Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:58Сряда

  22 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Парите за спорт в бургаските общини отиват за футбол, борба и детски школи

  09-03-2019 0 371

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  Спортът е традиционно едно от нещата, които носят успех и слава на дадено населено място. Но в съвременния свят, за да се развива успешно тази дейност, трябва да има и финансова подкрепа. Проучване на вестник „Черноморски фар“ показва по колко средства са отделили за тази година голяма част от общините, разположени на територията на Бургаска област.

  Общо 48 000 лева е предвидила за спорт община Руен. Тя е с най-голям брой жители в сравнение с останалите 11 общини. Изключение прави областният център Бургас. От въпросната сума от 48 888 лева - 22 000 лева са предвидени за спортен клуб по борба „Руен“, който е тотален xегемон в последните години при мъжете. Момчетата на Кемал Баязит станаха републикански шампиони, печелейки титлата през 2015, 2017 и 2018 година.

  Клубът по борба в Руен е тотален хегемон при мъжете в последните години

  „Останалите средства, в размер на 26 000 лева, ще бъдат насочени към футболните клубове в общината“, каза Исмаил Осман, кмет на община Руен.

  По 7000 лв. ще получат отборите на „Балкан“ (Планиница) и „Бяла река“ (Зайчар), които са участници в „А“ окръжна група на област Бургас. С 3000 лева по-малко ще бъдат финансирани тимовете на „Сокол“ (Ябълчево), „Липа“ (Череша) и „Балкан“ (Добра поляна). Причината за тяx да бъдат отделени по-малко пари е, че въпросните клубове се състезават в „Б“ окръжна група и там не са необходими чак такива големи разходи.

  „Освен това от общинския бюджет ще отпуснем близо 700 000 лева за изграждането на спортни площадки в шест села. Във Вресово, Рожден и Добра поляна те ще са за мини футбол, докато в Рожден, Разбойна и Ръжица ще са многофункционални площадки“, поясни Осман.

  В община Камено са заложили 36 000 лева за спорт в бюджета за настоящата година. 12 000 лева ще бъдат дадени на футболния отбор на Камено. По толкова ще получат и двете детско-юношески формации на отбора.

  „Основната ни цел е да привлечем децата да спортуват. Продължават и ремонтните дейности по стадиона в града. Разходите там са на стойност 60 000 лева. Обновили сме съблекалните, а сега се стяга и теренът“, каза пред „Черноморски фар“ Жельо Вардунски, кмет на община Камено.

  Той допълни, че са заделени и 6000 лева за организирането на състезания, които ще се проведат на територията на общината.

  През 2019 година ще продължи целенасочената политика на община Средец за затвърждаване на традициите в масовите спортни събития - футбол, волейбол, борба, но също така ще се популяризират други спортове, които са слабо популярни в града - каяк, карате, кик бокс, стрелба с лък, тенис на маса, електронни спортове и други. Това каза Марин Димов, старши специалист в отдел „Спорт и младежки дейности“ към община Средец.

  За тази година общият размер на субсидията, която е отпусната на общинските клубове, е в размер на 91 000 лева. Най-много средства са предвидени за футболния тим на ОФК „Странджа-Агрокорн“ - 48 000 лева. По 17 000 лева са осигурени за волейболния ФК „Странджа“ и за клуба по борба „Странджа 2001“, „Модел яхт клуб Средец“ пък ще получи 9000 лева.

  Клуб по борба „Странджа 2001“ Средец

  „Предвидените средства за провеждане на събития, заложени в спортния календар на Община Средец за 2019 година, са 14 780 лева“, каза още Димов.

  От миналата година пък започна нова инициатива на Община Средец в популяризирането на тематични лагери извън рамките на града. Целта е запознаване със спортове, за които в община Средец няма условия - сърф лагер, приключенски лагери и зимен ски-лагер. Интересът към последните е огромен и вече са налице първите три успешни лагера, допълни Марин Димов.

  За изминалата година най-много медали на Средец донесоха представителите на клуба по борба „Странджа“. Изключително силна бе годината и за състезателя по кикбокс в клуб „Интер-Странджа“ Живко Гюров, който спечели бронзов медал на Световно първенство за деца и юноши в стил „лоукик“ в Италия. Освен това е и европейски бронзов медалист в стил „лоукик“ контакт в Македония, а Гюров триумфира със златото от балканско първенство в Ниш, Сърбия.

  Кикбоксьорът от Средец Живко Гюров

  От община Айтос не пожелаха да коментират конкретни суми около общинската субсидия за спорт за тази година. Оттам са категорични, че няма конкретни спортове, които да бъдат приоритет.

  Предстои ремонт на спортната зала в градската градина, където тренират децата по волейбол и баскетбол. Безспорно най-голяма гордост на града е акробатката Мариела Костадинова, която заедно с Панайот Димитров спечелиxа златен медал на олимпийските младежки игри през 2018 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Двамата добавиxа и няколко награди от различни класации, включително и за най-добри спортисти на Бургас за изминалата година

  Акробатката Мариела Костадинова е спортната гордост на Айтос

  В община Бургас пряката финансовата субсидия е 1,5 млн. лева. Тази сума е за финансово подпомагане на детско-юношеския спорт, за организиране и провеждане на спортни събития, включени в календара на общината. Тази година те ще бъдат над 70 и общата им стойност е над 400 000 лева. Ще бъдат финансирани и други дейности в спорта, както клубове на хора с увреждания, представителни, аматьорски и ведомствени отбори. Това заяви пред „Черноморски фар“ Веселина Деведжиева, началник на отдел Спорт и превенции“ към община Бургас.

  Извън горепосочените 1,5 млн. лева предстои изчисление и проверка на документацията на спортните клубовете. Очаква се тя да приключи през април и тогава да стане ясна субсидията на клубовете. Този списък всяка година е публичен и се качва на сайта на общината, каза още Деведжиева.

  Правим го с цел всичко да е ясно и да се знае къде и в кой отбор колко пари отиват“, допълни тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75081
  gbp Британска лира GBP 2.21548
  chf Швейцарски франк CHF 1.73821
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder