Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:38Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Паното на Кольо Фичето скара художници

  10-05-2018 0 1256

  Снимка: Борислав Пенков

  Кой автор, кой изпълнител, кой какви пари иска, е на път да провали добрата кауза по възстановяването на известния монумент на фасадата на Строителния техникум

   

  Силвия ШАТЪРОВА

  Георги РУСИНОВ

   

  Реставрацията на паното на Кольо Фичето на фасадата на Строителния техникум скара известни бургаски художници. За неговото подновяване бе организирана дарителска кампания, която набра необходимите 12 000 лева. Обявяването на кампанията стана по време на 80-годишнината на автора на известното „сграфито“ - Енчо Рачев през януари. Тогава в залата на Дружеството на бургаските художници всички се „подписаха“ под добрата кауза. От Строителния техникум се заеха със задачата и бързо събраха сумата, организирайки различни дарителски инициативи. Реставрационните работи се очакваше да приключат в края на май.

  В последните дни обаче добрата идея и по-скоро изпълнението й скара ръководството на училището, Митко Иванов, председател на Дружеството на бургаските художници, и Енчо Рачев, авторът на оригиналното пано. От училището обвиниха  Рачев, че иска твърде голяма сума като авторски хонорар и че настоява договорът за възстановяване на паното да бъде сключен с него. Срещу тях застана адвокат  Павлина Вълканова, която е наета от семейство Рачеви да ги защитава публично по казуса. Тя твърди, че повече пари не са искани, но държат договорът да бъде сключен с автора на известното сграфито и той да има гаранции, че реставрацията ще бъде изпълнена според консултациите му.

  На пресконференция директорът на Гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ Даниела Симеонова обясни, че работата по реставрацията в момента е спряна, заради постоянните претенции от страна на автора, който е представляван от сина си Димитър Рачев и адвокат Павлина Вълканова.

  „Обадиха ми се от една медия, че синът на Енчо Рачев е изнесъл пред тях своето становище за реставрацията на паното. От 2017 година започнаха нашите намерения - да запазим фасадното пано, което се рушеше и беше опасно за преминаващи  ученици. Минка Кюркчиева и архитект Събин Попов, които са бивши ученици и сега учители тук, държаха да се запази тази мазилка с технологията по която е правена, защото изобразява патрона ни.  Обърнахме се към Дружеството на художниците в Бургас, на което държа да отбележа, че Енчо Рачев е почетен член. От месец ноември миналата година имаме уверението и на Енчо Рачев, и на председателя на дружеството - Митко Иванов, че нещата ще се случат при следните суми - 12 000 за изпълнението с консултантски услуги, 2000 за скеле и 150 лева за пароструйка. Започнахме кампания по събиране на средствата“, казва Даниела Сименова. След това ръководството на училището подписва договор за изпълнение с Дружеството на художниците, а не с автора на паното. Точно в това е ябълката на раздора.

  „До момента на събирането им и подписването на договора, бяхме сигурни, че тази мазилка ще бъде възстановена с облика на нашия патрон. Тогава се появиха Енчо Рачев с адвокати и  всичко започна да се измества“, заяви директорът. Тя поясни, че е крайно разочарована от това, че дейностите по реконструкцията са спрени, защото са притиснати от срокове и по друг проект.

  За разногласията между Енчо Рачев и Митко Иванов говори председателят на Дружеството на художниците, който също бе поканен на пресконференцията. „Тъй като едно от притесненията на г-н Рачев е кой ще реставрира паното и дали е квалифициран, аз заявявам, че не е необходим такъв човек, тъй като това не е паметник на културата – формалност, която обаче съм изяснил. Държа да отбележа, че от самото начало авторът беше държан в течение на всички детайли. Той никога не е заявявал, че желае на всяка цена договорът да бъде сключен с него и никога не е предявявал пред нас подобни претенции. Ние приехме, че ще участва като консултант - и че ще бъде възмездно. Единственото нещо, което не беше уточнено, бе сумата. Бяхме изненадани от претенциите му след сключване на договора. Изненадахме се, че не иска просто да е консултант, а и да следи изразходването на всеки лев. Тоест, претенциите станаха финансови, при това позовавайки се на неясни членове в закона за авторското право“, обясни Иванов. Той допълни, че в електронно писмо, получено от семейство Рачеви, са посочени и финансовите претенции на автора. Не мога да го разбера защо имат такива претенции след като договорът е сключен с Дружеството на художниците“, допълни Иванов.

  „Сумата, с която ще бъде възмезден, освен че не е ясна, е и важен препъникамък. Претенцията, която семейство Рачеви имат и то в този мейл, след сключване на договора, е 8000 лева. Това са 2/3 от сумата. Там не е казано, че това е хонорар. Като такъв са посочени 3000 лева, а авторът твърди, че желае и трябва да продаде оригиналната вар, която притежава – 40-годишна, за още 3000 лева и останалите 2000 лева - за допълнителна работа. При всички положения, дори да приемем, че това е допустимо, това стопира останалата част от работата“, каза той.

  Признава, че е объркан от държанието на Енчо Рачев напоследък. „Първоначално мислех, че са претенции само за пари, и то непремерени. През последните дни обаче сме изненадани от нови и нови идеи и претенции, и леко започваме да се объркваме. Сега има съмнения дали имам диплома на реставратор, каква ми била компетенцията. Аз съм работил за два от известните в България музеи, имам сертификати от тези места. Може би г-н Рачев е сметнал, че договорът ще бъде сключен с него, но то пред него бе казано, че ще бъде сключен с Дружеството на художниците. Аз го хванах за ръка и му казах, че ще стои под сянката на дърветата и ще дава напътствия. Наех се да го правя лично, защото гарантирам, че при консултация с независим специалист сумата ще е по-голяма“, обясни още той. До становище на СБХ по казуса не се е стигало, но Иванов заяви, че нямал против една независима експертиза от тяхна страна. „Много се притеснявам обаче как ще се изкаже за качеството на изпълнение на оригинала“, вметна той.

  Според него подписаният договор е съобразен с авторските права на Рачев. „Ние имаме претенциите, че не сме нарушили абсолютно нищо. Никъде не става въпрос, че собственикът на произведението трябва да иска от автора да извърши реставрация или да не го стори. Не се изисква дори и да прави консултация с него, още повече да сключи договора с него и да го назначи за ръководител на целия процес, който да определя кои хора ще работят, какви материали ще се използват. Аз имам основание да се притеснявам и в неговата компетенция относно процеса на реставрация и да определя разходването на всеки лев. В закона се коментират авторски права, но се коментират и много сериозни права на собственика“, допълни председателят на Дружеството на бургаските художници.

  На въпрос на репортер на „Черноморски фар“ дали при реставрацията ще бъде спазена оригиналната технология на автора, което е и основното му притеснение, отговорът бе: „Технологията е по метода „сграфито“ и предполагам, че няма художник, който да излезе от нея“, каза Симеонова. Митко Иванов пък допълни: „Планът беше да се възстанови по оригиналната технология и авторът да поеме тези 4 квадратни метра, които ще станат евентуално осем, което е нормално при реставрационна работа. Идеята е той да ги изпълни с екип материали и хора, които той определи“.

  Според Митко Иванов цената, която е дадена за изпълнение е доста ниска, но е предвидил, че с по-малко пари и с повече работа  може да се получи.“ Този тип соцпроизведения бяха захвърлени на произвола на съдбата. Такова монументално пано може би се реставрира за първи път в България“, отговори той.

  Позицията на Рачеви

  Адвокат Павлина Вълканова, която защитава интереса на автора на оригиналното пано, Енчо Рачев, хвърли светлина  по казуса. Според нея основен проблем е, че при подписване на договора авторът не е бил включен. „Претенциите са абсолютно в синхрон с авторското право. Той като негов носител има имуществени и неимуществени права и е нормално да иска запазване целостта на произведението по начин, възможно най-близък до оригинала, със спазване на техниката „сграфито“, заяви юристът.

  Именно дали ще бъде спазена оригиналната техника е основното притеснение на Енчо Рачев. „Авторът като неимуществени права може да поиска запазване целостта на произведението и може да се противопостави на всички действия, които нарушават тази цялост и на всяко действие, което може да нарани личните му интереси и достойнство. Неговите конкретни притеснения в случая са, че се използва техника, различна от оригиналната. Ние се аргументирахме в молбата и писахме, че искаме спиране, точно защото авторът счита, че има разминаване в техниката и използваните материали. Митко Рачев, неговият син, през цялото време настоява да получи повече яснота – вид количество материали, как ще бъдат вложени. Доколкото разбирам, при самата технология има значение точно това“, обясни още адвокат Вълканова.

  Твърденията на Иванов и Симеонова, че Енчо Рачев искал 8000 лева, тя определи като неверни. „Не знам по имейли какво са си комуникирали, но това което със сигурност знам е, че става въпрос за 3000 лева, в които се включват консултирането от страна на автора, материалите, които той може да даде и са оригинални. За 8000 лева въпрос не е ставало. Анексът, който предложихме като проект, за да се включим вече в постигнатия договор между Строителния и Дружеството на художниците, вътре има една такава клауза, че при необходимост авторът ще намали тази сума от 3000 лева. Ние самите не можем да разберем защо не се стиковат интересите“, уточни тя.

  Според юриста Рачеви  нямат намерение да стигат до съд. „В края на миналата седмица бях поела ангажимент и се обадих на директорката и й заявих, че позицията на автора е добронамерена с оглед на това, че каузата е благородна. Той иска всичко това да се приключи по най-добрия начин, но и да е възможно най-близо до оригинала. Обещанията бяха да се видим след почивните дни и да сключим въпросния анекс, само че Митко Рачев е получил тежък инсулт, за който аз разбрах последна. Може би заради това се е получило разминаване. Иначе Енчо Рачев иска достатъчно гаранции, че консултациите, които ще даде, ще се изпълнят. Ние нямаме отсреща изцяло изнесена технологията, по която ще се работи. Затова през цялото време настояваме да получим яснота, включително стойностната сметка и да се работи. Той иска да разбере каква е идеята за изпълнение на Митко Иванов“, поясни още адвокат Вълканова.

  Тя завърши с думите, че инициативата е много добра, но училището е допуснало грешка като не се е обърнало към автора. „Дали е било пропуск, или по невнимание, не знам. Не ми се иска да се изнася в пространството това и да се използва публичното мнение, за да се оправдае грешка“, каза тя, визирайки пресконференцията.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder