Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:32Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Идея за нулеви отпадъци обединява еколози

  15-05-2019 0 458

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Днес продължава работата си първия конгрес и семинар на проект „Стратегия за нулеви отпадъци за добро състояние на околната среда“, акроним: ZEWSGES,  който се провежда в Бургас.

  Проектът има за цел да допринесе за цялостното намаляване на броя видими отпадъци от бреговата линия, включително пластмасови, рибарски и санитарни отпадъци на крайбрежията. Също така ограничаване броя на отпадъците на квадратен метър на морското дъно, включително свързаните с рибарски отпадъци на морското дъно, в регионите Одеса - Украйна, Бургас - България, Гурия - Грузия и Текирдаг - Турция.

  Целевите групи в проекта са деца на възраст 7-16 години от основни и средни училища, както и техните учители, местни рибари и местни общности.

  Проектът е съфинансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн“ 2014-2020. Изпълнява се от Университет „Намик Кемал“ в Текирдаг (Турция), Съвет за развитие на туризма в Община Несебър (България), Украинска асоциация за опазване на морската среда „UKRMEPA“ (Украйна) и Международна асоциация „Civitas Georgica” CIVITAS (Грузия).

  Координатори от българска страна по проекта са Соня Енилова и Фани Семерджиева.

  На откриването на първия конгрес пристигнаха генералният консул на Република Турция в Бургас н. пр. Нурай Иньонтепе, зам.-областният управител на област Бургас проф. Севдалина Турманова и народният представител и бивш министър на екологията Ивелина Василева.

  Интерес към проявата проявиха студенти и преподаватели от бургаските университети, служители от РИОСВ и други институции.
  Днес освен  презентациите ще бъде посетен и плаж „Поморийска коса“.

  Да припомним, че по време на откриването народният представител Ивелина Василева предложи да се направи сертификат „Зона, свободна от пластмаса“. Както и в Бургас да бъде открита Европейска лаборатория за контрол на съдържанието на пластмаси и микропластмаси в морската вода и морските обитатели.

  В своето поздравление към присъстващите заместник областният управител проф. Севдалина Турманова, която бе и лектор във форума, поздрави участниците в проекта за интересната идея. Тя коментира, че голямата цел на всички трябва да бъде промяна в поведението на хората относно използването на пластмасите. То да бъде по-щадящото. А също така и минимизирането на еднократната употреба на пластмасовите изделия в ежедневието, защото безспорно човечеството на този етап не е готово да се откаже напълно от тях. „Нека насочим усилията си към рециклиране, не само към депониране. Нека заедно да работим за по-чиста околна среда, за по-чисто Черно море, защото отпадъците, които ние генерираме чрез хранителната верига достигат отново до човека и вредят на нашето здраве“, предупреди проф. Турманова.

  Генералният консул на Република Турция н. пр. Нурай Иньонтепе коментира в изказването си: „Опазването на околната среда е много важна задача, на която непрекъснато трябва да се търсят и намират решения. Бих искал да акцентирам върху основната тема на снимката, избрана за лого, която показва общите ни граници. Тя представлява хората, които живеят около черноморския басейн. Те са взаимно свързани и отговорни пред природата“.

  Н. пр. Иньонтепе сподели, че при частна визита на черноморски плаж в Турция е коментирал с местните идеята да се създаде море, чисто от пластмаса, защото е факт, че 95% от пластмасовите отпадъци, които са в морето, идват от сушата. „Така че ако предотвратим пластмасите по плажната ивица, ще предпазим и морето“, заключи Иньонтепе.

  Той даде и пример, как в Германия, по време на Октобърфест всички си носят свои лични чаши, както къмпингарите, за да не използват пластмасовите за еднократна употреба. „Това са малките стъпки, с които трябва да се започне“, обобщи н. пр. Нурай Иньонтепе и пожела творческа сесия за всички участници.

  Общ преглед на проект „ZEWSGES“ направи неговият ръководител Али Сири Орен, който разказа, че идеята за него се е родила преди няколко години в неформална среда в столицата на Турция Истанбул. Той изрази задоволството си, че проектът вече е факт и с него са ангажирани сериозни организации и личности.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.