Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:07Вторник

  25 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Затварят заведения, ако предлагат наргиле

  08-11-2017 0 890

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

  Въпросът влизат ли наргилетата в забранителния списък за тютюнопушене на закрити обществени места е на път да намери своето категорично решение. В момента се готвят бързи мерки за промени в Закона за здравето, които регламентират към списъка да се добави и пушенето на наргиле. Така отговорността тумби младежи да въртят наргиле в някой бар се прехвърля на собствениците му. Предвижда се управителят на обект, който е допуснал  вътре пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия, да бъде санкциониран. При системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено дори затваряне на обекта за определен срок.

           Промени в друг закон – този за тютюна, пък предвижда в дефиницията на „изделия, свързани с тютюневите изделия“ да бъдат включени и тези за наргилета, несъдържащи тютюн. Със или без тютюн, те ще са абсолютно забранени за продажба на непълнолетни, което пък ще стане с изменение в Закона за закрила на детето. Последният удар срещу наргилетата предвижда, смесите за тях да се облагат с акциз, така както е за тютюневите изделия.

           В момента няма никакъв проблем да си поръчаш наргиле в бар с компанията. Или свободно да си купиш така наречената „водна лула“ и нужните за пушенето различни смеси. Манията по ориенталското забавление нарои   магазини, които продават търсената стока. Всеки вървежен бар пък предлага сред услугите си пушене на наргиле, което удоволствие струва между 15 и 30 лева. И никой не се стряска, защото употребата на наргиле все още не е ясно регламентирана в законите.

           Освен това масово се шири мнението, че този начин на пушене не е вреден за здравето. В това са убедени тийнейджърките Мария и Рени, които са фенове на модерната услуга. „По-безопасно е, отколкото цигарите. Все пак се филтрира през вода“, опитва да ни убеди Мария. Приятелката й признава, че е много модерно и това е една от причините да привлича доста от съучениците им. 

           Всъщност употребата на наргилета от деца крие редица опасности. Не са редки случаите на припадъци, след като кислородът не успява да стигне до мозъка, особено при подрастващите. Що се отнася до съдържанието на различните смеси, само лабораторно изследване може със сигурност да покаже какво точно е то. От Върховната административна прокуратура заявиха, че са се натъквали на случаи, в които вместо тютюн за наргиле, деца пушат така наречения „весел чай", който е вид наркотично вещество. Отделно тестове, проведени наскоро от Нова телевизия, установиха, че пушенето на ориенталската лула има канцерогенен ефект.

  „За периода месец май до месец септември служители при РЗИ-Бургас са извършили общо 3967 проверки в обекти с обществено предназначение по Закона за здравето. От тях 505 проверки са в обекти за хранене и развлечения. Образувани са 2 административно-наказателни производства на физически лица за нарушаване на забраната в обекти за хранене и развлечения на посетители, управители, обслужващ персонал в обектите“, информира Елица Карагьозова – говорител на Регионалната здравна инспекция в отговор на наше запитване. Когато нарушението е извършено от физическо лице глобата при първо нарушение е от 300 до 500 лв., за едноличен търговец - от 1000 до 1500 лв., за юридическо лице - от 3000 до 5000 лв. От там уверяват, че ако се установи наличие на тютюнопушене, независимо дали е пура, пурета, лула, или наргиле, се съставя административен акт за нарушаване на забраната за тютюнопушене.

  „Случаите, при които присъства тютюн са недопустими, независимо какъв е видът – ароматизиран или специален за наргиле. Контролът по спазване на забраната за тютюнопушене на обществени места важи за всички видове средства, в които има субстанция тютюн, това се отнася и за пушенето на наргиле“, казва Карагьозова. Самите наказателни постановления се издават от директора на РЗИ до 6 месеца от съставянето на акт за установяване на административно нарушение.

  „Тютюнът за наргиле представлява специален вид тютюн „washed tobacco“, като към него се добавя глицерол, мед и аромати. За разлика от другите тютюни, тези за лула, цигари, пура, са лепкави и мазни на вид, с аромат на плодове, кафе, дъвка, ядки, мента и др. Самият процес на пушене става като в една от частите на наргилето се поставя въглен и тютюн, като въгленът поддържа горенето за пушенето на тютюна. Това крие сериозни здравни рискове“, посочват здравните експерти.

  Според Световната здравна организация употребата на тютюн и тютюневи изделия са основна причина, която може да предизвика предотвратима смъртност на населението в световен мащаб. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за сърдечни удари, инсулти, хронична обструктивна белодробна болест и рак, по-специално рак на белия дроб, рак на ларинкса и устата, и рак на панкреаса. Също така поради силно пристрастяване към никотина употребата на тютюн води до създаването на зависимост. Тютюнът за наргиле съдържа никотин и катрани, които трябва да са описани на опаковката на всяка марка.

  Ще изчезнат ли наргилетата от заведенията и ще спрат ли да ги пушат подрастващите – предстои да видим ефекта от готвените законови промени.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder