Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:53Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Патова ситуация в „А. Г. Коджакафалията“

  08-06-2018 0 2594

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ


  „Трябва да се съобразим с наредбата. Аз лично уважавам правото на  хората на избор,  но има и наредба. Аз не съм Господ да правя чудеса“, категоричен е директорът на ОУ „А. Г. Коджакафалията“ Михаил Ненов, във връзка със създалата се патова ситуация в училището.
  Родители спретнаха своеобразен протест в ОУ „А. Г. Коджакафалията“ на връх личния празник на директора, заради това, че децата им остават извън списъците за прием в първи клас се чувстват излъгани 
   „Това са родители на 12 деца, които миналата година бяха в подготвителна група при нас и сега, по новите правила, където адресната регистрация,  уседналостта и районирането играят много важна роля - на практика отпадат. Хората са разтревожени и гневни, че децата им не могат да продължат в училището, в което  са учили“, коментира ситуацията директорът Михаил Ненов.
  Да припомним, че извън първо класиране са общо 22 деца, чийто родители са посочили единствено и само новото бургаско училище като опция детето им да учи. 12 от  семейства не отговарят на изискването за уседналост. А реално когато е извършван приема за подготвителната група това не е било актуално изискване. 
  Във връзка с уседналостта за столицата се носят легенди като например говори се за купуване на адресна регистрация. Тук в Бургас Ненов се е натъкнал на друг куриоз. Имало е родители, които са го питали:  „От какво трябва да ми бъде болно детето, за да бъде прието тук“, разказва Ненов. „Това е зловещо. Аз в такива случаи  отговарям: „по принцип има предимство и ако детето е сирак или полусирак, що не го отървете от себе си по тази логика“, разказва директорът.
  Въпреки тиражирането по медиите нова паралелка, той е скептичен за подобен развой на събитията. От министерството обещават „фини настройки“,  кога и какви ще са те – никой не е на ясно.
  Лошото е че броят на точки за това, че детето е било в училището в предучилищна група не може да прескочи онези, които се дават за уседналост. Отпадна и правото за провеждане на тестове за училищна готовност или за прием.
  Най-притеснителното в цялата ситуация е травмата, която ще получат децата, тъй като в подготвителната група се адаптирали към една среда, а сега трябва да оставят след себе си любими преподаватели и приятели и да свикнат с нова обстановка, смята директора и чака второ класиране. Макар да не е ясно какво ще промени това второ класиране и за колко от децата ще е тази промяна.
   „Аз не мога да вземам решение вместо родителите. И в другите училища колегите работят. „Коджакафалията“ не е единственото училище, което дава качествено образование. Макар желанието на децата и родителите и привързаността към нашето училище да са огромен комплимент. Но в някои ситуации трябва да сме реалисти. Когато правилата се променят трябва да се съобразим с тях. Тъжно ми е да го кажа, но част от образованието на децата е и  да се учат да следват правила. И това трябва да се научи от цялото ни общество“ обяснява директора.
   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.