Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:34Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Патова ситуация в „А. Г. Коджакафалията“

  08-06-2018 0 2962

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ


  „Трябва да се съобразим с наредбата. Аз лично уважавам правото на  хората на избор,  но има и наредба. Аз не съм Господ да правя чудеса“, категоричен е директорът на ОУ „А. Г. Коджакафалията“ Михаил Ненов, във връзка със създалата се патова ситуация в училището.
  Родители спретнаха своеобразен протест в ОУ „А. Г. Коджакафалията“ на връх личния празник на директора, заради това, че децата им остават извън списъците за прием в първи клас се чувстват излъгани 
   „Това са родители на 12 деца, които миналата година бяха в подготвителна група при нас и сега, по новите правила, където адресната регистрация,  уседналостта и районирането играят много важна роля - на практика отпадат. Хората са разтревожени и гневни, че децата им не могат да продължат в училището, в което  са учили“, коментира ситуацията директорът Михаил Ненов.
  Да припомним, че извън първо класиране са общо 22 деца, чийто родители са посочили единствено и само новото бургаско училище като опция детето им да учи. 12 от  семейства не отговарят на изискването за уседналост. А реално когато е извършван приема за подготвителната група това не е било актуално изискване. 
  Във връзка с уседналостта за столицата се носят легенди като например говори се за купуване на адресна регистрация. Тук в Бургас Ненов се е натъкнал на друг куриоз. Имало е родители, които са го питали:  „От какво трябва да ми бъде болно детето, за да бъде прието тук“, разказва Ненов. „Това е зловещо. Аз в такива случаи  отговарям: „по принцип има предимство и ако детето е сирак или полусирак, що не го отървете от себе си по тази логика“, разказва директорът.
  Въпреки тиражирането по медиите нова паралелка, той е скептичен за подобен развой на събитията. От министерството обещават „фини настройки“,  кога и какви ще са те – никой не е на ясно.
  Лошото е че броят на точки за това, че детето е било в училището в предучилищна група не може да прескочи онези, които се дават за уседналост. Отпадна и правото за провеждане на тестове за училищна готовност или за прием.
  Най-притеснителното в цялата ситуация е травмата, която ще получат децата, тъй като в подготвителната група се адаптирали към една среда, а сега трябва да оставят след себе си любими преподаватели и приятели и да свикнат с нова обстановка, смята директора и чака второ класиране. Макар да не е ясно какво ще промени това второ класиране и за колко от децата ще е тази промяна.
   „Аз не мога да вземам решение вместо родителите. И в другите училища колегите работят. „Коджакафалията“ не е единственото училище, което дава качествено образование. Макар желанието на децата и родителите и привързаността към нашето училище да са огромен комплимент. Но в някои ситуации трябва да сме реалисти. Когато правилата се променят трябва да се съобразим с тях. Тъжно ми е да го кажа, но част от образованието на децата е и  да се учат да следват правила. И това трябва да се научи от цялото ни общество“ обяснява директора.
   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
   
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder