Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:22Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  ОУ „Светлина" в Тополица-първото айтоско училище със статут на иновативно

  22-07-2018 0 1855

  Снимка: НП

   

        С Решение № 472 от 9 юли 2018 година на Министерски съвет за приемане на списък на иновативните училища в България за учебната 2018-2019 година, под номер 7 ОУ „Светлина" - Тополица е обявено за иновативно училище. Училищният екип се изправя пред 4 предизвикателни години, през които ще реализира одобрената иновация „УЧИМ И ПРЕПОДАВАМЕ ЗАЕДНО“.

         ОУ „Светлина“ от две години реализира тази своя идея и получаването на статут на иновативно училище ще даде възможност напълно да се утвърди едно отговорно планирано, мотивирано и подкрепено партньорско сътрудничество между учениците в V - VІІ клас, както и между учителите и родителите. Планирането и дизайнът на този вид учене ще отвори нови, модерни хоризонти пред учителите. Самите те ще могат да бъдат творци, да се забавляват, да си сътрудничат и да се развиват заедно с децата. Основната идея на тази практика е учителите да творят заедно с учениците и да се чувстват лидери на едно уникално учене, което има за основна цел да открива и подкрепя талантите и идеите, много повече от това да информира, проверява и контролира знанието.

         Предложената иновация има добра основа, защото учителите са преминали сериозна допълнителна подготовка. В рамките на последните 2 години, те са наложили нови модели на работа и взаимодействие с ученици и родители, които вече дават своите отлични резултати. Чрез иновацията през следващите 4 години ще се утвърдят практики, вече пробирани в училището – проектно базирани уроци, обърнат дизайн на класната стая, учене с разбиране, електронни учебници, облачни технологии и онлайн платформи. В училището има пълен достъп до интернет във всяка една точка. Ученици и учители имат достъп до собствено „облачно пространство“ на училищен сървър, както и до виртуални класни стаи в Google classroom и регистрация в G Suite за образованието на Google. Ученици, учители, административен персонал, ползват акаунти, регистрирани към училищната електронна поща и това дава възможност част от образователния процес да се случва и онлайн. Вече експериментално е провеждано и дистанционно обучение и се мисли за неговото прилагане в рамките на иновацията, особено в случаите на деца, които отсъстват по-дълго от училище поради заболяване. Моделите, които ще се разгръщат, отговарят на изискванията на технологичното време и променените нужди и поведение на учене на децата. Новите подходи, използването на разнообразни технологични средства и създаването на нова среда за учене са ориентирани към личностно израстване на учениците.

          За въвеждането на иновацията ще бъде сформиран екип от учители и родители, които ще разработват, организират и координират планираните дейности, ще документират резултатите и препоръките за промяна и развитие. Членовете на този екип са избрани и включени в него заради най-високите си показатели по отношение на техните знания, опит и мотивация за използване на иновативни и технологични образователни методи и подходи. Учителите ще концентрират вниманието си върху структуриране на интерактивните уроци с оглед на преодоляване на всички криещи се в тях опасности и същевременно покриване на ДОС. Този подход ще бъде гъвкав, динамичен, адаптиран към ученика и ориентиран към:

  търсене на информация;
  симулации чрез софтуерни продукти;
   работа с MozaBook - софтуерен продукт, който разширява учебния  инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и презентационни възможности;
  използване на ефектно интерактивно съдържание и вградени развиващи умения;
  илюстративни и виртуални лабораторни приложения, които да помагат за повишаване интереса на учениците и придобиването на знания;
   виртуален математически кабинет ,  тренажьори и др.

        Интеракциите, във всички познати на учителите форми, ще намерят приложение в работата  и ще дадат възможност на децата да осмислят позициите си като членове на екип, като лидери, като изследователи и наблюдатели. Ролите, които те ще изпълняват ще са разнообразни, защото водещ ще бъде кръговият принцип на сформиране на групите.

         „Иновацията е насочена към естественост на резултатите и качеството на образование. Учителят – той може само да бъде очарован от разнообразните, простички решения на иначе сложните задачи на образованието … и да се учи от децата. Те ще му покажат как да планира уроците си, за да бъде интересен“ – споделя директор Русинова. Тя с удоволствие определя ОУ „Светлина“ като РАЗЛИЧНОТО УЧИЛИЩЕ и смята, че иновацията  ще повиши привлекателността му не само за техните ученици, но може би и за ученици от други населени места. Образователната среда на ОУ „Светлина“ е модерна и изцяло променена по проект „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“. Моделите на работа са нестандартни и различни. Екипът на училището винаги се е ползвал с доверието на всички заинтересовани страни и Русинова е убедена, че реализирането на иновацията не само ще повиши взаимната удовлетвореност от постиженията на учениците, но и ще е сериозна предпоставка за успешната им реализация в условията на ХХІ век. „Учим и преподаваме заедно“ има за цел да подготви учениците за пълноценна реализация в условията на глобализация на света. Да формира личности, способни да постигнат висока интелектуална подготовка и култура, да постави основите на ярко изразено гражданско съзнание и поведение у учениците.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder