Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:54Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  По-нисък резултат от матурата по български тази година

  20-06-2019 0 763

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  С най-висок успех от матурата по български език тази година е Немска езикова гимназия „Гьоте“ – 5.28, следва ППМГ „Никола Обрешков“ с 5.24 и на трето място е Английската гимназия „Гео Милев“ - 5.06. Пълна шестица по български език и литература от тазгодишните матури няма в област Бургас. Това сочат данните от просветното министерство. За сметка на това от 5.50 до 5.99 има общо 266 писмени работи, което също е отличен. За съжаление слабите оценки тази година по български са повече, сравнено с миналата. 296 са тази година, а миналата бяха 183.

  В ДЗИ по БЕЛ от допуснати 3158 зрелостници взеха участие 3082 от 49 училища от област Бургас. 423 от допуснатите до матура бяха от минали години.

  Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 4.11. Той е занижен в сравнение с миналата година, когато бе 4.27. Да припомним, че държавният зрелостен изпит по БЕЛ се проведе по обявения формат чрез тест, включващ 40 езикови и литературни задачи от затворен и отворен тип и 1 задача за създаване на аргументативен текст върху откъс от изучавана художествена творба (интерпретативно съчинение или есе). Бе им предложен откъсът от творба на Елин Пелин „Косачи“ със задачата да напишат интерпретативно съчинение или есе в обем до 4 страници на тема „Реалност и измислица“.

  По-слабият резултат от изпита по БЕЛ инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието, коментира така: „Трябва да кажем, че този резултат е за ученици, които едновременно са кандидатствали с прием след завършен седми и с прием след завършен осми клас. Тогава когато те са кандидатствали са имали възможност да кандидатстват и след осми клас. Това от една страна, а от друга всеки опитен педагог знае, че има и по-слаби випуски. Но с този среден резултат, като се сложи резултатът например на ПГСИ „Пеньо Пенев“, който е 2.87, е ясно защо средният успех пада“.

  Резултатите от зрелостния изпит по БЕЛ дават информация за качеството на образованието, което се получава в различните по тип училища. Най-добри са резултатите на зрелостниците от профилираните гимназии в големия град, от професионалните гимназии и СУ с профилирани паралелки, които осъществяват прием с приемни изпити по БЕЛ и математика след завършен VІІ клас, а най-ниски – на зрелостниците от професионалните гимназии и СУ с прием след завършен VІІІ клас, сочи обобщението.

  Изпитът по математика е втори държавен зрелостен изпит – по желание. На него са се явили 129 зрелостници от 15 училища от област Бургас. Успехът от този зрелостен изпит е 5.24. Което е завишение, макар и с малко. Миналата година резултатът бе 5.20. Пълните шестици тази година са 49. От 5.50 до 5.99 общо има 28 оценени работи. „По-високият успех идва от това, че на този изпит се явяват ученици, които са го избрали сами за втори зрелостен изпит. И въпреки това има двама със слаби оценки“, коментира инж. Илиева.

  С най-висок успех по математика е карнобатското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Успехът е 5.99, но там са се явили трима, затова и средният резултат е такъв. Такива са данните по статистика на РУО, като към тях не са добавени резултатите от останалите предмети, от които зрелостниците имаха право да избират за втора матура.

  Куриоз:

  Експертите припомнят пословичния случай от преди години в руенското село Люляково по френски. На втора матура по френски се явява един ученик, чието семейство е живяло преди това във Франция. Той изкарва оценка 6.00 и по този начин местното училище става на първо място в страната.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.