Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:31Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Папагали в плен прибягват до хомосексуализъм

  12-08-2017 0 3134

  Снимка: faragency.bg

  Кралски папагал рецитира „Аз съм българче“ на Флората

  Птицата от детското филмче „Рио“ е любимец на малчуганите

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Два от папагалите в изложбата на екзотичните птици, която се намира във Флората, са образували гей двойка. Това e нормално явление при тях, когато са в плен. В природата пернатите се придържат единствено към вида си и към противоположния пол. Животът в плен с различен вид папагал се оказва, че не е пречка да се създават хибридни видове. Такъв е случаят и с два от южноамериканските папагали в изложбата на Macaw Garden Show, от които е произлязъл нов вид – Амазона.

  Интересен факт е, че папагалите живеят много дълго – до 80 години, някои видове дори до 100, може би заради факта, че в натуралния си хабитат се хранят предимно с плодове и ядки, както и с цветовете на някои растения. Поради липсата на тези цветове в изложбите обаче, животът им се скъсява до 60 години. Най-възрастния папагал, който може да видите на  Флората, е на 40 години – Кралското жако, докато най-младият е 2-годишната сензация – Хиацинтовата ара, който е най-големият папагал в колекцията. Любимец  е на децата, защото е папагалът от детското филмче „Рио“, само че този е женски. На дължина достига до метър и двадесет сантиметра, а размаха на крилете му - до метър и четиридесет сантиметра.

  Според дресьорите на птиците друг любим вид на малчуганите е туканът. Интересното при него е, че той всъщност не е папагал, а кълвач. Туканите също са от Южна Америка. Един от тях споделя, че за разлика от папагалите, които ако ви захапят, особено по-големите видове, могат да ви счупят кост, то туканите не притежават силата заради големите си и дълги клюнове. Именно поради тази причина те гълтат храната си цяла. При папагалите специфичното, е че клюновете им са изкривени и приспособени за трошене на ядки. За да успокоим посетителите ще кажем, че хищни папагали няма, но можело да се научат да ядат и месо, ако ги храните само с това. При заплаха и самозащита колоритните птици са способни да убият друго животно, но стръвници не ставали.

  В изложбата има и други редки попадения. Тук са единствените папагали, които се различават по полов диформизъм – можете да различите мъжкия от женския по ръст, оперение и дори шарки. При всички останали видове тези характеристики са без значение и само специалистите различават половете. Затова има и случаи, когато продавачи в зоомагазини, които не са добре запознати, спокойно може да ви продадат два мъжки папагала, които, както писахме, в плен не им пречи да си съжителстват в гей връзка – просто не очаквайте поколение. Друг интересен представител на екзотичната фауна е Златният папагал, който е сред най-рядко срещаните в природата.

   А Кралското жако Жорко е може би скритият талант сред събратята си. Той е научен да рецитира цялото стихотворение „Аз съм българче“ . Дресьорът му споделя, че много хора не вярват, затова са направили и клип, който скоро ще разпространят в интернет.

  Има и папагал, чиито думи всяка жена би искала да чуе,  защото тихо прошепва на ухото ви: “I love you!“. Той обаче е от срамежливите и  притеснителните и го казва най-често само от разстояние или при команда от дресьорите. Лукас обаче си хареса нашия репортер и на няколко пъти на своя глава му каца на рамото и му се обяснява в любов. „Всички папагалчета са обучени на някакви номера“, споделя един от гидовете в изложбата. Някои танцуват, други говорят.

  Африканските представители са какадутата. При тях специфичното е, че при заплаха стават два пъти по-големи от нормалния си ръст, нелош защитен механизъм за място като Африка. В колекцията е и най-голямото какаду в света – 8-годишният Найджъл, който по време на визитата ни не показа признаци на страх.

  В изложбата на Macaw Garden Show във Флората посетителите могат да се зарадват на 30 вида от екзотичните пернати, кой от кой по-интересен. Представени са 3 континента – Южна Америка, Африка и Австралия. Изложението е тук от 5 август и ще остане до 15 септември. Иначе постоянно обикалят из страната, защото папагалите са социални птици и са свикнали много с хората и търсят контакт. Сред бъдещите планове на организаторите са да излязат и извън България, тъй като имат редки видове, които други изложби, поне в Източна Европа, нямат. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.