Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:56Четвъртък

  05 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Погнаха шофьорите на тротинетки по Южното Черноморие

  11-08-2019 0 3707

  Снимка:

  500 лева глоба за ползващите нелегалните возила

  12 души са отнесли санкции за месец по морето

  Търговци с актове за отдаването им на непълнолетни

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Собственици и наематели на електрически тротинетки отнасят по 500 лева глоба за това, че шофират с нерегистрирани пътно-превозни средства (ППС) по пътя, показа проверка на „Черноморски фар“. Само за месец 12 ентусиасти на модерното возило са отнесли солени глоби. Случаите са предимно от Южното Черноморие – Приморско и Китен, заявиха за изданието ни от Областна дирекция на МВР-Бургас. Глобените са по чл. 140 от Закона за движение по пътищата – шофиране на нерегистрирано превозно средство. Освен тях има още 4 бързи производства и 9 акта на търговци, които пък са отдавали на непълнолетни електрически тротинетки.

  Преди около две седмици собственици на такива тротинетки от Приморско са входирали писмо до Областна дирекция на МВР-Бургас с питане защо КАТ-Бургас не ги регистрира и продължават да им пишат актове.

  От полицията са им отговорили, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат превозни средства, които са регистрирани с табели, поставени на определените за това места.

  „Класифицираните превозни средства се определят на основание, което е регламентирано в Закона за движение по пътищата, а за ново превозно средство въз основа на сертификат, издаден от производителя“, посочват от бургаската полицията.

  Именно тук идва и основният проблем. Една голяма част от електрическите тротинетки, които са в движение, са евтино китайско производство, без необходимата документация. Собствениците им освен една касова бележка, нямали нищо друго. Така на практика те не могат да ги регистрират. Докато има и по-скъпи возила, които са с надлежната информация от производителя. Тогава няма проблем да бъдат регистрирани в КАТ-Бургас.

  „Проблемът идва от там, че когато тези, които не са регистрирани, се качат по пътищата, то тогава подлежат на глоба. Важно е да го знаят това нещо собствениците и ползвателите им. Важно е да се знае и, че няма проблем да ги карат в пешеходни зони и велоалеи, дори и да не са регистрирани“, уточниха от ОДМВР-Бургас. В Приморско например масово ги управляват по централните улици „Иглика“ и „3-ти март“. В Китен положението е същото.

   

  Регулирането им става все по-необходимо

   

  Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ предлага въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства, съобщиха от Агенцията.

  Този тип превозни средства се разпространяват все повече в целия Европейски съюз, като нашата страна не е изключение. Няколко инцидента с тях показва категорична нужда от разработването на задължителни минимални правила за тяхното безопасно движение по пътищата. Подобно е и мнението на Европейската комисия, която счита, че въпросът с новия тип превозни средства е проблемен, като държавите-членки следва да намерят решения и да предприемат мерки за безопасно движение на електрическите превозни средства.

  През последния месец ДАБДП направи преглед на европейския опит в тази посока. Подходът на страните-членки е различен – в някои от тях, хората, които използват това оборудване се предполага, че са пешеходци и им е позволено да се движат по тротоари и велосипедната инфраструктура, докато в други това е напълно забранено. Максимално разрешената скорост за тях също варира – между 18 (Белгия) до 20 км/ч (Франция, Германия). На места са въведени изисквания за регистрация, застраховка и задължителна минимална възраст на лицата, които ги управляват.

  С оглед липсата на единен чуждестранен подход и различната специфика в населените места, ДАБДП инициира серия от експертни обсъждания с представители на местната власт и отговорните институции. Държавната агенция счита, че въвеждането на регламент за ползването им в максимално кратки срокове е належащо, особено имайки предвид, че много деца и подрастващи ги използват.

  Следва да бъдат разписани явни правила за задължителните предпазни средства, които лицата, управляващи електрически тротинетки да носят. Също така, по каква инфраструктура да бъде разрешено използването на подобни ППС. Определяне и на максимална допустима скорост, като мнението на ДАБДП е, че тя не трябва да надхвърля 20 км/ч в градски условия. Чувствителна тема, която също следва да бъде обект на контрол, е минимална възраст за водачите на този тип превозни средства. Предложението на ДАБДП, което ще бъде обект на допълнително обсъждане, е тази възрастова граница да бъде 14 години с възможност за допълнително ограничаване на максимално допустимата скорост на движение на 12 км/ч до навършване на 16 година. Обект на дискусия ще бъде и дали е необходимо въвеждането на задължителна регистрация на електрическите тротинетки и застраховки за тях.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.