Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:20Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Пак броим врабчетата

  20-03-2018 0 1149

  Снимка:

   За втори път ще се броят врабчетата в България. Миналата година на Световния ден на врабчето 20 март, от Българското дружество за защита на птиците стартираха кампанията „Ние броим врабчетата“. Тази година ще се броят врабчетата през май, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

  Единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.

  „Ние броим врабчетата“ има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

  На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година ще се разчита отново много доброволци се включат в броенето през май. Целта е да се установят закономерности в предпочитанията на птиците към средата. За това е важно да се включат колкото се може повече хора от различни по тип населени места.

  През май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще може да се разберат местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се направи опит да се установи, дали съществуват закономерности в разпространението им преди и по време на гнезденето им.

  „Миналата година доказахме, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване. Искаме да разберем, дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето“, казват от БДЗП.

  В кампанията „Ние броим врабчетата“ предстоят различни активности, за които може да се научи от vrabcheta.bg и сайта на БДЗП birds.bg.

  Организаторите разчитат, че всичките 550 човека, които броиха преди година отново ще бъдат част от семейството на врабчетата и през май, и се надяват да увлекат много повече хора да се включат в инициативата.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder