Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:11Вторник

  18 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Първи случай на Африканска чума по дива свиня в областта

  04-09-2019 0 3924

  Снимка:

  Авджиите бесни – спират им лова

  Концесионери на ловни полета търпят загуби

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Първи регистриран случай на Африканска чума по дива свиня в Бургаска област. Това научи „Черноморски фар“ от гневни ловци, за които ловът в 8-километрова зона около руенското село Скалак е забранен. Случаят е от сряда миналата седмица. Шофьор на комбайнер намира умряла дива свиня в слънчогледова нива. Както е инструктиран, веднага съобщава в Агенцията по храните за това. Ловци обаче споделиха пред наш репортер, че шофьорът пропуснал да докладва факта, че дивото прасе било простреляно в главата и най-вероятно това е причината за смъртта.

  В петък вече влиза в сила заповед за забрана достъпа до ловностопанските територии, а 8-километровата зона в радиус около Скалак се определя като инфектирана зона. В района има 2-3 ловни полета, които са дадени на концесионери. Наш репортер разговаря с един от тях – Сребрин Сребров. Той е един от арендаторите на ловното стопанство „Бяла река“ край село Тополица.

  „Това не само носи загуби. В този момент ни искат анекси, с които да поемем ангажимент да намалим популацията на дивата свиня. Което е в абсолютно противоречие с договорите, които сме сключили с държавата – да увеличим популацията и сме ги спазвали 8 години. Постигнали сме някакви резултати, плащаме си всичко, имаме инвестиционна програма, по която сме кандидатствали и е проверявана“, обясни той.

  Сребров допълва, че сега предвид създалата се ситуация, популацията на дивите прасета трябва да се сведе до минимум. Според него в случая не са ощетени само ловците и арендаторите, а и гъбарите, горските стопанства и всеки, който се занимава с дърводобив и преработка.

  „Щетите за горските стопанства няма да бъдат никак малки, в това число снабдяване на населението с дърва. Аз се занимавам с преработка на дървесина, имаме договори за сеч и графици за изпълнение“, поясни Сребров.

  Той е убеден, че прасето е било простреляно в главата. Това видели и комисията от 10 души, дошла на място.

  „В крайна сметка становището на Агенцията по храните е, че има чума. Има заповед за това. В събота сутринта бе публикувано на сайта им. Там обаче има една малка грешка, защото посочват епицентъра в Люляково, а той е в Скалак“, каза още арендаторът.

  Според него практиката показвала, че влезе ли в сила такава заповед, то минимум два месеца тя остава в сила, като санитарна зона и то ако Агенцията не реши друго.

  „Ние през това време ще търпим загуби. Ще гледаме да предприемем някакви мерки, ако не за обезщетение, то поне занапред да ни освободят от такси по концесиите“, категоричен е той.

  Единствените регистрирани случаи на заболяването в областта досега бяха в село Зидарово и то при домашни прасета. Ловците искат да оспорват взетите проби, но това е много скъпо и трудно начинание. Трябва да се използва външна независима лаборатория, а биологичен материал трудно се пренася.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.