Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:15Неделя

  27 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Планът за отстрел на дива свиня е преизпълнен тази година


  06-02-2018 0 422

  Невен Каравасилев, ЛРД „Лебед“:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Тази година Ловно-рибарско дружество „Лебед“ чества 120 години от създаването си и по тази причина то се явява най-старата екологична организация в града. Единствено на ловците се разчита за регулирането на някои животински видове – като например чакала и дивата свиня. Липсата на такава регулация би довела до нанасяне на непоправими екощети.

  - Г-н Каравасилев, кога приключи груповият лов на дива свиня и каква е равносметката?

  - Груповият лов на дива свиня, според Закона, приключи втората неделя на януари. Тази година, поради увеличената популация и поради факта, че вече във всички ловно-стопански райони на дружинките се извършва подхранване, резултатите са много добри. Нека кажем, че вече години наред се закупуват между двадесет и тридесет тона царевица. Закупени са повече от двадесет броя електрически хранилки, които са разположени на места, където дивечът има добър достъп до тях. И благодарение на доброто размножаване на дивата свиня тази година за пръв път, аз вече от единадесет години съм в Ловното сдружение, а и доста повече години се занимавам с лов професионално, планът за ползване, който е и утвърден от Изпълнителната агенция по горите, е изпълнен на 115% вече, като януарските излети за двете седмици не са добавени. А трябва да кажем, че и те дадоха много добър отстрел като количество.

  Това идва да покаже, че наистина популацията на дивата свиня е във възход. Онова, което притеснява и държавата, и нас като отговорни ловци, е заболяването африканска чума по свинете. В момента това, което идва като информация към нас от страни от ЕС е, че в Полша са поискали от ловците и от държавата 90% намаляване на популацията на дивата свиня. В Германия всяка от провинциите е гласувала определени суми и към момента за отстреляно животно се изплащат премии в размер между 25 и 50 евро. Като ловецът е задължен да предаде проби от животното в съответната ветеринарна служба.

  Надяваме се мерките да дадат положителен резултат и у нас по-късно да се случат нещата. Почти всеки месец органи на БАБХ и Министерството на земеделието и горите се събират и обсъждат темата за тази болест. Към момента няма проблем, пак подчертавам.

  - Това заболяване опасно ли е за хората? Какви са неговите характеристики?

  - За хората африканската чума по свинете не е опасна, но пък поразява както дивите, така и питомните свине – унищожава ги изцяло – на 100%. Няма ваксина, няма лечение. Например в Украйна, където се разпространи това заболяване, в момента вече няма диви свине.

  Представете си, ако има заразено животно в една ферма например – всички останали трябва да се унищожат. А ако се открие това заболяване по диви свине? Ще се ловува интензивно, и то ще се стреля най-вече по женските. След това години наред няма да може да се стреля по дива свиня, докато се възстанови популацията й.

  - Какво правят бургаските ловци по отношение на заболяванията, не само за предпазване от африканска чума?

  - Ловците от ЛРД „Лебед“ - Бургас изпълняват ангажимент към държавата по отношение на предоставянето на проби от хищници на Районните ветеринарно- медицински служби. До този момент сме предали над 75 отрязани глави от чакали и лисици, които да бъдат изследвани лабораторно за наличие на бяс. Това е задължение, което ние като ловци имаме към държавата и обществото. Това е единствен начин да се установи има ли заболяване.

  - Казвате, че 75 глави на лисици и чакали сте предали за изследване, но това не е бройката на отстреляните, каква е бройката на отстреляния вреден дивеч?

  - Над 400 е бройката. Голяма част от хищниците обаче се отстрелват точно сега и до края на февруари, защото е сватбеният период при хищника и са по-уязвими. До края на февруари с утвърден график от директорите на Държавните горски стопанства се ловува на чакал извън горския фонд. В гората вече даваме възможност дивечът да е по-спокоен.

  - Плащат ли се някакви премии за отстрелян вреден дивеч?

  - Държавата трябва да изплаща премии за отстреляните чакали и вълци, но тя не прави това вече години. Двадесет и пет лева на чакал и 100 лева за вълк. От две години ловното сдружение изплаща на ловците си по 10 лева на чакал и по 50 лева на вълк. Това са нашите възможности, с които да стимулираме ловците не да отстрелват хищниците, защото това е тяхно задължение, а горе-долу да се покрива по някакъв начин част от разходите по самия лов. Да не забравяме, че отстрелът на вреден дивеч е едно от основните задължения във връзка с осигуряване спокойствието и размножаването на местния дребен дивеч.

  - Освен отстрелването на вреден дивеч през последните години Вие правите и разселване...

  - През този ловен сезон 2017 – 2018 сдружението е разселило в дивата природа 250 кеклика, 700 яребици, 800 фазана и 800 зеленоглави патици. Това като финансово измерение ще рече, че само за закупуването на дивеча са 25 хиляди лева. Допълнително са закупувани фуражи за доотглеждане на дивеча, лекарства и заплати на персонал. Всички средства са от дружеството, генерирани от ловците.

  - След като уловът е богат, със сигурност има и трофеи, с които ловците могат да се похвалят. Какво става с таксациите?

  - Таксациите предстоят и ще бъдат проведени според изискванията на Закона до края на март. На тяхна база ще бъде изготвен и план за ползване на дивеча през следващия ловен сезон.

  - Очакват ли се медали?

  - Имаме голям отстрел, имаме и добри трофеи, някои от тях са оценени, на други им предстои оценка. Най-добрите трофеи са в дружините на Ново Паничарево, Крушевец, Ясна поляна и Индже войвода.

  - Докъде стигнахте със законотворчеството...

  - Чак не ми се говори. Срещаме огромно неразбирателство от обществото – все по-често сме наричани „убийци“, „пияници“, „хора без работа“, „хора, които убиват за удоволствие“. Срещаме спънки в провеждане на ловните излети от страна на граждани, които наричат себе си „еколози“, а те са просто псевдо такива.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
   
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.