Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:31Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Паметник на воина ще увековечи 180 загинали във войните айтозлии

  05-05-2019 0 715

  Снимка:

  Символът на града – орелът ще е кацнал върху 4-метровия монумент

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Гордо изминатият от мнозина айтоски момчета военен път, тази година има вероятност да намери своето заслужено призвание. Това разкри пред „Черноморски фар“ историкът и член на Инициативния комитет за създаването на войнишки паметник в Айтос Атанас Атанасов. Самият той лично е бил натоварен от някогашния кмет инж. Митко Митев с отговорната задача да открие имената на загиналите в петте войни – Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война и Втората световна война айтозлии. Атанасов е открил в Централния военен архив 936 имена от региона.

  „Тогава Айтос е с 63 съставни села. Днес е само с 16. Границите са стигали до Поморие. За наш срам трябва да си признаем, ние нямаме паметник на тези загинали момчета в Айтос. В доста села има паметни плочи, в Айтос не. Опитите да бъде постигнат този резултат вече са на път да се увенчаят с успех, защото ИК събра над 800 подписа и сега усилено работим под патронажа на кмета и набираме средства, за да можем да изградим този паметник“, разказва той. Важно уточнение Атанасов прави, че на бъдещия монумент ще бъдат изписани имената на 180 айтозлии, сред които са и 23-ма български мюсюлмани.

  „Тук не се делим на партии и етноси. Важното е да почетем паметта на загиналите“, категоричен е историкът.

  Самият паметник ще е четири метра висок и метър и половина широк. Ще е поставен на 50- сантиметрова основа. На нея ще бъдат забити като колони пет 70-сантиметрови страници, които ще символизират петте гореспоменати войни, а по средата на върха ще има кацнал с разперени криел орел – символът на града. Под него ще се намира кръстът за храброст, или така нареченият Георгиевски кръст, а под него на основата ще са изписани вечните думи на Иван Вазов: „Българийо, за тебе те умряха“. Имената на 180-те айтозлии ще са изписани на петте страници.

  „Така този паметник винаги ще присъства в сърцата на хората от града и техните празници и различни поводи. Надявам се на 6 май догодина точно на него да положим венци и цветя и това да се превърне в традиция на Гергьовден, в която да отдаваме заслуженото на тези 180 момчета“, завърши Атанасов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.