Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:46Понеделник

  19 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Овощари продават праскови на изкупна цена отпреди 10 години

  12-08-2019 0 633

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Сериозен пазар за прасковите няма, жалват се овощари от региона. Изкупната цена на сочния плод не е повишавана от близо 10 години. Притиска я и цената на вноса на плодове от съседна Гърция, където плодът узрява малко по-рано от родния.

  „На всичко цената се вдига, изкупната цена на прасковите, които отглеждаме, от десет години не е мръднала. Средната цена е около лев“, категоричен е бившият шеф на Областната служба „Земеделие“ Селим Иса, който се отдаде на овощарство и лозарство. Знае се, че в Бургаско прасковите не са основен плод, който се отглежда. С тях се славят селата около Сливен, но въпреки това има семейства в Айтоско, Руенско и други места, които разчитат на продажбата на прасковите, за да издържат семействата си.

   

  Надникът на работниците

  „Преди години надникът в овощарството беше 5-6 лева. Сега е 30-35 лева и няма работна ръка, което е основният проблем“, дава като пример за увеличаване овощарят. Както в много отрасли, така и при овощарството недостигът на работна ръка е основен проблем. Берачите, които са се трудили преди години като на своя нива, отдавна са само спомен. Не са редки случаите, когато един работник започва работа в осем и в девет решава да си тръгне. Това създава проблеми с еднодневните трудови договори, които работодателите – в случая собствениците на овощни градини са длъжни да попълват. Затова и те се жалват често от голямата бюрокрация и писане, свързани не само с еднодневните трудови договори, разбира се.

   

   Българска или гръцка праскова

   

  Българската праскова е сочна, сладка и ароматна, за разлика от гръцката, която, за да издържи по-дълго време, се обработва с химически препарати, ако и да са безвредни, разкриват тайната овощарите. А използваните препарати променят вкусовите качества. За да издържи на транспорта, плодът освен това не трябва да не е с висока захарност. Това са разликите в прасковите, произведени от двете страни на границата. Иначе на вид изглеждат еднакво примамливо. Изненадата за купувача идва когато опита плода.

  Пазарът

  „Пазарът е свит,  за разлика от  преди години. Сега изкупната цена върви от 0.60 – 0.80 лева. Най-високото качество стига до 1.20 лв. Така може да се обобщи, че средната изкупна цена е левче“, коментира Селим Иса. Така сметките на овощарите на края на стопанската година трудно излизат.

  По неговите думи тази година заради повишаването на цените на всичко, местните са започнали да купуват по десет-двадесет килограма плод, за да си правят компоти и сладка. Традицията да се прави зимнина в последно време се възвърна. Но това в никакъв случай не решава проблема с реализацията на цялата продукция. Консервни комбинати наоколо не се намират. Оказва се, че туристическият курорт „Слънчев бряг“ е едно от основните места, където реализират продукцията си. Останалата  част от реколтата, обикновено към края на сезона, е за приятели и близки, които собствениците на градини канят да си наберат  сами – за ядене, сладка, компоти, а защо не и за ракия.

   

  Консултативният съвет

   

  „Консултативният съвет на овощари и зеленчукопроизводители се учреди преди повече от месец. „Но понеже всичко се случва в неточния момент, започваме да говорим за следващата година, защото сега не може нищо да се направи. На национално ниво имахме среща с министър Танева и поставихме въпросите за финансирането. Трябваше да тръгнем обаче с това да искаме  удвояване на бюджета за обвързаното плащане. Ние искахме увеличение  на обвързаното плащане на килограм произведена и продадена продукция. Ако бюджетът е същият, няма откъде да дойдат парите“, обясни Иса.

  До октомври поне овощарите работят за всички останали, но не и за себе си.

   

  Градините в региона

   

  В Руенско и Айтоско има прасковени градини, като средно те не са по-големи от 50 декара. Минималният разход за декар градина праскови е около 500 лева, изчисляват производителите. 6-7 стотинки на килограм реализирана продукция е обвързано плащане.

  За сравнение колегите им в съседна Гърция получават поне десет пъти в повече.

  „Нека наистина се затегне контролът и да не се получават пари за фалшиви продажби. Ние самите го предлагаме това, но нека и финансирането да се увеличи“, заключава Иса. Освен това се настоява да се увеличи и обхватът – за повече култури да се плаща. И това да е валидно за всички производители на плодове и зеленчуци.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.14848
  chf Швейцарски франк CHF 1.80194
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.