Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:59Сряда

  20 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  По данни от БРТК 11% по-слаб сезон това лято

  08-11-2019 0 171

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Анализ на Бургаската регионална туристическа камара сочи спад от 11% за този летен сезон спрямо 2018 година. В реални цифри това означава, че Бургаска област през лятото е била посетена приблизително от 143 933 туристи по-малко. Периодът, който се отчита, е от началото на май до края на октомври.

  Основните причини за този спад, които се коментират в анализа, са пренасочването на туристопотоците към Турция, Египет, Кипър, Тунис, поради променената геополитическата среда, по-разнообразните пакети, услуги, качествен и богат ол инклузив, които се предлагат в тези държави и не на последно място се посочва и липсата на квалифициран обслужващ персонал, езиково добре подготвен и умеещ да работи в екип по нашите курорти. 

  По справката от БРТК от големите  пазари Германия е със спад 58.50% или 86 559 туристи по-малко са посетили Южното ни Черноморие това лято. На другия голям пазар – руския, спадът е 16%. Стряскащи са спадовете на по-слаби пазари като Италия, където той е 461%, Швеция – 100% и Франция - 84.80.

  Част от  туристическия бранш не е съгласен с изнесените данни и  опонират, като припомнят, че през 2018 г. имаше силен ръст, поради конюнктурата - проблемите между Русия и Турция, атентатите в Египет и т.н. Тогава голяма част от туристите нямаше къде да отидат и избраха България като сродна и алтернативна дестинация. И така се смята, че наистина има спад, но той е далеч по-малък.

  Експертите коментират също, че при отчитането на резултатите трябва да бъда взети под внимание и туристите, които идват да почиват по Южното Черноморие със собствените си автомобили. Обикновено те са от съседна Румъния и никак не са малко. По шосе идват също от Гърция и Турция. Със сигурност има и количество български туристи, които трябва да бъдат отчетени.

  Какъвто и да е процентът на спад – факт е, че изтеклото лято не може да се похвали с ръст, нито с добри кадри. Особено тежко се отразиха и фалитите на „Томас Кук“ и „Астрал Холидейз“ на финала му.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.