Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:49Събота

  24 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Отровиха пчели и на бургаски топ производител на мед

  22-04-2019 0 3175

  Снимка:

   

  Дона МИТЕВА

  Проблемът с отровените пчели не е само от телевизионния екран, където се съобщава за масов мор в Добричко или Монтанско, причина за който, според пчеларите, е пръскането на земеделски култури с токсични за пчелите препарати по време на цъфтежа. В момента проблемът е с рапицата, която вече на 30% е цъфнала. Пчелар от региона също пострада, той е категоричен, че ще съди  арендаторите.

  От отравяне на пчелите си се оплака и д-р Пламен Димитров, пчелар номер едно за 2016 година и председател на Пчеларско сдружение „Бургас“. И това, което в момента се случва на него и семейството му, което се препитава от биопчеларство, не го преживява за първи път.

  Категорично се знае, написано е в специална наредба, че когато рапицата цъфти, не бива да се пръска. Освен това има специален уведомителен режим, който зърнопроизводителите са длъжни да спазват. Но както обикновено, е валидна и максимата на шопа: „Законът е врата у поле – кой сака минава през врата, кой нече – кара през поле“.

  „Проблемът ми е от много години, но най-фрапантното тази пролет е това, че фермерът, който миналата година пак отрови пчелите ми и ми плати обезщетение от три хиляди лева, сега  отново използва препарата цитрон макс. Препаратът съдържа мощни инсектициди, вредни за пчелите. В момента рапицата цъфти. Чавдар Иванов се казва арендаторът, не се притеснявам да кажа името му. Има и още двама фермери. И тримата от трите страни на пчелина напръскаха. Категоричен съм, че ще ги съдя тези хора“, обясни пред репортер на „Черноморски фар“ д-р Димитров.  Той допълва, че парите от  обезщетението е вкарал в дружеството, за да може да ги използват, ако се наложи да се плащат проби от тях.

  Според комисията, която той е свикал спешно за пчелина, който е в землището на село Вълчин, той е унищожен между 10 и 20%. Любопитно е друго, че всъщност отравянето на медоносните мухи продължава или поне това, че те не са в нормалното си състояние дори след ден-два. Собственикът на пчелина разказа, че предния ден негов съсед-овцевъд му е казал, че в кошарата е пълно с пчели, които пълзят немощно.

  „Пчелите отиват на нивата, напиват се с отровния нектар и не могат дори да се върнат до кошера си. В момента не знам от моите триста кошера въобще какво ще се изкара. Не знам какво ще правя, и това е години наред“, ядосва се пчеларят.

  Преди двадесетина дни се успокоил, защото видял, че зърнопроизводителите са напръскали рапицата преди да  започне да цъфти. „Много добре се знае, че при цъфтеж е забранено пръскането. Масово ареднаторите си позволяват да правят това. В село Лозарево, съседното на Вълчин, е направо практика“      допълва Димитров.

  При измервания на картата, извършени от Областна служба „Земеделие“, се оказва, че пчелинът е на 1.9 км от нивата, това е най-близкият блок с рапица, другият е на отстояние от 2.4 км, а третият е на 2.2 км. Всичките са в обхвата на пчелите. По наредбата в 5-километровия обхват трябва да има уведомително писмо. Само Чавдар е пратил, защото знае от миналата година, но въпреки това пак е в нарушение, защото рапицата вече е в цъфтеж“, обобщава пчеларят и допълва, че на всичкото отгоре единият зърнопроизводител е и агроном и би трябвало по-добре от него да е запознат с материята.
  Експерти от БАБХ са взели проби, които са вече в лабораторията за изследване. Чакат се резултатите. В петдневен срок след получаването на резултата комисията трябва отново да се събере, за да състави още един протокол. След това пчеларят ще заведе дела.

  Той е чул също, че арендаторите щели да пръскат на десет дни, но вечер, което за него пак е парадоксално, защото разпадът на препарата е 49 дни. „Периодът на полуразпад на препарата няма значение за арендаторите, няма значение, че той влиза в нектара, от там в меда“, ядосва се пчеларят.

  Конкретният случай, който не е единствен и за Бургаско, защото преди дни в новините на „Нова“ бе изпратено съобщение от друга  жена, което гласи: „Изтровени пчели на цяло село от безконтролно пръскане с вертолет при наличието на толкова цъфнали дървета.  Това се случва в село Орлинци, област Бургас. Докога ще ни тровите, господа земеделци? Докога ще сте безнаказани?“.

  Сблъсъкът на интереси между различните производители не е само при цъфтежа на рапицата, а и при цъфтежа на различните култури.

  Покрай това обаче може да си зададем въпрос и за това, дали в зърнените култури не остават остатъчни вещества, от всички  мощни химии, с които се третират различните култури. Част от вредните вещества остават в почвата, други се просмукват във водата. Нанасят щети върху природата, но явно това стои доста далече от идеята да се произведе определено количество от дадена култура, така че да се плати рента, да се покрият разходите по обработката и да остане – колкото може повече за фермера. Обикновено оправданията са, че има работници, които трябва да бъдат издържани.

  Пред д-р Пламен Димитров стои и друг проблем – неговият пчелин е сертифициран за биопроизводство. „Сега трябва да започна да подхранвам тези пчели, за да може да се възстановят, а лошото е, че аз работя биологично пчеларство и нямам право да го правя. Чакам консултация с проверяващите, ще говоря с нея – ще се отказвам ли от биологичното … не знам“, вайка се той.

  Опитва се да спазва условията за отстояние на пчелина от ниви, но вече всичко е разорано и за него става все по-трудно да отговаря на условията за биоземеделие.

  „Единственият късмет, който имаме пчеларите в региона, защото аз съм убеден, че не съм единствения пострадал е, че г-ж Лидия Станкова, директор на Областната служба по земеделие, е много наясно с проблема и ни помага. Иначе ако и те не бяха на наша страна, аз се страхувам, че може да се потули случаят“, обяснява Димитров.

  Пробите струват 1600 лева, преди това пчеларят е дал 800 лева за изследване на восъка, за да се разбере какви остатъчни вещества има в него и вътре в кошера.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76758
  gbp Британска лира GBP 2.16226
  chf Швейцарски франк CHF 1.79549
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.