Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:48Сряда

  21 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 11° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Петър Бодуров: Превърнаха ветеринарите в убийци

  02-07-2018 0 1129

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Превърнаха  ветеринарните лекари в убийци. При перфектната ветеринарно- медицинска помощ в миналото направиха така, че в момента хората да нямат доверие на тази професия, ядоса се  д-р Петър Бодуров, който коментира заедно с председателя на „Движение Антимафия” - Георги Дражев, евентуалните  чумни огнища в Бургаски регион и избиването на животни в региона. По думите на Бодуров няма такъв вирус, за какъвто се опитват да говорят от Агенцията по храните. „Това е последствие от ненаправените ваксинации”, смята ветеринарят, обяснявайки, че  вирусите, за които говорят от БАБХ, са лабилни, дори на обикновена дезинфекция.

  Избиването на животни и обезлюдяването на плодородния пограничен регион Дражев определи като „проблем на националната сигурност“. „Странджа може да храни цяла България. Това е изключително екологичен регион”, припомни общинският съветник. По негови сметки в  момента са заплашени 15 000 глави добитък, при това без да има доказано изолирано заболяване.

  Дражев апелира  към бургаските народни представители да се активизират, за да се сложи край на избиването на животни при всяко установено огнище на заболяване и неколкократно подчерта, че е поканил всички депутати без оглед на партийна принадлежност. На поканата откликнаха само Тодор Байчев и Димитър Стоянов от БСП.

  „Същите проблеми имахме  с шапа, със синия език. Европа не забранява да лекуваме и да ваксинираме”, припомниха организаторите на срещата. Докторът бе категоричен, че към момента не е ясно дали реално става дума за заразяване с екзотичния чумен щам, или се касае за животни с отслабен имунитет, или за такива със завишени антитела. Дори не се знае, дали не става дума за син език.

  „Като кръстопътен район, Странджа е селектирала по естествен път животни с устойчив имунитет, с множество антитела, естествени ваксини вътре в животните, които могат да заблудят европейските тестове”, допълни Дражев.

  Д-р Бодуров постави друг сериозен въпрос – какво се случва с избитите животни – как те се унищожават – дали в екарисаж или се загробват и дали има разрешение от РИОСВ за загробването им. По тяхна информация унищожените животни от село Воден, община Болярово, 1200 животни, са загробени в един дол, където от обилните валежи има опасност да се изравят останките и оцелелите вируси могат да доведат до ново заразяване на  животните.

  Специалистът е категоричен, че трябва да се върнат старите ветеринарно-медицински правила и само тежко болните животни да се унищожават. Заразените да се поставят под карантина и лекуват, а здравите да се изолират до ограничаване на заразата.

  „Голяма лъжа е, че съгласно изискванията на ЕК не може да се ваксинират животни. Това трябва да се регулира с национално законодателство“, категоричен е Бодуров. А некомпетентността в земеделското министерство прехвърляла отговорността в Агенцията по храните и освен да се избиват животни не се предприемали никакви други мерки.

  Двамата организатори на срещата с медиите са категорични, че ще продължат да поставят въпросите, свързани с избиването на животни. В сряда се заканиха да отидат в парламента и да присъстват на срещата на бургаските депутати по проблема в Странджа.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71249
  gbp Британска лира GBP 2.19984
  chf Швейцарски франк CHF 1.72654
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder