Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:25Неделя

  17 Декември 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Папагали в плен прибягват до хомосексуализъм

  12-08-2017 0 2237

  Снимка: faragency.bg

  Кралски папагал рецитира „Аз съм българче“ на Флората

  Птицата от детското филмче „Рио“ е любимец на малчуганите

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Два от папагалите в изложбата на екзотичните птици, която се намира във Флората, са образували гей двойка. Това e нормално явление при тях, когато са в плен. В природата пернатите се придържат единствено към вида си и към противоположния пол. Животът в плен с различен вид папагал се оказва, че не е пречка да се създават хибридни видове. Такъв е случаят и с два от южноамериканските папагали в изложбата на Macaw Garden Show, от които е произлязъл нов вид – Амазона.

  Интересен факт е, че папагалите живеят много дълго – до 80 години, някои видове дори до 100, може би заради факта, че в натуралния си хабитат се хранят предимно с плодове и ядки, както и с цветовете на някои растения. Поради липсата на тези цветове в изложбите обаче, животът им се скъсява до 60 години. Най-възрастния папагал, който може да видите на  Флората, е на 40 години – Кралското жако, докато най-младият е 2-годишната сензация – Хиацинтовата ара, който е най-големият папагал в колекцията. Любимец  е на децата, защото е папагалът от детското филмче „Рио“, само че този е женски. На дължина достига до метър и двадесет сантиметра, а размаха на крилете му - до метър и четиридесет сантиметра.

  Според дресьорите на птиците друг любим вид на малчуганите е туканът. Интересното при него е, че той всъщност не е папагал, а кълвач. Туканите също са от Южна Америка. Един от тях споделя, че за разлика от папагалите, които ако ви захапят, особено по-големите видове, могат да ви счупят кост, то туканите не притежават силата заради големите си и дълги клюнове. Именно поради тази причина те гълтат храната си цяла. При папагалите специфичното, е че клюновете им са изкривени и приспособени за трошене на ядки. За да успокоим посетителите ще кажем, че хищни папагали няма, но можело да се научат да ядат и месо, ако ги храните само с това. При заплаха и самозащита колоритните птици са способни да убият друго животно, но стръвници не ставали.

  В изложбата има и други редки попадения. Тук са единствените папагали, които се различават по полов диформизъм – можете да различите мъжкия от женския по ръст, оперение и дори шарки. При всички останали видове тези характеристики са без значение и само специалистите различават половете. Затова има и случаи, когато продавачи в зоомагазини, които не са добре запознати, спокойно може да ви продадат два мъжки папагала, които, както писахме, в плен не им пречи да си съжителстват в гей връзка – просто не очаквайте поколение. Друг интересен представител на екзотичната фауна е Златният папагал, който е сред най-рядко срещаните в природата.

   А Кралското жако Жорко е може би скритият талант сред събратята си. Той е научен да рецитира цялото стихотворение „Аз съм българче“ . Дресьорът му споделя, че много хора не вярват, затова са направили и клип, който скоро ще разпространят в интернет.

  Има и папагал, чиито думи всяка жена би искала да чуе,  защото тихо прошепва на ухото ви: “I love you!“. Той обаче е от срамежливите и  притеснителните и го казва най-често само от разстояние или при команда от дресьорите. Лукас обаче си хареса нашия репортер и на няколко пъти на своя глава му каца на рамото и му се обяснява в любов. „Всички папагалчета са обучени на някакви номера“, споделя един от гидовете в изложбата. Някои танцуват, други говорят.

  Африканските представители са какадутата. При тях специфичното е, че при заплаха стават два пъти по-големи от нормалния си ръст, нелош защитен механизъм за място като Африка. В колекцията е и най-голямото какаду в света – 8-годишният Найджъл, който по време на визитата ни не показа признаци на страх.

  В изложбата на Macaw Garden Show във Флората посетителите могат да се зарадват на 30 вида от екзотичните пернати, кой от кой по-интересен. Представени са 3 континента – Южна Америка, Африка и Австралия. Изложението е тук от 5 август и ще остане до 15 септември. Иначе постоянно обикалят из страната, защото папагалите са социални птици и са свикнали много с хората и търсят контакт. Сред бъдещите планове на организаторите са да излязат и извън България, тъй като имат редки видове, които други изложби, поне в Източна Европа, нямат. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Нова година?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.65664
  gbp Британска лира GBP 2.21616
  chf Швейцарски франк CHF 1.67609
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.