Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:21Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Погват фирми за съмнителни назначения

  22-07-2018 0 1216

  Снимка:

  Над 100 проверки на схеми с цел получаване на по-високо обезщетение за безработица

   

  Ина ПЕТРОВА
   

           Масирани проверки на фирми със съмнителни краткотрайни назначения на служители вървят в цялата Бургаска област, научи „Черноморски фар“.  Досега са извършени над 100 проверки. Част от фирмите са предадени на Прокуратурата и ДАНС. Очакват се още случаи да бъдат поети от специализираните органи. 

           Проверките са насочени към фирми, които назначават и дни по-късно освобождават служители, които пък, регистрирайки се като безработни, си гарантират максимален размер на обезщетение от държавата, при това за дълъг  период от време. Схемата на практика действа с цел източване на фондовете, разясниха запознати. Към нея прибягват служители, напуснали предишния си работодател по взаимно съгласие. В този случай те имат право на минимално обезщетение само за 4 месеца. Минавайки за няколко дни през новия си услужлив работодател, държавата вече ги подпомага с доста по-солидна сума като безработни.

           „Проверките продължават, като при всички тях се изследва работното място, дейността на фирмата и в случаите, когато имаме съмнение за злоупотреби, изпращаме сигнали за съдействие до Районна прокуратура и до ДАНС“, потвърди директорът на НОИ Бургас Енчо Жеков. Фрапиращ например е случай на фирма без дейност, която за месец-два е назначила 10 души като чистачки и общи работници. Къде чистят и какво точно работят е мистерия. „Досега на специализираните органи сме предали няколко фирми от Бургаски регион, при които е засечено масово назначение на служители. Става въпрос за общо над 70 лица за последните 2-3 години“, информира още Жеков. 

           Схемата действа заради вратичка в закона. Очаква се обаче законодателна промяна да пресече подобни нерегламентирани практики. Според договорките   така наречените работници сами си плащат осигуровките, за да се водят на работа. При засичане на схемата обезщетението на лицата се спира, а фирмите отиват за разследване в Прокуратурата. При доказана злоупотреба ги очакват ревизионни актове за години назад.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder