Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:38Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Планът за отстрел на дива свиня е преизпълнен тази година


  06-02-2018 0 849

  Невен Каравасилев, ЛРД „Лебед“:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Тази година Ловно-рибарско дружество „Лебед“ чества 120 години от създаването си и по тази причина то се явява най-старата екологична организация в града. Единствено на ловците се разчита за регулирането на някои животински видове – като например чакала и дивата свиня. Липсата на такава регулация би довела до нанасяне на непоправими екощети.

  - Г-н Каравасилев, кога приключи груповият лов на дива свиня и каква е равносметката?

  - Груповият лов на дива свиня, според Закона, приключи втората неделя на януари. Тази година, поради увеличената популация и поради факта, че вече във всички ловно-стопански райони на дружинките се извършва подхранване, резултатите са много добри. Нека кажем, че вече години наред се закупуват между двадесет и тридесет тона царевица. Закупени са повече от двадесет броя електрически хранилки, които са разположени на места, където дивечът има добър достъп до тях. И благодарение на доброто размножаване на дивата свиня тази година за пръв път, аз вече от единадесет години съм в Ловното сдружение, а и доста повече години се занимавам с лов професионално, планът за ползване, който е и утвърден от Изпълнителната агенция по горите, е изпълнен на 115% вече, като януарските излети за двете седмици не са добавени. А трябва да кажем, че и те дадоха много добър отстрел като количество.

  Това идва да покаже, че наистина популацията на дивата свиня е във възход. Онова, което притеснява и държавата, и нас като отговорни ловци, е заболяването африканска чума по свинете. В момента това, което идва като информация към нас от страни от ЕС е, че в Полша са поискали от ловците и от държавата 90% намаляване на популацията на дивата свиня. В Германия всяка от провинциите е гласувала определени суми и към момента за отстреляно животно се изплащат премии в размер между 25 и 50 евро. Като ловецът е задължен да предаде проби от животното в съответната ветеринарна служба.

  Надяваме се мерките да дадат положителен резултат и у нас по-късно да се случат нещата. Почти всеки месец органи на БАБХ и Министерството на земеделието и горите се събират и обсъждат темата за тази болест. Към момента няма проблем, пак подчертавам.

  - Това заболяване опасно ли е за хората? Какви са неговите характеристики?

  - За хората африканската чума по свинете не е опасна, но пък поразява както дивите, така и питомните свине – унищожава ги изцяло – на 100%. Няма ваксина, няма лечение. Например в Украйна, където се разпространи това заболяване, в момента вече няма диви свине.

  Представете си, ако има заразено животно в една ферма например – всички останали трябва да се унищожат. А ако се открие това заболяване по диви свине? Ще се ловува интензивно, и то ще се стреля най-вече по женските. След това години наред няма да може да се стреля по дива свиня, докато се възстанови популацията й.

  - Какво правят бургаските ловци по отношение на заболяванията, не само за предпазване от африканска чума?

  - Ловците от ЛРД „Лебед“ - Бургас изпълняват ангажимент към държавата по отношение на предоставянето на проби от хищници на Районните ветеринарно- медицински служби. До този момент сме предали над 75 отрязани глави от чакали и лисици, които да бъдат изследвани лабораторно за наличие на бяс. Това е задължение, което ние като ловци имаме към държавата и обществото. Това е единствен начин да се установи има ли заболяване.

  - Казвате, че 75 глави на лисици и чакали сте предали за изследване, но това не е бройката на отстреляните, каква е бройката на отстреляния вреден дивеч?

  - Над 400 е бройката. Голяма част от хищниците обаче се отстрелват точно сега и до края на февруари, защото е сватбеният период при хищника и са по-уязвими. До края на февруари с утвърден график от директорите на Държавните горски стопанства се ловува на чакал извън горския фонд. В гората вече даваме възможност дивечът да е по-спокоен.

  - Плащат ли се някакви премии за отстрелян вреден дивеч?

  - Държавата трябва да изплаща премии за отстреляните чакали и вълци, но тя не прави това вече години. Двадесет и пет лева на чакал и 100 лева за вълк. От две години ловното сдружение изплаща на ловците си по 10 лева на чакал и по 50 лева на вълк. Това са нашите възможности, с които да стимулираме ловците не да отстрелват хищниците, защото това е тяхно задължение, а горе-долу да се покрива по някакъв начин част от разходите по самия лов. Да не забравяме, че отстрелът на вреден дивеч е едно от основните задължения във връзка с осигуряване спокойствието и размножаването на местния дребен дивеч.

  - Освен отстрелването на вреден дивеч през последните години Вие правите и разселване...

  - През този ловен сезон 2017 – 2018 сдружението е разселило в дивата природа 250 кеклика, 700 яребици, 800 фазана и 800 зеленоглави патици. Това като финансово измерение ще рече, че само за закупуването на дивеча са 25 хиляди лева. Допълнително са закупувани фуражи за доотглеждане на дивеча, лекарства и заплати на персонал. Всички средства са от дружеството, генерирани от ловците.

  - След като уловът е богат, със сигурност има и трофеи, с които ловците могат да се похвалят. Какво става с таксациите?

  - Таксациите предстоят и ще бъдат проведени според изискванията на Закона до края на март. На тяхна база ще бъде изготвен и план за ползване на дивеча през следващия ловен сезон.

  - Очакват ли се медали?

  - Имаме голям отстрел, имаме и добри трофеи, някои от тях са оценени, на други им предстои оценка. Най-добрите трофеи са в дружините на Ново Паничарево, Крушевец, Ясна поляна и Индже войвода.

  - Докъде стигнахте със законотворчеството...

  - Чак не ми се говори. Срещаме огромно неразбирателство от обществото – все по-често сме наричани „убийци“, „пияници“, „хора без работа“, „хора, които убиват за удоволствие“. Срещаме спънки в провеждане на ловните излети от страна на граждани, които наричат себе си „еколози“, а те са просто псевдо такива.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder