Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:35Четвъртък

  18 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Писателят Петко Росен често гостувал в Айтос - оженил се за местна девойка

  23-06-2019 0 1258

  Снимка:

  Петър ПАНЧЕВ - краевед

  По покана на директора на гимназията Атанас Ямуков през 1932 година, в Айтос гостуват известните български писатели и поети Елисавета Багряна, Калина Малина, Евгения Марс, Мара Белчева, Фани Мутафчиева и Паулина Станчева. Заедно с тях е и писателят Петко Росен, който оказва се, многократно и за продължително време е пребивавал в нашия град. По сведения на внука му Петко Чорбаджиев, който живее в София, Петко Росен не случайно бил чест гост на Айтос - той си харесал и взел жена от Айтос. Тук той сключва брак със Софийка Й. Воденичарова, дъщеря на околийския началник Йови Воденичаров и Керачка Димитрова, дъщеря на отец Димитър Станчев и Нейка Икономова.

  Петко Росен често отсяда в къщата на тъста си, до фамилната мелница на брега на река Дермендере, срещу джамията. За да укрепи здравето си прекарва цял месец в Айтос през пролетта на 1944 година. Ето какво пише при една визитите си: „Айтос. У дома се мъдри стар портрет с надпис „Орлово 1872 г." Ако постоите ден-два ще ви направят странно впечатление и имената на айтозлии - Щерьо, Фоти, Ставри. То си има причина - в турско време било мода тукашните първенци да си вземат булки от Анхиало - кокопин.

  Айтос е бил град с големи бейове, крупни земевладелци и много влиятелни аги - с малки изключения, все тежки и благородни хора. От тях нещо са приели и айтоските първенци. Но айтозлиите са и много сприхави хора - това е влиянието на анхиалченките.

  Айтос се слави и със своите кафенета. Щом седнеш - и кафето е пред теб. Рекордът е 40 кафета на ден....", пише Росен.

  Какво е бил Айтос за Петко Росен личи и от записаното в личния му дневник: 10 април 1943 година. Забегнах в Айтос, за да си почина добре." Писател, известен адвокат, народен представител, общественик, Петко Росен умира в Бургас на 30 април 1944 година, където е живял със семейството си.

  На сградата на Бизнес центъра в Айтос, където е била пощата, която ежедневно е посещавал писателят при визитите си в Айтос, би могло да се постави паметна плоча, свидетелстваща за връзката на Петко Росен с града ни.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74379
  gbp Британска лира GBP 2.1767
  chf Швейцарски франк CHF 1.76774
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.