Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:12Понеделник

  20 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  „Петя на моята Петя" е поетичен филм

  - Сестрата на Петя Дубарова, Елица, одобрила варианта, по който текат снимките

  18-07-2019 0 1554

  Николай Урумов – продуцент:
  Снимка: Черноморие.БГ
  Интервю на Петя Добрева

  Николай Урумов е роден на 21 октомври 1976 година в Бургас. Завършил е средното си образование в Механотехникума, сега ПГМЕЕ, специалност „Двигатели с вътрешно горене". Дипломата си за висше образование получава в Техническия университет. В момента учи филмова режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов".

  Николай Урумов е процудент на филма „Петя на моята Петя". Сценарият е на Нели Димитрова и Валентина Ангелова, режисьор е Александър Косев.

  Проектът бе селектиран за участие от продуцентската платформа на международния филмов фестивал Манхайм -Хайделберг - „MANNHEIM MEETING PLACE".

  Филмът получи финансова подкрепа в размер на 400 000 лева от Националния филмов център и 125 000 лева от Община Бургас. На сесия на ОбС - Бургас от края на юни бе гласувано отпускането на още 40 000 лева от бюджета на общината за подводните снимки.

  Снимките на „Петя на моята Петя" в Бургас започнаха на 16-и юни и приключиха на 7-ми юли. Предстои да бъдат заснети подводните кадри.

   

  - Как се роди идеята за филма „Петя на моята Петя"?

  - Идеята се роди, след като приключихме работата по телевизионния сериал „Домашен арест". Със сценаристката Нели Димитрова работихме много добре в екип по този сериал. И си споделихме, че трябва да направим нещо друго и да качим летвата. Тогава тя призна, че винаги си е мечтала да направи филм за Петя. Каза ми: „Ти си от Бургас. Ако успееш да убедиш сестра й (Елица Дубарова - сестра на Петя Дубарова б.а.), да направим филм, ще бъда много щастлива. Още на следващия ден бях в Бургас. Открих Елица, представих й се, не се познавахме до този момент и споделих, каква е идеята ни. Тя поиска да види какво предлагаме. След месец отново се срещнахме с нея и й представихме три разработени идеи за филма. Тя хареса най-много тази, която и ние искахме да реализираме.

  Не сме искали да правим биографичен филм. Не вярвам в разказването на биографични истории, особено такива, които са се случило в едни такива смутни времена, когато не се знае наистина, какво и как се е случило. И затова решихме да направим един поетичен филм, в който Петя се появява по един различен начин. Не е онази сива и мрачна епоха на комунизма, а разказваме историята на едно съвременно момиче, което се казва Петя. Появата на Петя Дубарова е силният акцент в този филм.

  - Вие получихте финансиране от Националния филмов център. С каква част от проекта участвахте пред комисията на НФЦ?

  - Кандидатствахме на два етапа. Първият беше за развитие на сценария като сюжетни линии и сцени без описан диалог в малко по-груб вид. Спечелихме финансиране, след това написахме сценария, кандидатствахме и ни одобриха за субсидия за производство на филма.

  - Вие получавате и финансова помощ от Община Бургас. Подкрепата във важен за Вас момент ли дойде?

  - Да, дойде в много важен момент. Тя е изключително ценна, защото без нея нямаше да се случи подкрепа.

  - Когато сценарият за филма беше готов, как започнахте да избирате хората, с които ще работите? За един филм е важен и режисьорът, важни са и актьорите, които да изпълняват главните роли...

  - Когато започнахме работата по сценария, Нели Димитрова ми каза, че има едно момиче, което е много вдъхновено от поезията на Петя Дубарова. Тя е и нейна студентка в НАТФИЗ. И помоли и тя да се включи в екипа. Събрахме се тримата. След това поканихме Александър Косев за режисьор на филма. Той си избра оператора и така лека-полека започна да се надгражда екипът.

  - Във филма има седем филмови двойки и какви точно роли играят и как се стигна до техния избор?

  - Всичко стана съвсем случайно. Първата двойка е режисьорът Александър Косев и неговата сестра - Надежда Косева. Тя се включи един месец преди началото на снимките. Тя преся кандидатите за масовите сцени. Втората двойка е операторът Иван Вацов и неговата съпруга Дария Вацова, която играе секретарката на директора на гимназията. Зрителите я познават от участието й в телевизионния сериал „Откраднат живот". Третата двойка са Алиса Атанасова в ролята на Петя и Ясен Атанасов в ролята на Анди - най-добрият приятел на съвременната Петя. Четвъртата двойка са Юлиан Вергов - директорът на гимназията, в която учи Петя и Алена Вергова. Тяхното участие също стана случайно, защото искахме четирите деца, които са ядрото, да бъдат сплотени и да бъдат много различни. Всичко тръгна от малката Петя, след това избрахме Анди, след това Мони - детето, което катастрофира и има нужда от помощ във филма. Липсваше актрисата, която да изиграе ролята на Джула, която е експресивен образ, тя е над нещата. Това се оказа най-трудният избор. Пробвахме над 20 деца и когато се появи Алена Вергова и всички разбрахме, че тя ще играе ролята на Джула. Така стана случайно събирането им във филма. Първоначално Юлиан щеше да играе друга роля във филма, но един ден си говорихме с Александър Косев и двамата се съгласихме, че повече ще пасва на Юлиан ролята на директора. Петата двойка са двама души от Бургас, които са брат и сестра - Христо Дачев - той отговаря за видеоконтрола и сестра му - Мария Дачева - координатор на продукцията. Шестата двойка са Албена Павлова и Емил Марков, който също е бургазлия. Последната двойка са художничката на костюми и копродуцента на филма - Кръстьо Ламбрев.

  - Много хора говорят за този филм. Всичко около него е обвито в някаква тайнственост и започват да си задават въпроси, какво се случва в него. Ще успеете ли да задоволите всички очаквания?

  - Не се опитваме да задоволим всички очаквания. Ако го правим, най-вероятно ще направим филм-боза. Ние правим филм, в който вярваме, в който е повярвала и сестрата на Петя, в който е повярвал и Националният филмов център, Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов. Ние правим един филм, който смятаме, че е стойностен и се надяваме наистина да е такъв.

  Може би хората очакват да разказваме по някакъв начин историята на Петя Дубарова. Категорично не е така. Надяваме се никой да не бъде неприятно изненадан от това. Разказваме една история, в която всеки може да намери нещо за себе си.

  -  След бургаската премиера на филма, какво ще предстои пред „Петя на моята Петя"?

  - Желанието ни е да го покажем на различни фестивали. Ако има шанс да спечели някоя и друга награда, ще бъде добре. И догодина ще бъде пуснат по кината.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.