Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:00Четвъртък

  27 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Отдаваме почит на един велик музикант - проф. Петко Радев

  В Бургас пристига семейството му – синът Ради и внучката Елена Радева

  28-08-2018 0 1391

  Петя Великова, Лятна академия на изкуствата:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Петя Великова казва за себе си, че цял живот е учила музика и живее чрез музиката. Вместо обикновена биография, тя представя себе си чрез своите корени: Още прабаба й Анжелик Посторино – италианка, и брат й Жан Посторино, който е бил секретар на френския консул в Бургас, са били ценители на висшето изкуство.

  После баба й Александра Папломатас - дъщеря на италианка и грък  -  свири на пиано, пее в хора на църквата, говори няколко езика. Бабата пее не само в църковния хор на църквата „Света Богородица“, но и в градския хор „Родна песен“. Тя е една от основателките на хора.

   Дядото - Сотир Сариев  – говори перфектно седем езика, включително и турски, защото  е завършил „Робърт“ колеж в Цариград.  Собственик на частна шипинг агенция преди девети септември 1944 година, лежал в Белене.

  Майката на Петя - Йоанна Сариева също се е занимавала професионално с  оперно пеене, и е искала да кандидатства в Консерваторията, но тогавашната тоталитарна власт  не й разрешава да учи каквото и да е било висше образование.  Защото като дете на буржоазно за народната власт семейство не им се е разрешава да учат висше образование. Но тя остава вярна на сцената като хористка на представителен хор „Родна песен“ – Бургас с диригент проф. Стоян Кралев. Благодарение на това Петя още като дете познава композитора Лазар Николов, Микис Теодоракис, Мирела Френи и Николай Гяуров, Емил Чакъров и др.  лично.

  Единствено бащата на Петя Великова не се е занимавал с музика. „Тъкмо баща ми ме научи да ходя на театър, да си купувам билети на „търси се“ и като цяло да бъда търсеща личност в живота. А със съпруга ми Данчо се запознахме в същия хор „Родна песен“ Бургас“, допълва тя.

  -        Госпожо Великова, финалът на Лятната академия на изкуствата тази година е в Бургас – от 1 до 7 септември - с майсторски клас по кларинет, защо точно този инструмент?

  -        Защото фокусът на програмата на лятна Академия на изкуствата през тази година е към кларинетното изкуство.  И това не е случайно. Точно преди една година и точно през месец септември, изпратихме проф. Петко Радев в небесния му път. Той беше най-големият кларинетист на България, учител на поколения кларинетисти, иноватор - първият музикант, който откри нов път на симбиоза между жанровете – между класическата и народната музика.

       И последно, защото той е един от седемте учредители на Сдружението с нестопанска цел „Лятна академия на изкуствата“ и преподавател по кларинет, в майсторските класове, които организира Академията през лятото в Созопол. С този майсторски клас и концерт екипът на Академията отдава  почит към делото на един велик български музикант. 

  -        Помните ли първата си среща с Петко Радев?

  -        Никога няма да забравя срещата ми с него през лятото на 2008 година, когато Мария Принц ни запозна. Той ни посрещна на верандата на вилата си в Драгалевци, като стари приятели. Аз толкова се вълнувах от тази среща,  все пак отивах при не кого да е, а при Петко Радев – една легенда за нас, музикантите. А на прага на вилата му ни посрещна най-топлият, прям и обаятелен човек, когото познавам. Като пиша топъл и прям човек, специално искам да подчертая за всемирната му доброта и за бликащото му от жизнерадост чувство за хумор. Неговото чувство за хумор няма как да се пресъздаде извън контекста на разговора в момента и звучащ различно от благия глас на професора. Шегите му бяха живописни, поетични, в тях той пресъздаваше  цялата динамика и красота на живота. Гордееше се с произхода си, че е от Чирпанския край и точно защото познаваше добре корените си беше обединител. И мотиватор - създаваше кръг от  съмишленици и ценители. Винаги е твърдял, че успява и в двата жанра, и в класическата музика, и в народната музика, но поотделно.

  Във вилата на Драгалевци със съпругата си Елена, (не по-малко талантлива и прекрасна цигуларка, пенсионирала се в Ла Скала) обичаха да посрещат гости на италианска паста или барбекю и на много истории.  За мен, за проф. Петко Радев трябва да се говори много, защото той е съкровище, отворен учебник, а  животът му е като история за филм.

  -        Поканени са трима професори за майсторския клас – не един. Няма ли да се появи вътрешна конкуренция…

  -        За вътрешна конкуренция между големи имена от европейската музикална сцена не можем да говорим. На това високо професионално ниво в цивилизования музикантски свят ревност няма, защото всеки от тези музиканти си тежи на мястото. Напротив, музиканти от този калибър изпитват удоволствие при редките възможности, които имат поради многото си ангажименти,  да се срещат на сцената и да музицират заедно.

  Задавайки ми въпрос за вътрешната конкуренция, бих искала да добавя, майсторският клас по кларинет не е още едно събитие от летния календар на Бургас, а се превръща в урок за нас, как най-добрите и големи кларинетисти на нашето време отдават почитта си към един велик български музикант, техен колега кларинетист.

  Трябва да кажа също, че за радост всички врати, на които почукахме, този концерт да се случи, се отвориха добронамерено. Това е също рядкост за България.

  Важно е да кажем също и за една новина: семейството на проф. Петко Радев  – синът му Ради, внучка му Елена Радева също ще уважат събитието и за мен ще е огромно удоволствие да се запозная лично с тях, защото от момента, в който им писах за намерението ми досега, цялата ни комуникация е изпълнена с много положителен заряд. 

  -        Кое е онова, което отличава проф. Андрю Маринър – Лондон, проф. Петер Шмидл  - Австрия, Виена и проф. Деница Лафчиева – Австрия, Виена?

  -        Това са представители на три различни поколения кларинетисти. Проф. Петер Шмидл е доайенът. Десетилетия той е бил солокларинетист на Виенска филхармония. Има един от най-известните записи на концерт за кларинет и оркестър, кларинетния концерт на В.А. Моцарт с диригент Ленард Бърнестейн. Проф. Петер Шмидл е не само изявен солокларинетист, но е и солист и изпълнител на камерна музика, също и преподавател.

  Всеки един от тримата музиканти е с рядка звукова палитра. Интересното е, че Деница Лафчиева, която понастоящем е преподавател в Консерватория „Рихард Вагнер“ във Виена, обобщава влиянията й от тримата. Тя е учила  при проф. Петко Радев, в ранното си детство, след това при проф. Петер Шмидл и по-късно при проф. Андрю Маринър в Лондон. Обаче със своя славянски темперамент и душевност, тя носи една различна емоционалност, като млад човек една различна енергия, като жена – различна чувствителност.

  -        Преди близо два месеца е извършена селекцията на участниците в майсторския клас – на какъв принцип бе направена тя?

  - Записването за този майсторски клас бе прекратено на 13 юли. Селекцията бе извършена на база творческа биография на участниците. Продължаваше доскоро да има все още запитвания за майсторския клас и някои от неуспелите се записаха като  пасивни участници. Пасивните участници нямат уроци пред преподавателите, а само наблюдават уроците на активните участници.

  - От кои държави са учениците?

  Участниците в майсторския клас са 14, от 3 държави – Австрия, Англия и България. Някои от българските участници  учат в престижни университети в чужбина, други вече са завършили образованието си. Палитрата от участници е разнообразна. Целта на такъв род обучение е не само да се обхване и изработи конкретен репертоар, а най-важното е общуването между тях – между самите участници, както и с преподавателите. На такъв род събития се образува една творческа общност, комуникацията в която е с високи естетически вибрации.

  -        Мария Принц също е голямо име в изпълнителското изкуство – кажете повече за нейното участие в този майсторски клас?

  -        Бих искала да започна малко по-рано, какво е нейното участие в Лятна академия на изкуствата и тогава ще разберете какво е нейното участие и в този майсторски клас.

  Споменът ме връща преди повече от десет години, за един плиснал се дъжд и за един концерт на Мария Принц и Деница Лафчиева в изчезващата вече Концертна зала на Бургас „Иван Вульпе“, много преди да я има Лятна академия на изкуствата.  Това беше началото на едно продължаващо и до днес  във времето приятелство, което не остана само със срещите, но и положи основите на много творчески контакти, като контакта с проф. Петко Радев, с проф. Кеворк Мардиросян – преподавател по цигулка в Академията, с актьорите Борислав Петранов и Щефан Флеминг, които също са били преподаватели в Академията по актьорско майсторство.  С нея осъществихме първия концерт по повод 80-годишнината на проф. Петко Радев, състоял се пак в Бургас през 2013 година, с който Лятна академия на изкуствата почете професора. За нейните майсторски класове по пиано, които през последните две години  провеждаме във Виена, където участниците ползват концертната зала на клавирната катедра на Университета за музика и танц, с прекрасните рояли Steinway,  е  още една осъществена съвместна идея.

  А конкретно за този концерт тя е връзката с кларинетистите, тя даде идеята кой да участва и нещо, което не прави, но в този случай като жест към проф. Петко Радев, ще акомпанира на участниците по 7 часа на ден и ще свири с тях на заключителния им концерт. Участниците ще имат шанса да работят с трима европейски кларинетисти, а на пианото да им акомпанира  Мария Принц, пианист с огромен опит и доказано майсторство в областта на камерната музика и специално в кларинетовия  репертоар.

  Мария Принц е инструменталист-изпълнител, педагог и личност с висок и изискан стил на професионализъм.

  - По време на обучението ще има два концерта – разкажете, моля за тях.

  Първият концерт ще е на 3 септември от 19 часа в залата на Областна управа Бургас. Всички желаещи могат да закупят билети от касата на НХК Бургас. На този концерт ще свирят проф. Андрю Маринър, проф. Петер Шмидл, Мария Принц,  Деница Лафчиева, проф. Георги Спасов флейта, който е дългогодишен приятел и колега, както и артистичен директор на лятната Академия на изкуствата. Мария Принц, проф. Георги Спасов и проф. Петко Радев са хората, без които Лятна академия на изкуствата нямаше да има 13-о издание, нямаше да говорим за една утвърденост и създала се вече традиция.

  На концерта ще свири и Мариян Божидаров, който е участник на всички майсторски класове по кларинет при проф. Петко Радев в Лятната академия на изкуствата, а понастоящем е ученик в Guildhall School of Music & Drama – Лондон.

  С този концерт екипът на Академията ще отдаде почит към делото на един велик български музикант, основоположник на Лятната академия на изкуствата и съмишленик.

  Вторият концерт е на 7 септември, на който участие ще вземат 14-те участници от майсторския клас. На пианото ще им акомпанира Мария Принц. Този концерт ще бъде също в залата на Областна управа - Бургас. Входът за него е свободен.

  Задължително искам да благодаря на Областна управа - Бургас в лицето на заместник областния управител проф. Севдалина Турманова, че подадоха ръка този културен форум за млади таланти да се случи. Залата на Областна управа за двата концерта ни е предоставена безвъзмезно.

  Дълбока благодарност изказвам и на Община Бургас в лицето на г-жа Ананиева, които предоставиха залата на КЦ „Морско казино“ за заниманията на кларинетистите също безвъзмездно. Община Созопол е наш партньор от далечната 2004 година, като работата на Академията не може да си я представим без съвместното ни сътрудничество. А за партньорството ни с хотел „Приморец“ можем само да сме горди.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.18277
  chf Швейцарски франк CHF 1.75995
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.