франческа, която свири на виолончело.

  Преди Бургас Цвети е учила в ромското училище в махалата. „Моите съученички вече всички са семейни и имат по едно, че и две деца”, разказва момичето и категорично смята, че семейството няма да избяга и че не е добре толкова рано да се създава.

  Радка Кусева, която е сред педагозите в Сливен, и е известната цигуларка и спомоществовател  на школата на Георги Калайджиев, казва за Цвети: „Перспективите зависят от нея. Каквото трябваше от нас, ние сме го направили и го правят в момента колегите в Бургаското музикално училище. От нея зависи колко ще е упорита и трудолюбива“.

  За откриването на Цвети и другите талантливи деца Кусева си спомня, че преди десет години, когато стартира проектът са обявили конкурс и са се явили доста деца от махалата. Избрали са най-музикалните и е започнала работата с тях.

  „Бащата на Цвети е много благодарен на мен, на г-н Калайджиев, който  финансира всичко това. Цигулки имаме, другите инструменти също са безплатно предоставени на децата. Всяко си има инструмент у дома“, хвали се музикантката.

  За самото откриване на таланта в децата от ромския квартал Кусева казва, че е неописуемо усещане. „Такава голяма радост и удовлетворение е и за мен, и за родителите, и за германката Мария Хаушилд, която също се занимава с благотворителност, а и за  Георги Калайджиев. Това наистина е нещо уникално. Тези деца наистина са бисерчета, а гетото си е гето, там много трудно се влиза“, обяснява Кусева.

  Благодетелите подчертават, че тяхната цел не е да откъсват децата от тяхната среда, а да влязат като посланици на музиката в ромския квартал.  „Даже очакваме те да станат наши наследници, защото няма нищо по-добро от това да има приемственост“. По думите на музикантката една част от родителите на младите таланти са неграмотни, други не. Доста семпли в изказа на български, за сметка на това говорещи турски и цигански.

  Мантрата, с която разбиват закостенялата догма за по-голяма част от ромите, че образованието не е приоритет, а още по-малко музикалното, особено пък за момичетата, е проста: „Добре е за детето, без значение на пола му. А при упорит труд след това ще имат добра работа. Освен това влиза в една далеч по-образована среда“.

  В момента у нас музикантите стават  все по-малко и оркестрите започват да се оголват, а и колегията е застаряваща.

  Цвети е стипендиантка не само на Калайджиев, но и на бургаския „Зонта клуб“. Президентът му Петя Великова казва за нея: „Израстването й от първата година досега е огромно. Тя е много отговорна”.

  Елена Клеппе, преподавателката на Цвети в Бургаското музикално училище, казва за нея: „Тя е стипендиантка на „Зонта клуб“ вече трета година. Момичето е със сериозни намерения, иска да кандидатства в консерваторията и да продължи да се занимава с цигулка“.

  „В школата в Сливен сме си много близки. Като тръгвах за Бургас имах малко притеснения за това как ще ме посрещнат моите нови съученици. А всичко е толкова хубаво. Всички сме си много близки. В училище не гледат на нас като на цигани или българи, а  като на  хора –добри или лоши, упорити или не толкова”, казва Цвети. Говори с голяма топлина и обич за своите преподаватели и съученици в морския град.

  След  няколко месеца в Бургас към сливенските млади музиканти в музикалното училище се очаква да се присъедини още едно момиче  - контрабасистка.  Родителите й все още леко се колебаят.

  Разбира се, има и доста хейтъри на проекта, но те по-скоро мотивират, отколкото да озлобяват или отчайват децата от сливенското гето. Позитивното у тези млади хора блика, то е прието като модел на поведение от техния идол - Калайджиев. „Г-н Калайджиев е много позитивен, много добър човек”, това Цвети е усетила и в другите музиканти от оркестъра на сливналията „Студио концертанте”, с който свирят заедно в Германия.

  Спонсорите на талантите от гетото са само от Германия. Преди Коледа обаче се случва и чудото – те получават покана от президентшата Десислава Радева да направят концерт заедно със Софийската филхармония. На него присъства и президентът Радев. Това събитие Цвети определя като знаменателно, затова, че са забелязани и у нас. А вечерята заедно с Десислава Радева ще помни за цял живот. Това за нея е още едно доказателство, че е избрала верния път за себе си.

  Иначе талантливите момичета и момчета и техния оркестър, който носи името на проекта „Музиката вместо улицата“ са канени често на прояви на ромски нестопански организации и мнозина се хвалят с тях. „Като малка свирих на една циганска сватба. Свирих нещо класическо – никой освен мама и тати не го хареса. Сега когато ходим с нашия оркестър да свирим - всички ни аплодират много и ни харесват”, обяснява момичето.

  Лошите думи, подигравките за произхода, това момиче убива с широката си, пленителна усмивка. Създава впечатлението на млад човек, който ясно е начертал пътя си и върви по него, преодолявайки препятствията с блеснал поглед, упоритост и талант.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.