Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:48Неделя

  15 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Ползваме компютър само с поглед

  Специалните устройства помагат на хора с физически увреждания да общуват и да се реализират

  23-02-2017 0 3077

  Евгения Христова:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

   
  Евгения Христова e съучредител на фондация “АСИСТ – Помагащи технологии”, гл. асистент в департамент “Когнитивна наука и психология” и изследовател в Изследователски център по когнитивна наука в НБУ. Експерт по технологии с проследяване на погледа (еye-tracking), устройства за контрол с поглед, помагащии технологии за комуникация с поглед, софтуер за подпомагане на комуникацията. Тези възможности ще бъдат презентирани в Бургас в края на седмицата, което е и поводът за разговора ни с Евгения Христова.

   

   


  - Госпожо Христова, технологии за комуникация чрез поглед – звучи доста авангардно, но точно това ще имат възможност да видят бургазлии на 24 и 25 февруари чрез кампанията „Здравей! Това съм аз!“. Моля, разкажете накратко за нея.

  - “Здравей! Това съм аз!” е национална информационна кампания, която цели да популяризира помагащите технологии за комуникация чрез поглед. Тези технологии дават възможност на хора с тежки физически увреждания да използват компютър само с помощта на погледа си. В България има хиляди деца и възрастни с комплексни нужди – хора, които имат проблеми с говора и с фината моторика (трудности при извършване на прецизни и координирани движения на ръцете). Такива проблеми могат да възникнат още в периода около раждането – например при детска церебрална парализа (ДЦП). При някои от случаите на ДЦП, децата не могат да контролират движенията си, не могат и да говорят. Затова тези деца не могат да общуват, да се учат и да се развиват. В същото време голяма част от тях имат запазен интелект. Подобни проблеми обаче могат да възникнат и при възрастни – в резултат на някакъв инцидент, инсулт или друго заболяване като амиотрофична латерална склероза (това е заболяването на Стивън Хокинг). Тогава хора, които са били активни и с професионална реализация, загубват възможността да се движат и да говорят. Поради затруднените движения и говор, за хората с комплексни нужди общуването с другите се превръща в почти невъзможна задача – много често те са разбирани само от най-близките си хора.
  Бурното развитие на технологиите в последните години обаче откриват нови възможности за хората с комплексни нужди. С помощта на погледа си те могат да управляват компютри и по този начин да използват всички програми на компютъра. Могат да използват и специализиран софтуер, който е насочен към обучение на деца. Това обучение е особено важно в ранна детска възраст – с помощта на специално създадени игри, децата могат да започнат от 2-годишна възраст да се забавляват, да развиват основни когнитивни умения, а по-късно – да се учат да комуникират с помощта на символи, а след това и с писмена реч. А когато тези технологии се комбинират със софтуер за преобразуване на текст в синтезирана реч, комуникацията с околните става още по-лесна – избраният текст се прочита на глас от компютърна програма.
  Целта на кампанията е да запознае всички заинтересовани страни с възможностите на тези технологии – както хората с комплексни нужди, така и техните близки; специалистите психолози, логопеди, ресурсни учители; държавните и общинските структури, които разработват стратегии и програми за интеграция на хората с увреждания. Друга важна цел на кампанията е да привлече вниманието към факта, че комуникацията е основно човешко право. И когато човек има физически увреждания, които правят комуникацията невъзможна, трябва да се използват всички останали средства, така че той да може да реализира това си право. Хората с тежки физически увреждания могат да се реализират и да осъществят потенциала си, ако им бъде дадена такава възможност.

  - Как на практика се пише с поглед?

  - “Контрол на компютър с поглед”, “комуникация чрез поглед”, “взаимодействие чрез поглед” – наистина всичко това звучи странно. Но всъщност тези наименования са опит да се предадат накратко възможностите, които се предоставят от устройствата за проследяване на погледа. Тези устройства се състоят от камери и изчислителни алгоритми, които позволяват да се регистрира къде точно гледа човек във всеки един момент. Когато се знае къде гледа човек, тази информация може да се използва, за да се осъществи взаимодействие между потребителя и компютъра. Насочването и задържането на погледа заместват традиционната мишка, с която използваме компютър. По този начин могат да се избират букви от екранна клавиатура. А ако се използва специализиран софтуер, той може да “подсказва” и да улеснява писането като предлага думи и фрази.

  - Могат ли да се опишат като специални компютри?

  - Устройствата за проследяване на погледа са относително малки периферни устройства, поставят се под екрана на лаптоп, настолен компютър или таблет и се включват в USB вход. Устройствата се състоят от камери и софтуер, които проследяват движенията на очите и изчисляват посоката на погледа.

  - Прилагат ли се вече някъде и как могат да се закупят?

  - Технологията за проследяване на погледа съществува от десетилетия, едва през последните години тя стана по-достъпна като цени и по-развита като възможности, които предлага. Опитът в Европа, САЩ и Канада е много окуражаващ. В тези страни технологиите за контрол с поглед се използват от 10-15 години и има много вдъхновяващи примери на хора с тежки физически увреждания (ДЦП, АЛС, увреждания на гръбначния стълб), които с помощта на устройства за контрол с поглед се обучават и завършват висше образование, реализират се като писатели, учени, художници. Доскоро тези технологии бяха почти непознати в България. Но благодарение на дейността на фондация “АСИСТ – Помагащи технологии” ситуацията започва да се променя. Вече има семейства, социални услуги, дневни центрове, училища, които използват подобна технология. Анжела Пенчева е един от примерите за силата на тези технологии – с помощта на устройство за контрол с поглед тя не само пише, използва интернет, фейсбук и т.н., но участва и в театрална постановка, в която води диалог на сцената с помощта на това устройство. Анжела Пенчева е посланик на тези нови технологии и ще присъства и на събитието, което ще се проведе в Бургас.

  - Скъпи ли са? Могат ли хората да си ги позволят?

  - Цените на помагащите технологии за контрол с поглед са между 2500 и 5500 лв. според конкретните устройства и софтуер, които се използват. В България няма социално подпомагане за закупуване на подобни технологии. Възможностите, които предлагат тези технологии на хората с увреждания, са огромни. Но въпреки това нашето убеждение е, че те трябва да бъдат финансирани от социални фондове. Такава е практиката и в повечето от страните в Европа, в които подобни технологии се финансират напълно или частично от социалната система. Разбира се, никъде навлизането на тези технологии не е станало изведнъж. По-скоро това е процес на промяна на обществени нагласи и държавни политики. Процес, който е задвижван и поддържан както от неправителствени организации, така и от пациентски организации.

  - Къде са разработени технологиите?

  - В света има няколко водещи компании, които разработват помагащи технологии за контрол с поглед.

  - Разполагате и с мобилен център. Как може да се ползва той?

  - Фондация “АСИСТ – Помагащи технологии” разполага с две системи за контрол с поглед, с помощта на които правим консултации и обучения както за хора с комплексни нужди, така и за специалисти. Повечето от консултациите се провеждат в София, но в същото време често пътуваме и предлагаме безплатни консултации и в други градове от България. На 25 февруари ще има възможност точно за такива консултации и демонстрации.

  - На какъв екип разчита фондация „АСИСТ – помагащи технологии“?

  - Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ е създадена през 2014 г. и е първата и единствена организация в България, която популяризира помагащите технологии за контрол с поглед за хора с тежки физически увреждания. Екипът ни се състои от университетски преподаватели и изследователи в областта на технологии за проследяване на погледа - доц. д-р Морис Гринберг, д-р Евгения Христова, Веселина Къдрева, имаме счетоводител - Петьо Димитров, и юрист - Величка Христова. Огромна подкрепа ни оказват и нашите консултанти.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76264
  gbp Британска лира GBP 2.19527
  chf Швейцарски франк CHF 1.78778
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.