Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:50Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Пазете фолклора, за да не се изгубим в глобалния свят


  24-06-2018 0 546

  Асен Павлов-хореограф и продуцент на Ансамбъл "Чинари"
  Снимка: НП
  Интервю на Катя Костадинова

  Асен Павлов е ръководител, хореограф и продуцент на Ансамбъл „Чинари". Посветил е живота, вдъхновението и любовта си на българския фолклор преди четвърт век. 

  Павлов сподели пред НП, че е особено горд от поканата на Община Айтос да открие с Ансамбъл „Чинари" юбилейните „Славееви нощи". Малко след концерта разговаряме със създателя на „Чинари" и още няколко фолклорни формации за посланията на ансамбъла и за българския фолклор.

   

  - Г-н Павлов, добре дошли в Айтос. За първи път ли сте на „Славееви нощи"?

  - Ще Ви изненадам, но съм идвал на „Славееви нощи", и то не веднъж, като танцьор от НФА „Филип Кутев" - София, и разбира се, по повод  годишнини от рождението на Филип Кутев. Беше преди доста време. За първи път съм тук, да го наречем, в новата история на празниците - с Ансамбъл „Чинари", и то на много знаково събитие - 50-годишния юбилей.

  - Какви са впечатленията Ви от айтоския празник?

  - Прекрасни. За съжаление, хората не винаги могат да присъстват на такива места и да получат такъв подарък като спектакъла на „Чинари" - надявам се айтозлии да го оценят. Защото в София, за да гледаш един такъв спектакъл, трябва и билет да купиш, изисква се да организираш и времето си... Така че хубаво е, че Общината в Айтос го прави. Сцената е много хубава, има добра логистика за артистите, които да дойдат тук, сред природата, и да направят спектакъла. Поздравления към кмета на Айтос и към целия екип, който организира празниците. Защото хората от Айтос няма как да отидат до София или Пловдив, за да гледат едно събитие, или да изберат някое от многото събития, без да е необходимо да пътуват. Затова този тип празници, които провеждат общините, са особено ценни и за по-възрастните, и за младите хора.

  - Какво беше Вашето послание от сцената на „Славееви нощи"?

  - Представихме един фрагмент от спектакъла „Ние, българите". Това е спектакъл, който направихме преди четири години, премиерата беше в „Зала 1“ на НДК. Интересното за него е, че това е спектакъл-кампания, с който се опитахме да призовем цялата общественост, най-вече хората в образованието и културата, да създадем един нов предмет в училище - българска традиция, бит и култура. Това беше посланието, ние не спираме да пропагандираме тази идея.

  - Как се роди идеята за спектакъла-кампания?

  - Нещата тръгнаха от една поредица интервюта, които направих в годините. Причината беше, че в интервюта на колегите и в разговори между нас, много рядко чувах израза „Ние, българите". По-често чувах „Те, българите" - те българите обичат това, те българите еди-какво си... Аз не мисля, че това е начинът да се обръщаме към собствения си народ и към собствената си идентичност. И това също беше провокация - Ние, българите, обичаме това, ние българите правим нещо по различен начин.... Понякога това не се харесва на чужденците, понякога не се харесва и на самите нас, но то е част от традицията, но е наше и ние сме българи. Както казваме - това е моята къща, така България е нашата къща и трябва да казваме „Ние, българите" гордо и с достойнство.

  - Кога създадохте „Чинари" и как се народиха другите фолклорни формации,  две от които също са на „Славееви нощи"?

  - Беше в далечната 1993 година, когато създадох „Чинари". Формациите към Ансамбъла вече са доста. Както казвам - този конгломерат от фолклорен изказ, който можем да направим, почти го затворихме с нашия си мащаб. 24 са танцьорите на трупата. Имаме „Чинари Дръмс“, музикален съпровод на групата „Енотикс“, които се явяват и оркестър към Ансамбъл „Чинари", но имат и собствен живот в културното пространство. Част от нас са и Трио „Булгарина" - това са млади момичета, завършили софийското музикално училище, които в момента учат музикална педагогика в Софийския университет. И последното допълнение са едни прекрасни мъжки гласове - квартет „Българи", с които работим през последните три години. Това са четирите формата, които продуцирам и менажирам. Разбира се, понякога каним и гост- музиканти, изпълнители, певци, които допълват нашите спектакли.

  - Какви бяха очакванията Ви, когато получихте поканата за „Славееви нощи"?

  - Знаех, че тук има топла публика, присъща за региона - на юг от Стара планина, близо до морето. Тук живеят едни доста гостоприемни, топли българи. Почти цяло лято, Ансамбъл „Чинари" прави свои спектакли в регион Бургас, но на Черноморието публиката е основно от чужденци. Съвсем друго е, когато от сцената усетих съпричастност от българска публика. Очакванията ми за Айтос напълно се оправдаха - за топло посрещане, каквото заслужаваме. И за един чудесен спектакъл, какъвто айтоската публика заслужава. „Ние, българите" е послание - да бъдем повече българи, да не се срамуваме, а да се гордеем. И в крайна сметка, образованието да бъде обърнато повече към българската култура, защото там са закодирани много неща, които в днешно време са необходими на българите. За да не се изгубим в глобалния свят. За да не чуваме от нашите зад граница, че в чужбина се играят повече български хора, отколкото тук. Затова, танцувайте, пейте, веселете се и се обичайте! И най-вече - пазете фолклора - той е наш, на нас, българите!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder