Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:20Събота

  25 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Първа жертва на „жълтата гостенка“

  14-01-2020 0 786

  Снимка: Борислав Пенков

  Ина ПЕТРОВА

              Туберкулозата взе първа за годината жертва в Бургаско. Мъж от община Руен е починал в болницата за белодробни заболявания в морския град, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Пациентът е бил в зряла възраст (45-49 години).

              „Да, имаме починал пациент. Причина за смъртта е масивна форма на туберкулоза“, потвърди д-р Евелина Трошанова – управител на Белодробната болница в Бургас. Тя заяви, че от началото на годината са открили нови три случая на бацилоотделители. Общо за 2019 година пък броят им е 79. „От 15 легла, 11 в момента са заети с болни. През януари  обикновено се наблюдава увеличение на случаите на туберкулоза“, заяви още д-р Трошанова.

              Междувременно стана ясно, че през изминалата седмица са регистрирани 10 случая на вирусен хепатит в Бургаско. Освен в нашата област, от здравното министерство информират за епидемични взривове на инфекциозното заболяване в още две области – Стара Загора и Кюстендил. В Бургаско обаче болните са най-много. „Те не са концентрирани в едно населени място. По двама болни са регистрирани в общините Средец, Сунгурларе и Руен, трима са заразените в община Бургас и един в района на Царево“, информира Елица Карагьозова – говорител на РЗИ. От първата седмица на годината пък специалистите са потвърдили други 6 случая на вирусен хепатит тип „А“ в областта. Основните форми за предаване на заразата са мръсни ръце, хранителни продукти и вода. Инкубационният период е от 14 до 50 дни.  В преджълтеничния  период заболяването се проявява с отпадналост, намален апетит, умерено повишена температура и тежест в епигастриума. Впоследствие се стига до пожълтяване на склерите и тялото, но това не е задължителен белег. Експертите съветват да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти като хранителни, детски и здравни заведения.

              За съжаление годината в Бургас започва и с първи потвърден случай на ХИВ, информира още здравният бюлетин.        

             

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.