Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:57Четвъртък

  23 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Поради липсата на отрезвител: Алкохолиците по улиците – грижа на полиция и лекари

  09-12-2019 0 812

  Снимка: Борислав Пенков, Архив

  По трима-четирима минават на седмица през спешен център

  Униформени ги прибират за дребно хулиганство или ги водят по домовете им

  Всеки втори българин е в начална фаза на алкохолизъм, твърдят експерти

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Липсата на отрезвител в последните пет години оказва сериозно влияние на органите на реда и на лекарите от спешните центрове, които са принудени да се занимават с прекалилите с алкохола и припаднали по улиците бургазлии. Звената, познати като отрезвители, които бяха на подчинение на полицията, затвориха врати през 2014-а. Тогава тези в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора спряха да функционират. Първоначално е имало идея част от тях да са на издръжка на общините. Запознати коментираха, че поне Община Бургас е имала някаква идея да прави отрезвител преди време. Според наши източници в полицията, отрезвителите никога не са били на издръжка на МВР, а по-скоро точно на общините. Поради законови промени през 2014-а, те се оказват без статут, като не присъстват никъде в текстовете.

  Вече бившият бургаски заместник-кмет по здравеопазването – д-р Лорис Мануелян, коментира пред наш репортер,  че закриването им е една по-хуманна позиция.

  „Алкохолното опиянение не е чак толкова сериозно и човек може да бъде закаран и до дома си, когато е подпийнал и няма нужда от медицинска помощ. Ако е в по-умерено състояние, или МВР имат задачата да го закарат до дома му, където близките му да се погрижат за него, или в Спешното. Това са двете места, тъй като вече няма отрезвител“, обясни той.

   

  Натряскваш се и патрулка те прибира до вкъщи

   

  Бургаската полиция е една от потърпевшите страни от закриването на отрезвителя в морския град. Такъв тип хора, с алкохолни проблеми, ги задържат за дребни нарушения на обществения ред, за да имат фиктивен повод да останат в полицията през нощта. Другият вариант е, когато състоянието им не е толкова сериозно, да бъдат откарани до адрес, където роднините им да ги поемат. Така на практика униформените се превръщат в своеобразни таксиджии, работещи без пари.

  Хора от системата коментират, че това е практиката, за да не остават навън да студуват, или да буйстват и да правят проблеми. По закон нямало как да бъдат прибрани само за това, че са се напили. Медици пък са разделени наполовина за това решение на проблема. Според едни точно там им е мястото, като са решили да прекаляват с алкохола. Други обаче смятат, че лекарският им дълг повелява най-малкото да бъдат прегледани, за да изключат риск за живота им. Не са малко случаите, в които пък на спешни медици им е втръснало от едни и същи алкохолици по улиците и за тях викат полиция. Свидетели на подобна сцена станаха наши репортери само преди няколко месеца. Тогава мъж, когото явно лекарите в Спешното и шофьорите на линейки добре познават, се беше натряскал посред бял ден, а те отказаха да го взимат към спешен център. За целта повикаха полиция.

   

  Често буйстват в спешните центрове и изпадат в кома

   

  Д-р Здравка Инджова от Медицински център „Свети Николай Чудотворец“ – Бургас заяви пред наш репортер, че за съжаление на спешните медици често се налага да карат прекалили с алкохола бургазлии към тях.

  „Бих казала на седмица, че имаме минимум по трима-четирима. Те обикновено не идват сами, а са намерени паднали и съответно някой е сигнализирал за тях и чрез полиция, или линейка, ги транспортират при нас. На въпроса дали буйстват – ами да, много често, то това е част от алкохолно опиянение. Какво правим? Проверяваме ги и ги преглеждаме, за да изключим някакво друго заболяване, което включва и разходи, разбира се. Много често някои от тях изпадат в кома и правим скенери, за да изключим друга причина за безсъзнателно състояние. След това ги оставяме в Шокова зала, докато изтрезнеят, което много често е 24 часа“, каза тя.

  Според д-р Лорис Мануелян, когато случаят е по-сериозен, то се счита за интоксикация и затова вече възникват рискове за живота и органите на човека.

  „Затова се счита, че трябва да мине задължително през лечебно заведение, за да се прецени какъв е рискът. Ако може да му се помогне в амбулаторни условия, да му се помогне, а ако не – да се хоспитализира. Имайте предвид, че има толкова тежки алкохолни опиянения, че изпадат в дълбока кома и с опасност за спиране на дишането, отделно, че увреждат трайно черен дроб и бъбреци. Тогава се нуждаят от интензивна терапия и даже може да се наложи включването им на хемодиализа. В такива случаи ги приемат в спешни центрове. В селата, където няма лечебни заведения пък първо им се оказва долекарска помощ, ако има фелдшер, или някой друг, като след това се вика вече Спешна помощ“, коментира от своя страна той.

   

  Наказания за рецидивистите?

   

  Мануелян сподели, че е редно да се помисли в насока глоби за рецидивистите-алкохолици, търкалящи се по бургаските улици и занимаващи всеки път органите на реда и спешните медици с поредното си пиянство.

  „На всеки може да се случи 1-2 пъти в живота си да изпадне в такива състояния, но при тези, които рецидивират трябва да има финансови глоби според мен. Това си е злоупотреба, защото това е един ресурс, който Здравната каса харчи за тях, за нещо, което те сами си причиняват. Това са разходи за всички – от момента на прегледа на лекаря, до пускането на изследвания, до момента на мерките, които се взимат, за да ги лекуват“, смята той.

  Според Мануелян е добре и повече да се работи в насока лечение на зависимостите на най-тежките случаи. За целта има отделение по зависимостите към Центъра за психично здраве, където се лекуват и алкохолици и психиатри работят с тях, тъй като алкохолизмът е една от зависимостите.

  „Като се има предвид, че това, което почти всеки втори българин прави – ракията с вечерята, макар и една, според международните стандарти, се счита за начален стадий на алкохолизъм.  Стигаме и до тези, които все по-често злоупотребяват, включително и на работното си място и излиза, че ние сме една от държавите със сериозен проблем“, добави той.

   

  Бургаският отрезвител се превърна в Дневен център за лица с леки психични разстройства

   

  През април 2017-а официално бе открит Дневен център за лица с леки психични разстройства в Бургас. Символичната церемония ръководиха именно двамата вече бивши кметове д-р Лорис Мануелян и Руска Бояджиева. С реализацията на този проект Община Бургас подкрепи модерната грижа за хората с психични разстройства. Доказано е, че ако бъдат изолирани и несоциализирани, те се влошават още повече, коментираха тогава от общината.

  Дневният център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства предлага комплекс от услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня, свързано със задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, организация на свободното време и лични контакти, предоставяне на храна.

  Преки ползватели на програмите и услугите са около 30 потребители, лица с психични и поведенчески разстройства, пълнолетни мъже и жени с ниска степен на зависимост от грижи, както и членове на семейства на хора с психични разстройства.

  Центърът разполага с отлична материална база, изцяло ремонтирана. За  обезпечаване на дейността бе осигурено модерно обзавеждане и оборудване. Центърът се помещава на втория етаж в сградата на бившия отрезвител на улица „Иван Богоров“ 19 и разполага с  кабинети по психо и социална  рехабилитация, арт терапия, занимателна терапия, трапезария, която се използва и за активираща терапия (модул готварство), компютърна зала и санитарни възли. За дневните занятия на потребителите бяха закупени музикална уредба, китара, фотоапарати, различни настолни игри и дори конзола за видеоигри.

  В новия център се предвиждаше да бъдат внедрени и използвани няколко програми: „Водене на случай“, „Обучение в социални умения“, „Арт терапия“, „Терапевтична фотография“, „Кулинарен клуб и поддържане на средата“.

   

  Огромен пожар изпепели останки от бившия отрезвител

   

  Същата година – 2017-а, през октомври, голям пожар изпрати в историята останки от бившия отрезвител след като погълна изоставени постройки. В част от тях навремето се помещаваше Санаторно-курортен комплекс „Бургаски минерални бани“. В близост до изгорелите постройки се намира и представителството на организацията „Диабетни грижи“, както и Онкодиспансерът. Доста хора тогава се изплашиха от огромния пожар, а пациенти бяха евакуирани.

  15 огнеборци и четири противопожарни автомобила се бориха с огнената стихия в октомврийската нощ. Основните притеснения бяха от намиращата се в близост бензиностанция, но пожарникарите навреме успяха да я обезопасят.

   

  „За“ и „против“ отрезвител в Слънчев бряг спориха Ангелкова и Симеонов

   

  Отново 2017-а бе годината, в която пък задочната си война на тема туризъм водиха министърът на туризма Николина Ангелкова и вече бившият заместник-председател Валери Симеонов. Пред БНТ последният заяви, че има идея да направи отрезвител в Слънчев бряг.

  „Работим по този въпрос, говорил съм и с община Несебър. Така или иначе към този момент Слънчев бряг е алкохолен курорт. Какво лошо има - така, в кръга на шегата ще го кажа - какво лошо има да затворим цикъла? Те ще си платят добре за отрезвителя. Иначе могат да направят големи бели“, твърдеше той.

  Трябва да се направи проучване къде може да се изгради, каза тогава пред камерата на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. Има куп изисквания, заяви тя, след като водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев припомни, че Валери Симеонов е споделил, но в друго студио, че има идея за отрезвител в Слънчев бряг.

  Малко по-назад във времето пък хотелиери от най-големия ни курорт имаха инициатива за създаването на частен отрезвител, която така и не видя бял свят.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.