Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:57Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Отказват инсулин на англичанин в Бургас,бил чужденец

  11-08-2019 0 637

  Снимка: Борислав Пенков

  „Трудно си вземаме парите от Здравната каса“ било обяснението на фармацевти пред смаяния британец с диабет

  „Черноморски фар“

  Фармацевти от Бургас са отказали инсулин на диабетноболен англичанин с изрядни документи. Случката се е разиграла на 1 август в местна аптека, а за неприятния казус вестник „Черноморски фар“ бе информиран от самия потърпевш. Джордж Нокс се оплака пред редакцията, че в момента, в който дамите зад гишето разбрали, че е чужденец, отказали да му предоставят инсулин. Обяснението, което дали, за него звучи повече от абсурдно: „Не обслужваме чужденци, защото после трудно си вземаме парите от Здравната каса“. 

           Джордж живее в България повече от 5 години. Постоянното му местожителство е в София. Именно от там получава инсулин всеки месец, така както всеки болен в България. Уточнява, че има лична карта, личен лекар и досега не e имал проблем да си вземе инсулина. В момента е на почивка в Бургас. На 1 август, с изрядна рецепта, протокол и всичко необходимо влиза в аптека в центъра на града, за да получи изписаните му животоподдържащи медикаменти. Той е наясно с реда, по който се взема инсулинът - на определено число, нито по-рано, нито по-късно, затова е дошъл на точната дата.

           „В началото казаха на приятелката ми, която е българка, че имат инсулин. В момента, в който разбраха, че е за мен и аз съм чужденец, казаха: „А, не! Чужденци не обслужваме“, разказва Джордж. Чистосърдечно се мотивирали, че много им е трудно да си вземат парите от Здравната каса след това. Британецът е обиден от грубия отказ и отношението. Приятелката му също е, меко казано, разочарована.  „Това не може да е обяснение за болен човек, с диагноза диабет и на инсулин. Не може просто да ни кажат това е ваш проблем, при условие, че от него се изискват изрядни документи, с каквито той разполага“, категорична е тя.

           Потърсихме за коментар Здравната каса в Бургас. От пресцентъра ни прехвърлиха в отдела, който отговаря за аптеките. На въпрос има ли забавяне в плащанията по изпълнение на лекарства по Здравна каса на чужденци ни отговориха, че напоследък плащанията вървят в срок. „Чужденците са в друг параграф, но сега забавяне в плащанията няма“, казаха от отдела и ни прехвърлиха в счетоводството. От там увериха, че плащанията се изпълняват стриктно съгласно конкретния договор между аптеката и касата, закъснения нямало, максимум ден-два.

           Информирахме за казуса и Регионалния фармацевтичен съюз в Бургас. От там изказаха готовност да съдействат за решаване на случая, като застъпиха мнението, че трябва да се предотвратяват предпоставките за подобни неприятни ситуации, които не са в полза на никого. В същото време посочиха, че върху аптеките се упражнява все по-голям административен натиск. „Много от фармацевтите се страхуват да не сгрешат в обработването на рецептите, защото за една запетайка, за една точка веднага се налагат глоби“, коментира председателят на РФК – Бургас магистър-фармацевт Любима Бургазлиева. Тя уточни, че обработката на рецепти на чужденци не е по отделен ред и техните рецепти влизат в общия отчет, който се предава на 15-о и 30-о число. И тя декларира, че няма закъснение в изплащането на парите до момента. Обикновено такива проблеми се появявали през втората половина на годината, когато започнат да привършват средствата в бюджета.  

           „Няма да пускаме жалба. Но всички трябва да разберем, че подобно отношение в държава-членка на Европейския съюз е недопустимо. Представете си, че вие сте в Англия и ви кажат, че няма да ви дадат лекарство, защото сте чужденка. Как ще се почувствате?!“, пита риторично Джордж. За негово успокоение в следващата аптека той успява да получи така важния за него инсулин, макар и отново с известни перипетии.

           „Моята цел не е да очерня някого, а хората да се замислят, когато нещо не е правилно защо е така и какво трябва да се направи, за да се промени“, завършва добронамерено британецът. 

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.